Konkurransetilsynet lar varsler slippe millionbot

For første gang lar Konkurransetilsynet et selskap slippe å betale millionbot - fordi selskapet varslet om prissamarbeid i en anbudskonkurranse de selv var med i.

LAR VARSLER SLIPPE MILLIONBOT: Christine Meyer, direktør i Konkurransetilsynet, lar et taktekkerfirma slippe millionbot fordi selskapet var varsler i en anbudskonkurranse.

  • Ole Martin Skaug
Publisert:

To taktekkerfirmaer i Bergen får bot for å ha brutt konkurranseloven i forbindelse med en anbudskonkurranse.

Det ene selskapet slipper å betale millionboten fordi de varslet om saken.

Selskapene sendte hverandre opplysninger om prisoppstillinger og prisvurderinger knyttet til en anbudskonkurranse taktekking av Forsvarets nye administrasjonsbygg på Håkonsvern sommeren 2008.

1,2 millioner kroner i bot

Konkurransetilsynet ga Fløysand Tak en bot på 350.000 kroner som et resultat av det ulovlige samarbeidet. IcopalTak ble ilagt en bot på 1,2 millioner kroner.

Men selskapet varslet om forholdet, og skal ifølge tilsynet, ha samarbeidet med tilsynet under etterforskningen. Dermed slipper IcopalTal å betale millionboten.

Dette er første gang Konkurransetilsynet fritar et selskap fra overtredelsesgebyr på grunn av slik varsling, skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

- Var kjent med konkurrentens pris

IcopalTak skal ha mottatt en e-post fra FløysandTak to dager før tilbudsfristen gikk ut med et vedlegg som inneholdt en prisoppstilling over enhetspriser og totalpris for arbeidet.

- IcopalTak tok på ingen måte avstand fra eller protesterte på den informasjon de mottok i e-posten fra Fløysand Tak. E-posten og prisoppstillingen ble tvert imot skrevet ut og er senere gjenfunnet i IcopalTaks arbeidsmappe for det aktuelle prosjektet. Dette viser at IcopalTak var kjent med konkurrentens prisvurderinger da de selv innga tilbud i anbudskonkurransen, forklarer seksjonsleder Ingrid Kjeldstad Gullaksen.

- Varslere kan slippe gebyr

IcopalTak varslet Konkurransetilsynet om det ulovlige samarbeidet i februar 2010. Og det er denne varslingen som gjør at selskapet slipper å betale gebyret på 1,2 millioner kroner.

- Samtidig er det som regel svært vanskelig å avdekke ulovlig samarbeid, med mindre vi får hjelp fra innsiden. Derfor åpner konkurranseloven for at selskaper som er involvert i kartellvirksomhet, men som bryter ut av det ulovlige samarbeidet og melder seg for Konkurransetilsynet, helt eller delvis kan slippe gebyr, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

LES OGSÅ:

  • Tine slipper millionbot
  • Anklages for prissamarbeid
  • Prissamarbeid gruser Veidekke-aksjen
Publisert:

Flere artikler