Angrende syndere meldte inn 16 milliarder

Flere må betale formuesskatt av mer enn en milliard etter å ha meldt seg for Skatteetaten.

OVERRASKET: Direktør ved Oslo ligningskontor Jan-Egil Kristiansen er overrasket over hvor mange som har meldt inn skjulte formuer.
Publisert:

– At tallene skulle bli så store hadde vi ikke kunnet forestille oss, skattekrimsjefen i Skatt øst Jan-Egil Kristiansen i en pressemelding.

Ifølge Skatt Øst har 604 frivillige meldt inn skjulte formuer fra utlandet. Etter å ha gjennomgått 349 av disse sakene, har Skatt Øst avdekket 16 milliarder kroner i skjulte formuer.

- Dette viser hvor store beløp som har vært holdt skjult for skattemyndighetene i utlandet over mange år. Vi tror at vi bare har sett toppen av isfjellet, for nye saker fortsetter å strømme inn, sier Kristiansen.

Tallet på 16 milliarder er summen av unndratt formue de siste årene. Når en person melder seg med en unndratt formue, blir vedkommende etterlignet for de ti siste årene, opplyser Kristiansen til E24.

- Hvor store er de største enkeltsakene?

- Her må vi være litt forsiktige for ikke å avsløre folk. Men vi har tilfeller av personer som har meldt inn formuer på over 100 millioner og som nå må skatte av mer enn en milliard i unndratt formue for de ti siste årene, sier Kristiansen.

Mest i Sveits

Han sier de aller fleste formuene som nå har meldt seg har vært skjult i Sveits, med Luxembourg på andreplass.

- Er dette formuer som er skapt ute eller som er ført ut av landet?

- De aller fleste er skapt ute. Utførsel av så store beløp ville satt spor etter seg, sier Kristiansen.

- Det er ofte snakk om redere, eller andre som har virksomhet i utlandet, som ikke har tatt hjem pengene som er tjent opp, legger han til.

I mange tilfeller har formuene vært holdt unna norske skattemyndigheter i svært mange år.

12 mrd. i Oslo

Tallene fra Skatt Øst viser at hele 398 Oslo-folk har meldt inn utenlandsformuer under skatteamnestiet. Dette har, etter gjennomgang av 225 saker, resultert i 12 milliarder nye kroner til beskatning.

I Asker og Bærum har 63 innmeldte saker resultert i en milliard kroner.

- Det viktigste med dette er at det øker skatteinntektene ved at formuene blir beskattet hvert år fremover, sier Kristiansen.

Må betale formuesskatt

De som nå melder inn skjulte formuer under skatteamnestiet, slipper å betale straffeskatt på opptil 60 prosent, og de slipper eventuelt å bli anmeldt til politiet.

Skatteyterne må betale den skatten de skulle betalt, pluss renter. Skatt og renter kan beregnes ti år tilbake i tid.

Kristiansen sier at det etter toppåret 2009 er rundt 100 personer i året som melder seg med skjulte formuer for Skatt Øst.

Les også: Her melder to skattesnytere seg i uken

Publisert:
Gå til e24.no