Enorme inntektsforskjeller blant dagligvaretoppene

Se full oversikt over både storeierne og toppsjefene i dagligvarebransjen.

Administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000, her avbildet i 2014. Han hadde en skattbar inntekt på 83,5 millioner kroner i 2021.
Publisert:

Onsdag morgen ble ligningstallene for 2021 sluppet.

På inntektstoppen blant de norske dagligvaresjefene troner administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge, med en skattbar inntekt på 83,5 millioner kroner.

Det er et godt stykke foran annenplass Trond Bentestuen, som er oppført med en skattbar inntekt på 21,6 millioner kroner. Bentestuen er Kristiansens forgjenger i Rema 1000.

Tom Kristiansen fikk med seg en «ekstraordinær kompensasjon» på 74,7 millioner kroner da han tok over stillingen, ifølge Dagens Næringsliv. Utbetalingen kom i forbindelse med en avtale om etterlønn og avslutningsbonus. Også godtgjørelsen til Bentestuen inkluderer en sluttavtale, skriver avisen.

Deretter følger konsernsjef Nils Kloumann Selte i Orkla hakk i hæl med en inntekt på 20 millioner kroner.

Les på E24+

Full oversikt: Dette tjente 720 partnerne i EY, PwC, KPMG, Deloitte og BDO i 2021

Dagligvareekspert Erik Fagerlid er ikke overrasket over at lønningene er såpass høye, siden bransjen ble godt hjulpet av at folk spiste mer hjemme under pandemien.

– 2021 var preget av god vekst etter og i pandemien. Ser man omsetning og lønnsomhet både kjedene og i de ulike grupperingene, så var det knapt noen kjeder som ikke gjorde det bedre enn de foregående årene, sier Fagerli.

Robuste bonuser

Dagligvareekspert Fagerli mener det er bonuser som i hovedsak skaper de enorme lønningsforskjellene blant dagligvaretoppene.

Det er vanlig at lønnen består av en fastandel og en bonusandel, forklarer han.

– Fastlønn er ganske likt, mens bonusdelen varierer en del, sier han.

Til sammenligning med topp tre, nederst på topp-ti listen, finner vi konsernsjefen i Coop, Bent Olafsen Aamot som, med en inntekt på 3,8 millioner kroner, og Oda-topp Kristin Lind Thornes Woldsdal med 972.000 kroner i inntekt.

Dagligvaremarkedet domineres i dag av tre aktører: Norgesgruppen (blant annet Kiwi og Meny), Coop og Rema 1000.

Kristin Thornes Woldsdal sjef for mathjemleveringstjenesten Oda Norge. Hun hadde en skattbar inntekt på 972.000 kroner i 2021.

– Alle de tre aktørene har ganske robuste bonusordninger for ledere i alle kjedene som er relatert til kjedenes lønnsomhet, sier Fagerli.

– Så med høy lønnsomhet i 2021 så vil naturlig nok lønnsutbetalingen bli høyere fordi bonusen blir høyere, sier han.

Blant Norges rikeste

Eierne i de norske dagligvaregigantene er blant Norges desidert rikeste, både når det gjelder ligningsformue og reell formue.

Kapital anslår at Reitan-familien er god for 64 milliarder kroner.

I ligningstallene viser familieoverhode Odd Reitan med en formue på 6,21 milliarder kroner, etterfulgt av Magnus Reitan med 4,87 milliarder kroner og Ole Robert Reitan med 4,76 milliarder kroner.

Magnus Reitan varslet tidligere i år at han overfører store deler av formuen til barna Kristoffer og Viktoria, som er bosatt i Genève i Sveits.

Odd Reitan er en av landets mektigste i dagligvarebransjen.

Familien til Norgesgruppen-eier Johan Johannson har en reell formue på 61,5 milliarder kroner, ifølge Kapital.

I ligningstallene er Johan Johannsons formue på 5,82 milliarder kroner, mens sønnene Peder Oskar, Finn Hartvig og Karl Edvard er gode for rundt 2,27 milliarder kroner hver.

Hagen-familien, med Stein Erik Hagen i spissen, skal være god for 33,5 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Mesteparten av formuen er overført til datteren Caroline Hagen Kjos’ selskap Canica Holding AG i Sveits. Stein Erik Hagen står oppført med en formue på 129 millioner kroner i 2021-tallene.

Savner konkurranse

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har uttalt at han savner konkurranse fra internasjonale kjeder i det norske dagligvaremarkedet.

De siste tiårene har markedskonsentrasjonen bare økt.

– Det er for få store aktører, det er for vanskelig for nye aktører å etablere seg og vi ser at vi har færre enn det mange andre land har, sa statsråden da han la frem nye forslag til regulering av bransjen i oktober.

Les på E24+

Odd Reitan: – Jeg er nok rik på gods og gull, men ikke penger

Les på E24+

Norge var første land Lidl ga helt opp: – Nå er det verre enn noen gang

Den 07. desember klokken 16.15 ble det i denne saken presisert at inntektene til Tom Kristiansen og Trond Bentestuen inkluderer ekstraordinære utbetalinger fra Rema 1000 i forbindelse med sluttavtaler.

Publisert: