Ferd gir to millioner til talentsenter: – Kan potensielt endre 600 liv

Lederen for Talentsenter i realfag på Teknisk Museum luftet sin frustrasjon på Twitter. Da kom milliardær og Ferd-eier Johan H. Andresen til unnsetning.

FÅR STØTTE: Leder for Talentsenter i realfag ved Oslo Vitensenter på Norsk Teknisk Museum, Safina de Klerk, sammen med elever. Nå får senteret millionstøtte fra investeringsselskapet Ferd.
 • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Talentsentre i realfag er et tilbud til elever på 7. til 10. trinn i grunnskolen og de to første årene i videregående opplæring.

I forrige uke publiserte Safina de Klerk, leder for Talentsenter i realfag på Norsk Teknisk Museum, en Twitter-tråd om manglende finansiering av tilbudet.

«I dag har jeg brukt dagen på å sende ut ca 600 avslag til unge håpefulle elever som har søkt om plass på talentsenteret. Jeg har sittet med høy puls og vondt i magen hele dagen», åpnet de Klerk.

Hun avsluttet tråden med følgende bønn til norske politikere:

«Kjære Stortinget, kjære utdannings- og forsk.komiteen, gi meg ørlite mer. Jeg trenger en dobling av midlene, fra 2mill til 4mill, så kan jeg tredoble antall plasser, og avslagene hadde nesten forsvunnet! Samfunnet tjener på at disse barna får bli så gode som de kan bli!»

Men det var ikke politikerne som svarte på bønnen.

Les også

Ferd-selskap satser på flytende havvind-konsept

Ferd garanterer minst to millioner

Det var nemlig milliardær og eier av investeringsselskapet Ferd, Johan H. Andresen, som la pengene på bordet.

I en Twitter-melding svarte Andresen følgende:

«Ferd kan bidra med de ekstra 2 mill, herved garantert for årene 2021–2025. Vi vil gjerne bidra også etter det, og se om vi kan gi noen av disse unge muligheter også utover ditt program.»

Ferd-sjef Morten Borge bekrefter i en SMS til E24 at Ferd vil bidra i henhold til Andresens Twitter-melding.

Nettstedet Utdanningsnytt omtalte saken først.

Les også

Storkjøpte da børsene raste: Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

Ferd-eier Johan H. Andresen.

– Overlykkelig

Safina de Klerk virket svært takknemlig over bidraget.

«ÅHERREGUD! TAKK! Forskjellen det vil utgjøre for disse unge skarpe hodene er ubeskrivelig stor!» svarte hun Andresen på Twitter.

Til E24 sier hun at hun er «overlykkelig».

– All honnør til Andresen som ser at dette er en investering for ham og samfunnet. Jeg er overlykkelig. Nå slipper jeg å sitte med 600 elever som trenger tilbudet uten å ha nok ressurser til å gi dem det, sier hun.

Safina de Klerk er leder for Talentsenter i realfag ved Oslo Vitensenter på Norsk Teknisk Museum.

– Samtidig synes jeg det er synd at vi er avhengig av veldedigheten til de rike for å kunne tilby den lovfestede retten til tilpasset opplæring. Det er det vi betaler skatt for, sier de Klerk.

– Har du formalisert pengestøtten med Andresen utover Twitter-meldingene?

– Det går en e-post til ham nå. Jeg har hatt litt med ham å gjøre tidligere, fordi han har bistått en elev, og han er en hederlig og redelig fyr, så det tror jeg ikke blir noe problem.

– Kan potensielt endre 600 liv

Det finnes i dag fem talentsentre i realfag i Norge. Det hele startet som et pilotprosjekt i 2016, før det ble gjort om til et permanent tilbud.

De Klerk forklarer at talentsenteret er et tilbud for elever med stort læringspotensial.

– Her må man skille mellom dem og skoleflinke elever. De med stort læringspotensial er raskere enn gjennomsnittet, trenger få repetisjoner og lærer nye ting fort, men får ikke nødvendigvis femmere og seksere på skolen. Det er ikke nødvendigvis de som presterer innenfor skolesystemet ved å sitte stille ved pulten, sier hun.

– Vi tilbyr tilpasset opplæring oppover, der taket løftes.

Les også

Elopak klar for børs: Andresen-familien kan melke kartongen for 3,5 mrd.

Hun mener Ferds bidrag vil utgjøre en stor forskjell for elevene i talentsenterets målgruppe.

– Tilbudet retter seg mot 10–15 prosent av elevmassen. Det betyr rundt 6.000 elever bare i Oslo, men vi hadde bare plass til 160. Med pengestøtten fra Ferd kan vi gå opp til 600 elever uten å gå på bekostning av kvaliteten. Det kan potensielt endre 600 liv, sier de Klerk.

Hun drar frem et eksempel.

– Vi hadde en elev hos oss i to år. Nå studerer vedkommende fysikk på Universitetet i Oslo som 15-åring. Jeg kan være såpass freidig og si at det ikke hadde vært mulig ved å følge det vanlige skolesystemet.

@safinadeklerk Ferd kan bidra med de ekstra 2 mill, herved garantert for årene 2021–2025. Vi vil gjerne bidra også… https://t.co/p0c0HTyyEC

– Næringslivet kan bli flinkere til å sponse

Fra før har utdanningstilbudet finansiering fra Stortinget på 1,85 millioner kroner. I tillegg finansierer Sparebankstiftelsen et prosjekt med 4,5 millioner kroner over tre år.

– Dette er et tiltak næringslivet kan bli flinkere til å sponse. Det er en investering for næringslivet, som kan plukke blant de smarteste tenåringene. De kan oppdage talent og står fritt til å tilby sommerjobber og internships, sier de Klerk.

Men talentsentrene er ikke en arena for rene bedriftsbesøk eller rekruttering, understreker hun.

– Det private næringslivet er egentlig bare inne som sponsorer, og vi har full autonomi på undervisningsopplegg og format.

Les også

Andresen vil ansette flere med CV-hull

De Klerk mener det er «graverende» at Norge ikke kan finansiere et tilbud til alle.

– Jeg synes det er ganske frustrerende å sitte med 700 kvalifiserte elever og bare gi plass til 160. I verste fall resignerer elevene på grunn av manglende motivasjon og dropper ut av videregående. Da har samfunnet tapt, ettersom det er disse menneskene som skal skape de grønne løsningene og innovere.

Talentsenteret tar imot søknader en gang i året, og elever som får plass på talentsenteret deltar i ett skoleår om gangen. Søknadsportalen åpner medio mars hvert år.

Les også

Andresen med når Cloudberry henter én milliard

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ferd
 2. Johan H. Andresen
 3. Utdanning
 4. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Jeg tør nesten ikke tenke på hvor mye penger jeg har sløst

 2. Bitcoinfeber i Sogndal: – Dette er rekordtall

 3. Betalt innhold

  Sjeføkonom om bitcoin-utspill: – Hadde vært interessant å trekke det opp til et mer saklig nivå

 4. «Ingen» ingeniører vil jobbe i kommunen: – Bekymringsverdig

 5. Petter Stordalen om kjøpesenter-comeback: – Alle gode ting er tre