Arvid (24) har en kvart milliard i verdipapirer: – Det er et mikrooljefond

Arvid Nergård tar ut 14 millioner kroner i utbytte for å spare skatt.

INVESTOR: Arvid Andreas Nergård (24) eier Tromsø-selskapet Hopen Invest, som har aksjer og obligasjoner verdt 250 millioner kroner. Nergård er ivrig laksefisker, her er han fotografert da han fikk en laks på 11 kilo i Altaelva sommeren 2021.
Publisert: Publisert:

Fiskearving Arvid Andreas Nergård fra Finnsnes feirer 25-årsdagen fjerde april med å reise på ferie utenlands. Der kan han feire dagen med at selskapet hans Hopen Invest i Tromsø har passert en kvart milliard kroner i verdi.

– Det er et mikrooljefond, sier Espen Johnsen, som er kontaktperson for selskapet og uttaler seg på vegne av Nergård.

Ole-Arvid Nergård bygget opp familiebedriften Nergård på Senja til å bli Norges nest største fiskerikonsern. Da han døde ble selskapet solgt – og hans to sønner arvet en stor formue.

STOREBROR: Ole-Kristian Nergård (30, bildet) og hans lillebror Arvid Andreas Nergård (24) arvet en formue etter at fiskegründer Ole-Arvid Nergård døde i 2008. Til sammen har brødrenes to personlig investeringsselskaper om lag en halv milliard kroner investert i aksjefond og obligasjonsfond.

For å gjennomføre generasjonsskifte før faren døde, ble det i 2008 opprettet investeringsselskap for hver av de to brødrene, Lysnes Invest og Hopen Invest.

– Hopen Invest ble opprettet for å gjennomføre generasjonsskiftet, sier advokat Halvard Østgård, som er styreleder i selskapet.

I snart 15 år har formuene til Arvid Andreas (24) og Ole-Kristian Nergård (30) vært plassert i deres personlige investeringsselskaper. Pengene er plassert i langsiktige aksjefond og obligasjonsfond.

Og for Arvid Andreas har plasseringene vært svært vellykkede de siste årene. Selskapets verdier har økt med 60 millioner kroner de tre siste årene, og passerte en kvart milliard kroner i fjor, ifølge selskapets årsregnskap.

– Kapitalen i Hopen Invest forvaltes i likvide aksjefond og obligasjonsfond. Når verden går godt, så går Hopen Invest bra, sier Johnsen.

STYRELEDER: Advokat Halvard Østgård er styreleder i Hopen Invest, som er eid 100 prosent av Arvid Nergård.

Rikeste under 25 i Troms og Finnmark

Arvids pengeplasseringer ga han i fjor 20. plass på lista over Norges rikeste under 25 år.

Der figurer han på en særdeles eksklusiv liste: søsknene Varner som arver Varner-dynastiet, søsknene Selvaag som arver Selvaag-formuen, Grieg-familien i Bergen, og andre arvinger til flere av Norges rikeste, som Stordalen, Løvenskiold, Petterøe og Mustad.

Med 170 millioner kroner i personlig skattbar formue var Arvid Nergård også den tredje rikeste i Nord-Norge under 25 år, bare slått av arvingene Sivert og Amalie Berg, barn av Nord-Norges rikeste mann, laksegründer Inge Berg på Stokmarknes.

Arvids personlige skattbare formue på 170 millioner er langt under verdiene han har i selskapet Hopen Invest. Forskjellen skyldes at de som eier aksjer og obligasjoner kan trekke fra 25–45 prosent av verdiene før de skattlegges.

Erna Solbergs regjering økte de rikes skatterabatt under korona, men den nye regjeringen fjernet denne rabatten fra årsskiftet.

Tar ut utbytte for å spare skatt

I år betaler Hopen Invest ut et utbytte – såkalt tilleggsutbytte – på 14 millioner kroner til eneeier Arvid Nergård. Pengene skal Nergård blant annet bruke til å betale formuesskatt, ifølge Johnsen.

– Eier har behov for kapital til å betale formuesskatt og til levekostnader, og resten av utbytte står i selskapet, sier Johnsen.

Hopen Invest har forretningsadresse Brinkvegen 64 i Tromsø, der selskapets kontaktperson Espen Johnsen bor.

Grunnen til at Nergård tar ut mer i utbytte for regnskapsåret 2021 enn tidligere, skyldes altså at den nye regjeringen økte skattene fra januar i år.

– Det er tatt ut støtte utbytte i år enn tidligere. Det skyldes økning i skattesatsene fra 1. januar i år. Det er skattemessig gunstig å ta ut et litt større utbytte i fjor, når skattesatsene øker i år, sier Johnsen.

Han forteller at Nergård sparer skatt ved å ta ut ekstra utbytte i 2021, i stedet for å vente til i år.

– Formuesskatten går opp i år og utbytteskatten går opp i år. Å ta ut litt høyere utbytte i fjor sparer man penger på, sammenlignet med å ta ut pengene i år, sier Johnsen.

GRÜNDER: Ole-Arvid Nergård var en svært avholdt gründer og direktør, som grunnla fiskerikonsernet Nergård på Senja. Han døde i 2008. Nergård fiskerikonsern er landets nest største fiskerikonsern med over tre milliarder kroner i omsetning hvert år.

Kjedelig

Hopen Invest gikk altså bra i fjor, med et årsresultat på 24 millioner kroner, og med samlede investeringer i aksje- og obligasjonsfond på 264 millioner kroner.

Etter et utbytte på 14 millioner kroner, øker egenkapitalen med 10 millioner, til hyggelige 258 millioner kroner.

Å ha en kvart milliard kroner på bok hadde sikkert vært spennende for de fleste, men Johnsen kaller investeringene for «kjedelige».

– Kapitalen er plassert i aksje- og obligasjonsfond med lav risiko. Selskapet investerer ikke i enkeltaksjer. Det er kjedelig plassering av kapitalen. Når det går godt i aksjemarkedet, så nyter Hopen Invest godt av det, sier Johnsen.

EIENDOM: Arvid Nergård har investert i flere eiendommer i Tromsø og Oslo, og kjøpte i fjor en leilighet på Nerstranda (bildet) i Tromsø fra sin storebror.

Investerer i eiendom

Arvids storebror Ole-Kristian (30) er kjent for mer spenstige investeringer, og var en periode en kjent pokerspiller. For et år siden, i april i fjor, solgte Ole-Kristian en leilighet i kjøpesenteret Nerstranda i Tromsø for fem millioner kroner til lillebror Arvid.

Arvid har vært aktiv i boligmarkedet i Oslo. I desember 2019 kjøpte Arvid en luksusleilighet i et omdiskutert byggeprosjekt i Holmenkollåsen i Oslo. Leilighetene er på 450 kvadratmeter og Arvid kjøpte sin for 36,5 millioner kroner, ifølge Folkebladet.

Og så er det slik at Arvid Nergård er oppført med adresse på Finnsnes, men med skattekommune i Oslo – så rent skatteteknisk er han ikke nordlending, men Oslo-væring. Og derfor figurerer han ikke på skattelistene nordpå når lokalavisene hvert år kårer de rikeste nordpå.

FISK: Nergårds fiskebruk i Senjahopen på yttersia av Senja er blant de aller største i Norge.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om