Rallystjerner krever millionerstatning fra bettinggründere

Tidligere verdensmester Marcus Grönholm og flere andre kjente rallyførere er med på et massesøksmål mot rallypappa Morten Østberg og de to andre gründerne bak spillselskapet Onebet. Saksøkerne vurderer også politianmeldelse.

Marcus Grönholm ble verdensmester i rally to ganger på begynnelsen av 2000-tallet. Her i forbindelse med VM-runden i Sverige i 2019.
Publisert:

17 personer og selskaper har saksøkt Kristian Wiermyhr, Sondre Sagstuen og Morten Østberg, som står bak bettingselskapet Onebet. Sistnevnte er profilert investor, og faren til den kjente norske rallyføreren Mads Østberg. Sagstuen er blant annet kjent som pokerspiller.

Søksmålet ble varslet for snart ett år siden, og rettssaken begynte denne uken.

Saksøkerne investerte til sammen nesten 35 millioner kroner i Onebet like etter at selskapet ble opprettet høsten 2016. Nå anser de investeringen som tapt. Det kommer frem i sluttinnlegget levert av advokat Marcus Indrevær i advokatfirmaet Grønvigh, Tjersland & Indrevær, som er prosessfullmektig for saksøkerne.

– Våre klienter opplever at de har blitt utsatt for et investorbedrageri, og vi mener de saksøkte er pliktig å erstatte tapet våre klienter er påført, skriver Indrevær i en tekstmelding til E24.

Den finske rallyføreren Mikko Hirvonen krever erstatning som tilsvarer over 2 millioner kroner.

Han bekrefter at investorene nå vurderer å politianmelde trioen.

– Flere av handlingene de saksøkte har begått, fremstår som svært kritikkverdige og illojale. Det vil derfor være naturlig å vurdere en politianmeldelse, skriver han.

E24 har vært i kontakt med Morten Østberg, som ikke ønsker å gi noen kommentarer under hovedforhandlingene. Sondre Sagstuens advokat Cato Schiøtz ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Indrevær spesifikt, men har kommentarer til saken generelt, som er inkludert lengre ned i saken.

Kristian Wiermyhrs advokat Camilla Wiermyhr har ingen kommentar til selve saken utover det som kommer frem i sluttinnleggene. Hun har foreløpig ikke gitt noen kommentar til Indreværs uttalelser.

Alle de tre Onebet-gründerne avviser at aksjonærene har krav på erstatning, ifølge sluttinnleggene.

Morten Østberg ble rik da han solgte livsverket - IT-selskapet Norsk Data Senter - for snart 14 år siden. I fjor høst skrev imidlertid Dagens Næringsliv at familieselskapet var konkurs etter tap på over 200 millioner.

Rallyprofiler med på søksmålet

Flere av investorene som nå saksøker Onebet-gründerne, er kjente navn i rallyverden.

Marcus Grönholm er kanskje den største stjernen. Finnen ble verdensmester i rally både i 2000 og 2002 og vant totalt 30 VM-runder i løpet karrieren. Mikko Hirvonen er den andre finske rallykjøreren blant saksøkerne. Han tok 15 enkeltseire og hanket inn topplasseringer i rally-VM i mange år.

Martin Prokop er involvert i det største av erstatningskravene på 22,5 millioner kroner. Den tsjekkiske rallyføreren er fortsatt aktiv, og har i tillegg til VM kjørt Rally Dakar i flere år.

Tsjekkiske Martin Prokop har kjørt rally-VM i over 15 år. Her under VM-runden i Sverige i 2013.

Den norske rallyfamilien Grøndal er også blant investorene som går til sak. Anders Grøndal, som er flere ganger norgesmester, krever over 550.000 kroner i erstatning. Selskapet til faren Stein Grøndal krever samtidig over én million.

Avviser påstandene

Investorene krever totalt over 40 millioner i erstatning, i tillegg til saksomkostninger og forsinkelsesrenter.

