Rødt-topp om «skatteflyktninger» til Sveits: – Bare å flytte!
Rødt-politiker Sofie Marhaug og SVs Kari Elisabeth Kaski langer ut mot formuende som flytter til Sveits. Frps Sivert Bjørnstad er ikke overrasket over utflytterne og mener formuesskatten vil føre til mindre investeringer i Norge.
– Det er spesielt å være så rik at man føler man ikke lenger har råd til å bo i Norge, sier stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski til E24.
Debatten om formue har nok en gang blusset opp etter at skikonge og mangemillionær Bjørn Dæhlie meldte om sine flytteplaner til Sveits. Valget falt på Sveits blant annet fordi «rammebetingelsene er gode».
Sveits er kjent som et skatteparadis – selv om landet har formuesskatt, er satsen lagt lavere enn i Norge.
– Generelt bør folk som har blitt rike i Norge og nytt godt av samfunnet vi har bygget opp, bidra tilbake til fellesskapet, sier Kaski.
«Taper penger»
I helgen besøkte E24 boligmilliardær Kjartan Aas som for halvannen måned siden pakket koffertene og reiste til Sveits, blant annet for å stå på ski og for å sykle. Det sparer han store summer på, mellom 6 og 9 millioner kroner i året, ifølge egne regnestykker.
– Det som er viktig er at jeg ikke rammes av en skatt som gjør at jeg taper penger på å drive næringsvirksomhet, sa Aas til E24, og trakk samtidig frem at han heller ville ha betalt skatt til Norge.
På spørsmål om det ikke kan være noe hold i at formuesskatten er for høy og at formuene spises opp, svarer Kaski blankt nei.
– Norge har ikke spesielt høy kapitalbeskatning. Og det bør ikke være et mål å konkurrere med lavskatteland eller såkalte skatteparadiser, ettersom vi legger vekt på velferd i vårt samfunn, sier hun.
Kaski påpeker på at det er bred oppslutning om den norske velferdsmodellen.
– Dessuten et skattesystemet vårt regressivt: Jo rikere du blir, jo mindre andel av inntektene dine trenger du å skatte av. Dette må vi gjøre noe med for å utjevne forskjeller.
Torbjørn Røe Isaksen: Med kjeft skal landet bygges
Fra Bø til Sveits
Både Aas og Dæhlie er blant dem som først meldte flytting til Bø i Nordland, kommunen med lavest formuesskatt i landet. Kommunen ble omtalt som «Norges Monaco», og flere rikinger tok kjapt valget om å flytte dit.
Men nå flytter altså begge til Sveits, som mange flere før dem.
– Det synliggjør at de har vært opptatt av å sette ned sin egen skatteregning, og viser at det ikke fungerer å senke formuesskatten som et kommunegrep for å tiltrekke seg folk, sier Kaski.
Selv om Aas innrømmer at han gjennomgående «har hatt det jævlig lett» med billige boligkjøp, ønsker han ikke lenger å bo i Norge. «De vil jo i praksis ikke ha meg der», sa han til E24 i helgen.
– Bare å flytte!
Det reagerer Rødt-politiker Sofie Marhaug sterkt på.
– Jeg forstår ikke hvordan noen som har «hatt det jævlig lett» kan være så misfornøyd, sier hun til E24.
– Det er helt frivillig å kjøpe opp masse eiendom, og det er ikke synd på deg når du må skatte for det, sier Marhaug.
Hun påpeker at mange sliter med å komme inn på boligmarkedet, mens andre lever av å leie ut.
– Det er allerede urettferdig, og det skulle bare mangle at eierne bidrar over skatteseddelen, sier hun.
– I Norge bør de som har mest bidra til fellesskapet. Hvis ikke er det bare å flytte! Det er utakknemlig og egoistisk, og ødelegger for et velfungerende skattesystem, sier Marhaug.
Slår tilbake
– Jeg er hverken misfornøyd, utakknemlig eller egoistisk, sier Kjartan Aas til E24 etter å ha blitt fremlagt kritikken.
Han mener det ikke er noen næringsdrivende som vil fortsette å drive virksomhet dersom de går med tap. Ifølge egne beregninger taper han 5000 kroner per leilighet han leier ut, ved å bo i Norge. Ved å bo i Sveits mener han at han sitter igjen med et overskudd på nærmere 150.000 kroner per leilighet.
– Det er håpløst. Med finansiell babyhjerne er dette åpenbart vanskelig å ta innover seg, sier Aas.
– På den annen side, når man har opplevd Sveits så er det lite fristende å flytte tilbake dersom formuesskatten fjernes, legger han til.
Kommentar: Norges eierbeskatning i toppen i OECD
Mener alle taper på formuesskatt
Frp-politiker Sivert Bjørnstad er ikke overrasket over at noen velger å flytte ut av Norge.
– Norge opererer ikke et vakuum, og at folk tilpasser seg er helt naturlig. Jeg mener dette tydeliggjør hvorfor formuesskatten på arbeidende kapital er feil, sier Bjørnstad.
Han mener formuesskatt tapper bedriftene for kapital, som ellers kunne blitt brukt til investeringer i nye eller eksisterende arbeidsplasser.
– For AS Norge er det jo synd at bedriftseiere flytter. Jeg mener det har en verdi at bedriftseiere og arbeidsfolk handler i den samme butikken, deltar på de samme foreldremøtene og ser samme fotballkamper, sier Bjørnstad.
– Med denne utviklingen vil det lokale eierskapet bli mindre, og det taper alle på. Sannsynligvis vil ikke utflytting av dagens generasjon gjøre at investeringene i Norge går ned, men generasjonene som kommer etter de som flytter vil ikke nødvendigvis foretrekke å investere i Norge. De vil ha hele verden som sitt investeringsunivers og de vil ha mindre tilknytning til Norge, sier han.
«Skatteflyktninger» tar med seg 2,7 milliarder til Bø: – Tror ikke de flytter av egoistiske hensyn
Vil ha strengere «exit-skatt»
På spørsmål om hva regjeringen kan gjøre for å unngå at formuende flytter ut av landet, svarer SVs Kaski at en strengere «exit-skatt» bør komme på plass.
Det vil si en skatt som formuende personer som ønsker å flytte ut av landet må betale.
– Det er rimelig å legge igjen noe på veien ut når du først har blitt veldig rik på velferdssamfunnet, sier hun og påpeker at få andre land har like mange dollarmillionærer som Norge.
– Det er lett å bli rik og det er lett å være rik i Norge, men så vil det alltid finnes noen få med store formuer som ønsker å flytte ut av landet for å unngå mest mulig skatt, sier Kaski.
E24 har ikke lyktes med å komme i kontakt med Bjørn Dæhlie.
Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken var det brukt utdaterte opplysninger i faktaboks om formuesskatt. Dette ble oppdatert klokken 20.21 9. februar 2022.