Lyse-topp Harald Espedal spår større strømpris-svingninger

Espedal ble på Lyses bedriftsforsamling torsdag valgt til konsernets styreleder for de neste to årene. 2020-resultatet var preget av lave strømpriser.

Harald Espedal ble torsdag valgt som styreleder av Lyse-konsernet for de neste to årene.
  • Jonas Vikingstad (Stavanger Aftenblad)
Publisert:

Nå spår styrelederen større svingninger i prisen. – Vi vet at svingningene i strømprisene vil bli større, sier han.

Det var Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun som la frem det enstemmige forslaget fra valgkomiteen. Espedal har vært styreleder siden 2015.

– Valgkomiteen finner at Harald Espedal ivaretar styreledervervet på en meget tilfredsstillende måte, og at han har de riktige kvalifikasjonene for å ivareta styreledervervet også fremover, sa lederen av valgkomiteen til Lyse.

Fokuserer lokalt og globalt

Hovedpersonen gleder seg til å ta fatt på de neste to årene.

– Jeg synes det er et veldig givende verv som gir meg mye. Det er gledelig å se at vi har en god utvikling i konsernet både på strøm, vannkraft og fiber. Så synes jeg også det er veldig gledelig å se tilfanget av unge talenter til organisasjonen. Dette er kjempebra for vår fremtid, sier han.

Espedal var administrerende direktør i Skagenfondene i perioden 2002 – 2014. i tillegg til å være styreleder i Lysekonsernet er han også styreleder i Sandnes Sparebank og Solstad Offshore ASA

I tillegg til dette er Espedal investor. «Vennefondet» hans, Salt Value AS hadde en forvaltningskapital i 2020 på en milliard kroner.

Han mener det mest spennende med å være styreleder i konsernet er deres rolle i både det grønne skiftet og teknologiforandringene i samfunnet.

– Det er spennende å jobbe med Lyse, fordi mange av de store samfunnstrendene berører oss. Konsernet betyr mye for regionen. Så lenge man er engasjert i den regionale utviklingen så gir det mye mening til arbeidet. Vi må derfor ha både et regionalt og globalt perspektiv, slår han fast.

Spår større strømpris-svingninger

2020-resultatene for konsernet var svake. Fasiten var en nedgang på nesten en milliard kroner før skatt. Den gang skylte styrelederen på lave strømpriser.

– Vi vet at svingningene i strømprisene vil bli større fordi det er flere svingende produsenter i både vindkraft og solkraft. Dette gir en mulighet for oss til å være den balanserende produsenten. Resultatene våre vil svinge, noe de også skal gjør. Strømprisene svinger og dette er vi nødt til å akseptere, sier Espedal.

Elektrifisering av regionen vil være sentralt for konsernet i tiden fremover. I tillegg skal Lyse fortsette utviklingen av bredbåndskapasiteten.

Styret for øvrig består av:

Harald Espedal, leder. Vara: Dag Mossige

Stine Rolstad Brenna, nestleder. Vara: Marion Svihus

Svein Gjedrem, styremedlem. Vara: Jone Heggheim

Jonas Skrettingland, styremedlem. Vara: Svein Høyland

Kate Hidle, styremedlem. Vara: Siv Grønhilder

Irene Grastveit, styremedlem. Vara: Elisabeth Oftedal

Arne Sele, styremedlem. Vara: Marie Folstad (ansattvalgt)

Generalforsamlingen i Lyse vedtok samme dag innstillingen til utbytte på 630 millioner kroner til eierkommunene.

Les også

Harald Espedal dro inn 114 millioner i fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Harald Espedal
  2. Lyse
  3. AftenbladetE24

Flere artikler

  1. Svakt år for Lyse, men øker utbetalingene til eierkommunene

  2. Harald Espedals «vennefond» passerte milliarden

  3. Glen Ole Rødland går på dagen i både Seadrill og Axactor

  4. Millionsmell på aksjehonorar for Norwegian-styremedlemmer

  5. Svakere tall fra Fjordkraft