Varsler permitteringer og konkurser i nord etter nye tiltak: – Urettferdig
Til tross for få smittetilfeller og innleggelser i det siste, ble også landets nordligste fylker rammet av de siste innstrammingene fra regjeringen. Bedriftsledere fortviler over «sjokkerende» tiltak.
Tirsdag la helseminister Bent Høie frem nye, nasjonale smitteverntiltak som trådte i kraft natt til torsdag. Det innebærer blant annet skjenkestopp og anbefaling om å holde to meters avstand, også i områder hvor smitten er lav.
For flere serveringsbedrifter i Nord-Norge betyr det nye permitteringer, og endrede forutsetninger for videre drift.
Yvonne Steffensen er daglig leder ved restauranten «Maskinverkstedet» på det gamle skipsverftet i Tromsø. Der velger de å drive som vanlig ut denne uken, uten alkoholservering.
Deretter må de stenge, og alle 20 ansatte permitteres.
Hun mener at regjeringen må bidra med økonomisk bistand, som å senke momsen til 15 prosent. Det er samme sats som gjelder for bedrifter som driver innen catering og takeaway i dag, ifølge NHO.
– Vi har kontroll på smittesituasjonen i Tromsø, så dette synes vi er urettferdig. Sjokkerende at det kommer så plutselig, fortviler Steffensen.
Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, føler med frustrerte bedriftsledere.
– Dette får drastiske konsekvenser for en del næringer som allerede er hardt prøvet, sier hun.
Regler om to meter mellom hver besøkende i tillegg til nasjonal skjenkestopp og redusert antall mennesker på arrangement bidrar til «full stopp» i det lokale næringslivet, ifølge Baik.
Frykter konkursras
Tromsø kommune hadde én registrert smittet, men ingen på sykehus da regjeringens nye restriksjoner ble offentliggjort tirsdag kveld.
Baik forteller nå om bedrifter som savner forutsigbarhet og tiltak i tråd med smittetrykk.
– Bedriftenes skjebne avgjøres fra pressekonferanse til pressekonferanse. Folk vet ikke om de har jobb å gå til og økonomien kvernes i stykker, forteller hun.
Etter de siste innstrammingene opplever NHO stor pågang fra sine medlemsbedrifter, og frykter nå umiddelbare konsekvenser.
– Mange av kommunene som rammes har aldri hatt smitte, men nå hagler det inn med avbestillinger. Her blir det permitteringer og konkurser, mener regiondirektøren.
Nedstenginger koster Michelin-restaurant dyrt: – Det er en redsel for hver pressekonferanse
– Dette er tungt
I Storgata i Tromsø ligger baren «Solid», som drives av Carite Fonnebø. Hun reagerer på at kommunene ikke får bestemme tiltak selv ut ifra smittesituasjonen.
– Dette er tungt, sier hun.
Fonnebø forklarer at hun stadig må permittere ansatte. I siste runde permitteres seks til syv ansatte, og da er alle bortsett fra én permittert. Men hun som arbeidsgiver må betale lønn i de ti første permitteringsdagene.
Hun etterlyser at man ser helhetlig på restauranter og uteliv i kompensasjonsordningene.
– Man må differensiere mellom serveringssteder, reiselivsbedrifter og restauranter, sier hun.
Må stenge hoteller i påsken: – Avbestillingene har rast inn
– Ingen forutsigbarhet
I Alta har de én registrert smittet det siste døgnet ifølge VGs coronaspesial.
Kommunen har hatt tre registrert smittede så langt i mars.
Vegard Berge Uglebakken eier selskaper som driver med både opplevelsesturer, restauranter og hoteller, nå møter han sin tredje permitteringsrunde på ett år.
Til sammen 45 ansatte blir permittert når de nå stenger all virksomhet på ubestemt tid.
– Vi kan ikke drive slik det er nå, det er for dårlige forutsetninger og ingen forutsigbarhet, sier han.
Nå etterlyser han garantilån eller kompensasjonsordninger som treffer bedre, eller at regjeringen ber hele næringen ta en langvarig pause.
– Det kan bli konkurs og avvikling, sier han om konsekvensene de nye nasjonale tiltakene kan få.
Virke: Ny nedstenging rammer over 17.000 virksomheter
– Det er jo krevende
Alf Mangor Johannessen er restauranteier og gründer i AMJ Gruppen, som driver flere restauranter i flere norske byer, som Tavernaen i Oslo og Bryggerikaia i Bodø. I tillegg har de rettighetene til Burger King og Peppes Pizza i Nord-Norge.
Til nå har restaurantene i Oslo og Bodø merket at det har vært svært strenge tiltak i kommunene på grunn av mye smitte.
Med gårsdagens nye nasjonale skjenkestopp og anbefaling om to meters avstand påvirker det også de andre serveringsstedene de driver.
– Det er jo krevende dette her. Det er ikke tvil om det, sier Johannessen.
Han forklarer at de har åpent det de kan ha åpent innenfor restriksjonene.
Det er heller ikke noen nye steder som behøver å stenge helt som følge av de nye retningslinjene, men de tilpasser seg slik at de holder stedene så åpne som mulig innenfor restriksjonene.
Enten med takeaway eller servering kun på dagtid.
Han roser samtidig bransjen for at de det siste året har tilpasset seg den stadig nye «normalen».
Det han reagerer sterkt på nå er at stedene som pålegges å stenge har lønnsplikt for permitterte i ti dager. På denne tiden i fjor var det kun to dager med lønn som arbeidsgiver måtte dekke ved permittering.
– Da fungerte det bra, sier han og påpeker at det er kostbart for bedriftene som må stenge nå å ha lønnsplikt til over påske.