Dale Fabrikker konkurs – skylder på høye strømpriser

Kryptoutvinneren Kryptovault, som drev i lokalene, skal flytte virksomheten til Nord-Norge på grunn av de høye strømprisene.

De første fabrikklokalene til Dale fabrikker ble etablert i 1879. Nå er det kroken på døren etter at strømprisene ble for krevende å håndtere både for eiendomsselskapet og deres leietakere.
Publisert:

– Å begjære oppbud for Dale Fabrikker var en svært tung og vanskelig
beslutning for styret å ta. Gitt utviklingen i selskapets finansielle stilling hadde imidlertid styret ikke noe annet valg, skriver styreleder Christian Bjelland i en e-post til E24.

Bjelland forklarer at det er de høye strømprisene som ligger bak konkursen for Dale Fabrikker, som hovedsakelig er et eiendomsselskap.

– De historisk høye strømprisene de siste månedene har medført at
datasenteret som drev en omfattende virksomhet i Dale Fabrikkers
lokaler, sa opp leiekontrakten, avviklet på Dale og flyttet virksomheten til
Nord-Norge, skriver styrelederen videre.

Kryptoutvinneren Kryptovault har drevet i lokalene. E24 skrev onsdag om at Alle piler har pekt feil vei for Kryptovault i år, og at datasenterselskapet nylig ble nødt til å restrukturere en halv milliard i gjeld.

– Det har vært et grusomt år, sa daglig leder Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault til E24.

Les på E24+

Lakseaksjeraset bærer all mulig preg av å være overdrevet

For mye å bære

Dale Fabrikker holder til mellom Voss og Bergen, i Dale i Vaksdal kommune. Strømprisen i dette prisområdet har vært skyhøy det siste året, som ellers i de tre sørnorske prisområdene.

– Kombinasjonen av økte strømpriser, et kraftig fall i inntjeningen for Dale
Fabrikker som følge av nedleggelsen av datasenteret, manglende betaling av betydelig tilgodehavende Dale Fabrikker har for strømleveranser, samt et krevende investeringsprogram i nytt trafoanlegg ved fabrikken på Dale, ble i sum for mye for selskapet å bære, skriver Bjelland.

I 2021 hadde selskapet en omsetning på 68 millioner kroner og et overskudd på drøyt 5,3 millioner kroner, ifølge tall fra Brønnøysundregistrene. Mer enn 60 millioner av inntektene kom fra videresalg av strøm, mens 7,3 millioner kom fra leieinntekter, opplyser selskapet.

Bobestyrer: – Jobber med å få oversikt

Bjørn Åge Hamre i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig er bobestyrer. Han sier de er i en helt innledende fase etter at styret selv begjærte selskapet konkurs.

– Vi jobber med å få oversikt over verdier som kan sikres og realiseres for kreditorene. Vi er helt i startfasen, og har allerede en god dialog med styret i selskapet, sier Hamre til E24.

Når det kommer til hvor mye selskapet har utestående, sier bobestyreren at dette foreløpig er uavklart.

– Sånn jeg oppfatter det foreløpig ser det ut som selskapet har vært forholdsvis à jour, men ser at de i nær fremtid vil komme i en likviditetskrise.

Lang historie

Dale Fabrikker er i dag hovedsakelig et eiendomsselskap. Tekstilproduksjonen som tidligere foregikk i lokalene er avviklet der.

Dale Fabrikker og den kjente klesprodusenten Dale of Norway ble skilt fra hverandre i to ulike selskaper på 1980-tallet. Klesprodusenten er altså ikke konkursrammet.

Fabrikken ble etablert helt tilbake i 1879 som en betydelig tekstilprodusent. På det meste jobbet det 1.100 ansatte ved fabrikken. I dag arbeider det to ansatte i eiendomsselskapet.

Per september 2022, opplyser selskapet på sine nettsider at de har følgende leietakere:

 • Kryptovault AS, datasenter
 • Fagbokforlaget AS, lager
 • Palle, Karm og Kassefabrikken AS, lager
 • Daletec AS, kontorer og laboratorium
 • BELAM Riga Norge NUF, kontorer og lager
 • NORCE Norwegian Research Centre AS, lager m.m.
 • Dale Strongmanklubb, treningsrom
 • Ulfs Renhold og Vaktmester, lager
 • TOVI Elektro AS, kontor og lager
 • Telia Towers Norway AS, uteareal
 • Fenne Maskin, uteareal
Les også

Gigantgjeld truet kryptoselskap: – Det har vært et grusomt år

Publisert:

Her kan du lese mer om