Ericsson setter av 2,3 milliarder kroner til IS-bøter i USA

Svenske Ericsson setter av 2,3 milliarder svenske kroner til å dekke mulige bøter i USA for angivelige bestikkelser til IS da terrorgruppa styrte deler av Irak.

Svenske Ericsson har satt av 2,3 milliarder svenske kroner til å dekke potensielle bøter i USA for angivelige bestikkelser til IS-medlemmer i Irak.
  • NTB-AFP-TT
Publisert: Publisert:

Selskapet erkjente i februar av enkelte ansatte kan ha bestukket IS-medlemmer for transport gjennom områder jihadistgruppa kontrollerte i Irak mellom 2011 og 2019.

De angivelige bestikkelsene ble avdekket av det internasjonale journalistnettverket ICIJ, som fikk tilgang til en intern granskningsrapport fra 2019 som aldri ble offentliggjort.

Flere forhold

Granskingen av Ericssons virksomhet i Irak viste også blant at selskapet har gitt pengegaver til ukjente mottakere, at en underleverandør er betalt for arbeid som ikke er definert og at det «på upassende vis er benyttet salgsagenter og konsulenter».

Ifølge administrerende direktør Börje Ekholm er det uklart hvor pengene har endt opp.

Det amerikanske justisdepartementet har etterforsket for å finne ut om Ericsson brøt med korrupsjonsregelverket FCPA.

– Ericsson har ikke kommet fram til en løsning sammen med departementet angående disse angivelige regelbruddene, men diskusjonene pågår, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Også svenske myndigheter har åpnet etterforskning av saken.

Ikke første korrupsjonssak

Avsetningen av 2,3 milliarder svenske kroner, knappe 2,2 milliarder norske kroner, vil bli oppført i selskapets resultater for fjerde kvartal i fjor.

Nyheten ble tatt godt imot på børsen, der Ericsson-aksjen steg rundt 6 prosent på Stockholm-børsen til 67,66 svenske kroner per aksje. Investorene hadde fryktet at selskapet måtte ut med en enda høyere sum.

Ericsson har også tidligere vært anklaget for misligheter.

I 2019 inngikk selskapet et forlik og gikk med på å betale rundt 10 milliarder svenske kroner til amerikanske myndigheter for forhold knyttet til virksomhet i Kina, Djibouti, Indonesia, Kuwait og Vietnam i årene 2000 til 2016.

Publisert: