Frykter for kaffeeksport etter lockdown i Vietnam

Prisen på kaffebønner, som brukes til pulverkaffe og espressoblandinger, har steget 50 prosent så langt i år.

FRAKTPROBLEMER: Lockdownen i Vietnam gjør at flere frykter for eksporten av kaffe fra området.
  • Maiken Svendsen
Publisert: Publisert:

Vietnam er en storprodusent av robusta, en bitter kaffebønne som brukes i pulverkaffe og noen espressoblandinger, ifølge Financial Times.

Den kraftige økningen av coronatilfeller, samt mangel på vaksiner har ført til at myndighetene har innført strenge reiserestriksjoner til området.

– Det er store bekymringer for at man kanskje ikke får fraktet kaffe ut av landet, sier Carlos Mera, analytiker i Rabobank, ifølge avisen.

Byen Ho Chi Minh med havnen Saigon er viktig for handelsreisen mellom Kina og Europa, skriver BBC. Den pågående nedstengingen av området skaper problemer for å få eksportert varer og kaffebønner til resten av verden, ifølge kanalen.

Prisen på robustabønner har steget omtrent 50 prosent så langt i år, ifølge kanalen.

Les også

Oslo kommune tapte kostbar kaffekamp

Ba om lettelser

Det kommer i tillegg til den pågående containermangelen. Under pandemien har etterspørselen etter varer økt, men fraktmarkedet har ikke klart å holde tritt.

Den vietnamesiske kakao og kaffe-organisasjonen og andre handelsorganisasjoner ba om at myndighetene lettet på restriksjonene for å unngå ytterligere forsinkelser og kostnadene som følger med, ifølge BBC.

Vietnams transportminister svarte forrige uke at myndigheter i Sør-Vietnam selv måtte ta grep for å lette på unødvendig byrder på transport av varer, inkludert kaffe, skriver kanalen.

Les også

Starbucks-kjøp bidro til dagligvareboom for Nestlé

Brasil rammet av tørke og frost

Det siste året har også kaffen fra Brasil støtt på utfordringer. Prisen på råvarekaffe var på sitt dyreste på syv år i juli. Det skjedde etter at brasilianske bønder oppleve ekstremt tørke, og frost.

Brasil står for omtrent 40 prosent av verdens kaffe, ifølge Ulf Stensland, administrerende dirketør i Löfbergs kaffebrenneri. Han har tidligere sagt til E24 at den store frykten er å ikke ha nok kaffeleveranser til å møte etterspørselen.

– Det vil i verste fall føre til eksorbitant høye priser på kaffe. Det vil være en utvikling som ingen liker, sa han i juli.

Les også

Kaffeprisen doblet på ett år: – Redd prisen skal øke mer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Kaffe
  3. Vietnam
  4. Brasil

Flere artikler

  1. Kaffeprisen doblet på ett år: – Redd prisen skal øke mer

  2. Kaffeprisene fortsetter kraftig opp: – En ny normal

  3. Australske aksjer faller etter handelstall

  4. Oljeprisen snur etter bratt prisfall

  5. Fortsatt kraftig prisvekst i USA