Dette er yrkesgruppene med mest smitte

Gjennom hele pandemien har Folkehelseinstituttet (FHI) fulgt med på hvilke yrkesgrupper som oftest blir smittet. Nå har det kommet nye tall for perioden januar til mars 2021.

PÅ TOPP: Kafébransjen ligger på topp på listen med mest smitte blant ansatte.
Publisert:

De oppdaterte tallene viser at det fortsatt er mest coronasmitte blant ansatte i serverings- og kollektivbransjen.

Se hele listen lenger ned i saken.

Det betyr at det er flere registrerte tilfeller av coronasmitte blant kafé- og gatekjøkkenmedarbeidere, bartendere, servitører og taxi- buss- og trikkesjåfører enn det er blant andre i yrkesaktiv alder.

Men også barnehage- og skolefritidsassistenter, barnehagelærere og grunnskolelærere har høyere smitteforekomst enn andre i yrkesaktiv alder, og dette gjelder spesielt for ansatte i Oslo. Lærere i videregående skole og universitet/høyskole ligger derimot under snittet, både i Norge totalt og i Oslo, viser FHIs nye tall.

– Reel fare for sammenbrudd

Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet, sier til VG at tallene illustrerer at situasjonen har endret seg med de muterte virusvariantene.

– Og de samsvarer med de rapporter vi får fra våre tillitsvalgte. Dette må få konsekvenser i form av skjerpede smitteverntiltak, sier Skyvulstad og påpeker:

– Vi mener også at nedstengning er et virkemiddel som må tas i bruk der smittetrykket er høyest. Situasjonen er mange steder helt prekær, spesielt i barnehagene og det er reel fare for sammenbrudd på grunn av karantener og overbelastning.

Vet ikke hvor smitteoverføringen skjer

Studien sier ingenting om hvor de ansatte er smittet. Forskerne kan derfor ikke vite om den høyere smitten i noen yrkesgrupper skyldes kontakt med kunder, barnehagebarn, elever eller med kolleger, eller forhold som ikke har noe med yrkesutøvelsen å gjøre, forklares det i rapporten.

Samtidig er forskerne tydelig på at når det er mye smitte i samfunnet og store deler er stengt ned, har de som må møte på jobb fysisk sannsynligvis flere kontaktpunkter, mens smitterisikoen for resten av samfunnet faller.

I disse yrkene blir flest smittet (fra høyest til lavest):

 1. Kafé-/gatekjøkkenmedarbeider
 2. Taxisjåfør
 3. Servitør
 4. Buss- og trikkesjåfør
 5. Bartender
 6. Barnehageassistent
 7. Renholder
 8. Sykepleier
 9. Frisør
 10. Butikkmedarbeider
 11. Barnehagelærer
 12. Grunnskolelærer
 13. Hotellresepsjonist
 14. Personlig trener/aktivitetsinstruktør
 15. Fysioterapeut
 16. Lege
 17. Flyvert/båtvert
 18. Tannlege
 19. Lærer ved høyskole/universitet
 20. Lærer videregående skole
 21. Reiseguide
 22. Togkonduktør
SE FORDELINGEN: Antall med bekreftet covid-19 per 1000 yrkesaktive i forskjellige yrker i Norge, fra 1. januar til 12. mars 2021. Vertikale linjer viser andelen bekreftede tilfeller for alle andre i yrkesaktiv alder (20-70 år) i hver gruppe.
Publisert:

Her kan du lese mer om