Wizz Air tapte rettssak mot Agder fylkeskommune

Agder tingrett har avvist Wizz Airs søksmål mot Agder fylkeskommune. Det ungarske flyselskapet krevde at fylkeskommunen skulle dømmes for ulovlig boikott.

Flyselskapet Wizz Air tapte mot Agder fylkeskommune i tingretten.
  • Emil Johansen
  • NTB
Publisert:

Det skriver NRK.

Bakgrunnen for kravet er at fylkeskommunen oppfordret sine 3.000 ansatte om å ikke bruke Wizz Air på tjenestereiser. Årsaken var blant annet at selskapet motsatte seg fagforeninger.

Flyselskapet mener at de har tapt markedsandeler og omdømme. På grunn av koronapandemien har det vært vanskelig å beregne økonomiske tap, og selskapet krevde derfor bare at boikotten ble dømt ulovlig.

Det fikk de altså ikke medhold i.

Wizz Air må også betale fylkeskommunens sakskostnader på nesten 340.000 kroner.

Flyselskapet sendte opprinnelig varsel om søksmål mot flere norske kommuner og fylker, samt Statnett, men gikk til slutt kun videre med søksmålet mot Agder fylkeskommune.

Søksmålsvarslene kom etter debatten om selskapets skepsis til fagforeninger.

Skrotet innenrikssatsingen i sommer

Flyselskapet avviklet 14. juni innenlandstrafikken i Norge, men opprettholder tilbudet om utenlandsreiser.

Derfor valgte de også å holde frem med søksmålet, da det fortsatt var relevant for selskapets omdømme. Det kunne kommunikasjonsdirektør Andras Rado fortelle til E24 tidligere i år.

– At Wizz Air forlater det norske innenriksmarkedet vil ikke påvirke saken, som forblir relevant gitt at flyselskapet fortsetter å operere betydelig kapasitet til og fra Norge, skrev Rado da.

Han presiserte også at Wizz Air la ned satsingen innenriks i Norge, da selskapet ikke følte de konkurrerte på samme vilkår som de andre aktørene på markedet.

– De siste syv månedene har vist at det ikke er finansielt bærekraftig å flytte kapasitet til Norge på en kommersiell basis når alle andre flyselskaper får hjelp og derfor ikke opererer på markedsbetingelser. Derfor har Wizz Air besluttet å flytte kapasiteten til markeder hvor betingelsene ikke blir forvridd av proteksjonistiske interessenter og hvor reisende kan oppleve ekte konkurranse og lave billettpriser, sa kommunikasjonsdirektøren i Wizz Air i sommer.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Wizz Air

Flere artikler

  1. Dansk pensjonsfond ekskluderer Wizz Air: – Tålmodigheten slapp

  2. Pilotforbundet krever at Oljefondet selger seg ut av Wizz Air

  3. Norwegian selger landingsrettigheter på Gatwick: – Helt klart en betydelig verdi

  4. Betalt innhold

    Tiden er knapp, og problemene står - bokstavelig talt - i kø for SAS

  5. Tine saksøker fire lastebilprodusenter etter kartellvirksomhet