Telenor om Vimpelcom-saken: - Betød litt at en nordmann forsikret at alt var i orden

Telenor-toppene slo seg til ro med forsikringene de fikk fra Vimpelcom-ledelsen, som er ledet av nordmannen Jo Lunder. Nettopp hans nasjonalitet hadde betydning.

MØTTE TIL HØRING: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor møter i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag.

Håkon Mosvold Larsen
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

– Det har litt betydning at det er en som snakker norsk, og som har norsk pass, sier det han gjør, sa konsernsjef Jon Fredrik Baksaas på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han møtte pressen sammen med styreleder Svein Aaser, etter at de hadde blitt utspurt av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tidligere på dagen.

Både i komitéhøringen og overfor pressen gjentok Telenor-toppene flere ganger at de fikk «gjentatte forsikringer fra administrasjonen i Vimpelcom om at investeringen i Usbekistan skjedde innenfor den strenge amerikanske anti-korrupsjonslovgivningen».

Vimpelcom har sitt utspring i Russland, men har hovedkontor i Nederland.

Telefoniselskapet er beskyldt for å ha betalt Takilant, et postkasselskap med nære forbindelser til Usbekistans presidentdatter Galina Karimova, i forbindelse med inngåelse med kontrakter i den tidligere Sovjet-republikken.

Milliardoverføringene til presidentdatterens selskap etterforskes av amerikanske, sveitsiske og nederlandske myndigheter som mulig korrupsjon. Ettersom Vimpelcom er børsnotert i USA er de underlagt amerikansk lovgivning, som på korrupsjonsområdet er svært strengt.

(Saken fortsetter under bildet.)

NORSK SJEF: Jo Lunder er i dag konsernsjef i Vimpelcom.

Sara Johannessen

– Norsk pass hadde betydning

På pressemøtet utdypet Baksaas at det faktum at nordmannen Jo Lunder leder Vimpelcom har hatt noe å si for Telenors håndtering.

– Det har litt betydning at det er en som snakker norsk og som har norsk pass som sier det han gjør, sa Baksaas under pressemøtet – med hentydning til at Vimpelcom-ledelsen flere ganger skal ha forsikret at Usbekistan-avtalen var innenfor korruopsjonslovgivningen.

Baksaas avviste samtidig at Lunder var å anse som Telenors mann i Vimpelcom.

– Enda viktigere enn det (Lunders nasjonalitet, red.anm.) har det vært at Vimpelcoms kontrollavdeling har vært ledet av en amerikaner, med kjennskap til amerikansk lovgivning og at selskapet lenge har vært børsnotert i USA, sa Baksaas.

Lunder har, med unntak av et par år som direktør i investeringsselskapet Ferd, som eies av lederen for Oljefondets nye etikkråd Johan H. Andresen, vært sentral i Vimpelcom helt siden han kom over fra Telenor i 1999.

Han er i dag konsernsjef.

(Saken fortsetter under videoen fra VGTV.)

– Burde lest rapportene

Vimpelcom har vært børsnotert i USA siden før Telenor kjøpte seg inn i selskapet.

Telenor-toppene har gjentatte ganger forklart at Vimpelcom-administrasjonen har fått utarbeidet betenkninger som konkluderer med at investeringene har skjedd i tråd med amerikansk lovgivning.

Disse forsikringene skal ha kommet fra Vimpelcom og på eiermøter, helt siden investeringen i Usbekistan ble bestemt i 2006.

Baksaas sa onsdag at han, og de andre Telenor-toppene som har sittet i Vimpelcom-styret, i ettertid ser at de gjerne skulle ha bedt om disse rapportene i stedet for å stole på administrasjonen.

Risikerer etterspill

Børsnoteringen i USA medfører også at reglene rundt styremedlemmers taushetsplikt om opplysninger som er fremkommet i Vimpelcoms styre er strenge.

Telenor hadde i utgangspunktet påberopt denne taushetsplikten før onsdagens åpne høring i Stortinget, men opphevet denne før høringen startet.

E24 er kjent med at enkelte i Telenor-systemet ikke ser bort fra at opphevelsen av taushetsplikten kan utløse anklager og søksmål fra den andre store aksjonæren i Vimpelcom, Vimpelcom selv eller andre som finner det opportunt.

Etter høringen i Stortinget har flere av medlemmene i kontroll- og konstitusjonskomiteen gitt uttrykk for at de har vanskelig for å tro at Telenor ikke har kjent til utbetalingene til Takilant, noe Aaser og Baksaas fortalte under høringen.

– Det er syns om vi ikke er blitt trodd. Vi har forsøkt å svare så åpent og ærlig på de spørsmålene vi har fått, sa Aaser da han ble fortalt om mistroen blant de folkevalgte.

Telenor har per i dag status som vitne i korrupsjonsetterforskningen og Baksaas har selv blitt avhørt i saken.

– Er dere blitt spurt om hva dere har kjent til i vitneavhørene?

– Ja, det har vi, sa Baksaas – og la til at spørsmålene rundt dette i vitneavhørene har vært dyptgående og grundige.

Les også

Kolberg vil ta Vimpelcom-saken videre i kontroll- og
konstitusjonskomiteen

Les også

Telenor-topper la alt ansvar på Vimpelcom

Les også

Åpen høring om Vimpelcom-saken: Betaling for lisenser, analyser eller korrupsjon?

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Telenor-topper la alt ansvar på Vimpelcom

  2. Åpen høring om Vimpelcom-saken: Betaling for lisenser, analyser eller korrupsjon?

  3. Telenors styreleder krever svar fra Vimpelcom-toppene

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil ha veto-svar om Telenor

  6. Anonym kilde: Vimpelcom ga presidentdatter 1,7 milliarder