IMF-sjefen risikerer fengselsstraff i korrupsjonssak: – Jeg kommer ikke til å holde munn

Christine Lagarde er tiltalt for tjenesteforsømmelse i sin tid som Frankrikes finansminister. I dag møtte hun i retten.

I RETTEN: IMF-sjef Christine Lagarde møtte i retten i dag i Paris. Saken går for en spesial-rett for saker som føres mot ministre.
Publisert:

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) møtte i dag i retten i Paris i forbindelse med at hun skal ha godkjent en milliardutbetaling da hun var finansminister i 2008.

Hun risikerer opptil ett års fengsel og 15.000 euro i bot, men eksperter har tidligere fortalt at de tror at Lagarde slipper fengsel, og at hun trolig også beholder jobben som IMF-sjef, uansett hva retten kommer frem til.

– Jeg kommer ikke til å holde munn, sa Lagarde til hoveddommeren da hun ble informert om sin rett til å være taus, ifølge NTB.

Avviser anklagene

Lagarde har hele tiden avvist anklagene i saken, som har hengt over henne helt siden hun tok over jobben som leder av pengefondet.

– Jeg håper å få vist at jeg ikke på noen måte er skyldig i tjenesteforsømmelse, men at jeg handlet med samvittighet, sa Lagarde i sin erklæring for retten, ifølge den engelske avisen The Guardian.

Hun sa også at hun ble sjokkert over aggresjonen hos etterforskerne.

Da hun var finansminister ga Lagarde grønt lys til utbetalingen på 405 millioner euro.

Det var en av daværende president Nicolas Sarkozys nære støttespillere, Bernard Tapie, og hans selskap, som mottok pengene fra den statseide banken Credit Lyonnais

Erstatning

Utbetalingen var en erstatning etter at Tapie hadde gått til sak mot Credit Lyonnais for misligheter knyttet til hans salg av majoritetsandelen i Adidas tilbake i 1993.

Pengene utbetalt til Tapie for Credit Lyonnais feil ble hentet fra offentlige midler, noe som skapte stor oppstand da det ble kjent.

MESTERE: Olympique Marseille og kaptein Didier Deschamps hever pokalen etter å ha vunnet Champions Leauge, den gjeveste europacupturneringen i fotball, tilbake i 1993. Klubbpresident Tapie og klubben opplevde så vanry og degradering.

– Uaktsomhet er noe man ikke gjør bevisst. Jeg tror vi alle kan være uaktsomme innimellom. Jeg har gjort min jobb så godt jeg kunne, ut fra det jeg visste, sa Lagarde til TV-kanalen France 2.

Det har vært sentralt i etterforskningen om Tapie ble tilbudt denne avtalen før presidentvalget i 2007, mot at han ga støtte til Nicolas Sakozy som vant valget.

Tapie er kjent som tidligere eier av fotballklubben Olympique Marseille.

De vant Champions Leauge under hans ledelse i 1993, men ble så degradert på grunn av kampfiksing og økonomisk snusk. Tapie ble dømt for dette.

Tapie, som også er profilert TV-stjerne, ble i 2015 også dømt til å betale tilbake erstatningspengene han fikk fra Credit Lyonnais.

Han er også tidligere dømt for skatteunndragelse.

Vil utsette saken

Lagardes advokater har fortalt at de vil forsøke å få saken utsatt, siden etterforskningen av utbetalinger og misbruk av offentlige midler ikke er avsluttet, ifølge Wall Street Journal.

Om saken likevel fortsetter som planlagt, så skal Lagarde selv være ett av tolv vitner i saken, og det er ventet en domsavsigelse i neste uke.

Det er tre dommere og tolv parlamentsmedlemmer fra begge kamrene i nasjonalforsamlingen som skal avgjøre saken.

– Styret har blitt holdt oppdatert om den siste utviklingen i saken, og fortsetter å ha tillit til Lagards evne til å kunne utføre sine plikter, sier IMF-talsmann Gerry Rice til WSJ.

Styret var klar over saken allerede før Lagarde tok over som leder i 2011. Hun tok over stillingen etter Dominiquie Strauss-Kahn, som var under etterforskning i en sexskandale.

Det er ventet at saken kan ha større betydning for det kommende valget i Frankrike, enn for IMF, om Lagarde ikke må gjennomføre fengselsstraff.

Les også

Fillon favoritt før fransk nominasjonsvalg

Les også

– Bygger opp et press

Les også

Sarkozy ute av kampen om å bli presidentkandidat

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om