- Alt var bare kaos

Eva Karin Haugen innrømmer det var en komplett sammenblanding av TA Invest og samboerparets private økonomi.

- BODDE I BIL: TA Invest-tiltalte Eva Karin Haugen sier hun bodde i bilen sin i tre år.
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

- Ennå mens jeg satt i avhør, så sent som i 2010, var jeg sikker på at jeg hadde total kontroll. Men nå i ettertid ser jeg at alt bare var kaos, innrømmet Eva Karin Haugen i da avhøret av henne fortsatt i Oslo tingrett onsdag.

Aktor Christian Stenberg har gjennom formiddagen spurt Haugen en rekke detaljerte spørsmål om både hennes og medtiltalte Per Sten Andersens privatøkonomi og økonomien i TA Invest.

Sentralt i spørsmålstillingen har nok en gang vært de mange leilighetene aksjeklubben investerte i fra 2005 og utover. Samtidig ble andelen penger som var plassert i aksjer redusert.

Sa ikke fra

Eva Karin Haugen hevdet at samboerparet i 2005 ble enige om å skulle eiendomsinvesteringene overfor medlemmene i aksjeklubben. Isteden skulle de omtale eiendommene som investeringer i rentepapirer.

Så når dere snakker om rentepapirer i kommunikasjon med medlemmene, så er det egentlig snakk om eiendommer, spurte dommer Morten Bjone.

- Ja. Vi ble enige i 2005 om å kommunisere det utad som rentepapirer, sa Haugen.

Aktor har gjennom rettsaken så langt referret til flere medlemsbrev, hvor Per Sten Andersen skrev at det var vanskelig å få ut penger fra aksjeklubben fordi mye kapital var låst i renteinvesteringer.

Aktor Stenberg leste onsdag nok en gang opp fra et slikt brev, datert høsten 2006. Da skrev Andersen at det kunne ta mellom 1 og 3 måneder å få ut penger fra aksjeklubben, fordi store summer var bundet opp i rentepapirer med lang forfallstid.

- Forteller dere sannheten her, spurte Stenberg.

- Ja, vi kalte eiendomsinvesteringene for rentepapirer. Og når det kommer mange som vil ha ut penger er det vanskelig, sa Haugen.

Siden det allerede i 2006 syntes å bli problemer med å betale ut penger til medlemmene, ville aktor vite når det var slutt på pengene i TA Invest.

- Vi hadde aksjer ennå i 2006 og 2007, og litt inn i 2008. I tillegg hadde vi husleieinntekter hele tiden.

- Når ble det vanskelig å utbetale?

- Det begynte i midten av 2007 kanskje. Frem mot 2008, svarte Haugen.

Bodde i bilen

Aktor presset også Haugen med flere spørsmål på hvor stor hun trodde eiendelene i TA Invest var.

- Jeg har sett tallene - vi satt jo rett ved siden av hverandre - og jeg visste hvor stor beholdningen var, men jeg forholdt med ikke til det. Jeg jobbet slik jeg gjorde da jeg var aksjemegler, sa Haugen, som gjentok at det var Andersen som hadde ansvaret for å føre oversikten over aksjeklubbens eiendeler.

Aktor konfronterte Haugen med e-post som viste at de to diskuterte eiendelelene i klubben.

- Vi prøvde å ha kontroll med innskudd, uttak og med den avkastningen jeg rapporterte. E-posten du referer til er et tappert forsøke på å holde kontroll mens vi satt i hver vår by, sa Haugen, som i hele TA-perioden tilbarkte mye tid i Trondheim for å besøke sin mor.

Da TA Invest gikk over ende i april 2009, satt aksjeklubben på over 50 eiendommer. Men siden klubben stod i Eva Karin Haugens navn, stod hun og Andersen personlig og via et felles aksjeselskap oppført som eier av de fleste av eiendommene.

Eva Karin Haugen hevdet i retten onsdag at mange av leilighetene boet tok kontroll over våren 2009 var hennes og Per Sten Andersens personlige eiendommer.

- Alle de store eiendommene var de vi selv som eide privat. De var kjøpt med egne penger, sa Haugen fra vitneboksen.

Aktor spurte Haugen om hennes syn på bobehandlingen etter kollapsen. Boet behandlet i realiteten fire konkurser - en personlig konkurs for hver av de tiltalte og for deres felles selskap, pluss TA Invest.

- Jeg tilbød å sette meg ned sammen med boet når jeg kom ut fra varetekt. Men fikk beskjed om at jeg ikke skulle borti det, sa Haugen, som for første gang i sin forklaring slet med å holde tårene tilbake.

- Jeg ble veldig lei meg og gråt når jeg så at eiendommene ble bøttet ut. Jeg hadde ingen plass å bo, før i 2010 da jeg fikk hjelp av sosialkontoret. I en periode måtte jeg bo i golfen, og siden fikk jeg lov til å bo i barndomshjemmet mitt mot å betale 8.000 kroner. Det var en veldig tøff periode, sa Haugen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. TA-tiltalt taus om sine «hemmelige hjelpere»

  2. - Du er mattelærer. Hvordan trodde du dette skulle gå rundt?

  3. Tiltaltes forklaring ramler sammen: - Står i kontrast til det jeg har sagt

  4. TA Invest-saken: Aktor presser på avvik i forklaringene

  5. TA Invest-tiltalt mener 50 eiendomsmillioner kom fra egen lomme