Finansrådgivere skal ha forfalsket flere titalls banklån

De to skal blant annet ha sendt inn falske arbeidskontrakter, lønnslipper og selvangivelser for å skaffe sine kunder lån mot provisjon.

ARRESTERT: To ansatte i et lite finansrådgivningsselskap i Bjørvika er arrestert, mistenkt for grovt bedrageri.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • Magnus Newth
  • Rolf J. Widerøe
  • Morten S. Hopperstad
Publisert:

To finansrådgivere i et selskap i Bjørvika i Oslo er siktet for grov svindel, anklaget for å ha brukt forfalskede dokumenter til å skaffe sine kunder flere lån fra Skandiabanken.

– Dette har skjedd i et visst omfang. Vi tror i hvert fall at det dreier seg om noen titalls tilfeller, sier politiadvokat Eivind Kluge til VG.

De to skal blant annet ha sendt inn falske arbeidskontrakter, lønnslipper og selvangivelser for å få innvilget større lån.

Varetektsfengslet

Konsekvensene er ifølge politiet at banken har blitt lurt til å gi lån på falske premisser, og med det utsatt seg for langt større risiko enn de så for seg.

Blant lånene er det i hovedsak boliglån, men politiet utelukker ikke at det kan dreie seg om andre former. Det skal til sammen dreie seg om ganske store summer.

Tirsdag ransaket politiet kontorene til selskapet på bakgrunn av anmeldelsen fra Skandiabanken. Der pågrep de tre personer. To av dem er varetektsfengslet i fire uker, to av dem i fullstendig isolasjon.

Nekter straffskyld

– Siktelsen er veldig generell. Min klient vet ikke helt hva han beskyldes for. Det har bare vært et innledende avhør. Han nekter straffskyld, men har tenkt til å forklare seg videre, sier advokat René Ibsen, forsvarer til den ene av de to mennene.

Den andre siktede har tidligere opptrådt som økonomiekspert i norsk media.

Han nekter også straffskyld, opplyser hans advokat Bjørn Rudjord.

Uklart om kundene visste

Politiet jobber fremover med å kartlegge omfanget av den påståtte svindelen og hvem som har visst at dokumentene var falske.

– Hittil går vi ut fra at de to som er siktet har vært klar over at de har inngitt forfalskede dokumenter, sier politiadvokat Kluge.

Rådgiverne har fått en sum i provisjon for lånene de har greid å skaffe.

Skandiabanken hadde ikke mulighet til å besvare VGs spørsmål fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Sbanken
  2. Svindel
  3. Politiet
  4. Oslo

Flere artikler