Overordnet mener de for det første at de ble for dårlig informert da de gikk inn med penger. For det andre mener investorene at mye av midlene til Onebet ble bruk til fordel for gründerne selv, i stedet for å brukes til å få på plass en bettingplattform som fungerte.

Alle de tre Onebet-gründerne avviser påstandene og at aksjonærene har krav på erstatning, ifølge sluttinnleggene i forbindelse med rettssaken. De mener også at kravene er foreldet på flere punkter.

Trioen mener aksjonærene fikk korrekt i informasjon da de kjøpte aksjer, og at det ikke er noe ved invitasjonen til å investere som gjør de tre erstatningspliktig.

«Estimater, positive anslag og optimisme hos styremedlemmer eller aksjonærer kan ikke utløse erstatningsansvar», skriver blant annet Kristian Wiermyhrs advokat Camilla Wiermyhr i sitt sluttinnlegg.

Norske Anders Grøndal er også blant rallyførerne som investerte i Onebet, og nå krever erstatning.

Sponset Østbergs rallysatsing

Onebet hentet over 50 millioner kroner i fersk egenkapital kort tid etter oppstarten i 2016. Prisen var da 35 krone per aksje, mens tegningskursen var ett øre da selskapet ble opprettet med en aksjekapital på 100.000 kroner. De tre gründerne satt fortsatt på et stort flertall av aksjene etter kapitalinnhentingen.

Bettingselskapet inngikk i desember 2016 en sponsoravtale på 12 millioner kroner med Mads Østberg gjennom selskapet Adapta Motorsport. Sønnen til gründer Morten Østberg fikk pengene for å promotere Onebet da han deltok i rally-VM.

Problemet er ifølge saksøkerne at det i realiteten ikke var noen spillplattform å promotere.

Det skal aldri ha blitt etablert en bettingplattform som fungerte spesielt godt, og investorene mener det var uforsvarlig å bruke 12 millioner på sponsing før driften var på plass. Da var det bare Morten og Mads Østberg som hadde glede av avtalen, mener de.

Onebet-gründerne mener sponsoravtalen var i tråd med markedsføringsstrategien til selskapet, og at den ikke utløser noe erstatningsansvar. Wiermyhr mener blant annet at han ikke kan holdes ansvarlig for tekniske utfordringer med plattformen.

Trioen mener også aksjonærene var kjent med sponsingen i januar 2017 og at ingen av investorene stemte mot avtalen på en senere generalforsamling.

Morten Østberg (til høyre) sammen med sønnen Mads Østberg etter Rally Sweden for noen år siden.

Kjøpte tilbake aksjer

Den andre sentrale hendelsen aksjonærene kritiserer, handler om aksjene til Kristian Wiermyhr og Sondre Sagstuen.

I løpet av det første halvåret av 2017, altså under ett år etter at selskapet ble startet, kjøpte Onebet tilbake aksjer de to hadde i selskapet. Til sammen ble det overført 18 millioner kroner, ni millioner til hver av dem.

Sagstuens mener dette ikke er noen ulovlig tapping av Onebets midler. Advokaten hans Cato Schiøtz påpeker blant annet at salget er enstemmig vedtatt på en generalforsamling, og at investorene også fikk mulighet til å selge aksjene til samme kurs på 35 kroner per aksje i januar 2019.

– Aksjene ble solgt til samme pris som omsetningsprisen i hele 2017 og 2018. Da har ikke saksøkerne noe å klage over, sier Schiøtz til E24.

Det hevdes også at hverken kjøpet av aksjer eller sponsingen av Østberg er grunnen til at investorene har tapt penger. Det skal i stedet skyldes at det var mindre interesse for motorsport-gambling enn ventet.

Wiermyhrs advokat trekker i all hovedsak frem de samme momentene.

Investorene mener derimot at tilbakekjøpet skjedde «for å sikre at Wiermyhr og Sagstuen skulle få ut kapital for egen vinning, i strid med minoritetsaksjonærene og selskapets interesse», ifølge sluttinnlegget.

Om de 17 investorene har krav på erstatning skal nå Ringerike, Asker og Bærum tingrett avgjøre. Det er satt av ni dager til rettssaken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om