FOODORA-SJEF: Elisabeth Myhre kom på andreplass i årets E24 Ledertalentene, og stakk av med førsteplassen i kategorien Årets organisasjonsutvikler.
Debatt

Bekjennelser fra en organisasjonsutvikler

Med æren av å ha blitt kåret til årets organisasjonsutvikler følger selvransakelse. Med selvransakelsen følger noen bekjennelser og noen lærdommer.

 • Elisabeth Myhre
  Foodora-sjef i Norge
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Min første bekjennelse er at jeg ikke er noen organisasjonsutvikler. Ikke enda.

Jeg har vært vekstleder og det har ikke bare vært en dans på roser.

Oktober 2019 tok jeg over roret i foodora. Da skulle vi implementere verdens første tariffavtale for et plattformselskap. Vi hadde en veksthungrig eier, og leverte restaurantmat i 6 norske byer.

De neste seks månedene gikk vi fra 50 til 80 på kontoret og 800 til 1100 bud som leverte til 10 byer. Det var travle tider og hurtig vekst. Trodde jeg. Så kom COVID-19.

Helgen etter at landet stengte ned, gjorde vi oss klare for en kraftig økning i etterspørselen. Vi visste ikke hva som kom, men ventet på noe stort.

Men, det ble tyst. Knapt en bestilling. Jeg begynte nesten å svette.

Så smalt det. Folk forstod at de ikke trengte å leve på havregrøten og hermetikken de hadde hamstret. Bestillingene haglet inn, og ingenting har vært det samme siden. Store deler av serveringsbransjen stirret konkursen i hvitøyet, men så en mulighet hos oss.

Kjenner du årets ledertalent for 2022? Send inn ditt tips til oss her, før 15. juni.

Les også

Foodorasjefen: – Det var en aha-opplevelse for meg

Nå er vi 320 personer på kontoret, 150 ansatte i dagligvarekjeden foodora market og 4600 bud som leverer mobiler, melk, mat og mer i 24 byer over hele landet.

Veksten med mangedobling av folk og leveranser, for ikke å snakke om kompleksitet og krav til tempo, har ikke bare vært en dans på roser. Samtidig har det vært en sann glede.

Det har vært en sann glede å se sultne 26-åringer ta og få lederansvar. Det har vært en sann glede å se at folk gang på gang viser seg tilliten verdig når man som leder tør å gi fra seg kontroll. Det bør man gjøre oftere.

Det har ikke bare vært gleder, men også harde prioriteringer. Det leder meg til min andre bekjennelse.

Les også

Kjenner du årets ledertalent? Nå kan du tipse oss!

Den andre bekjennelsen

Jeg, organisasjonsutvikleren, har begått kardinalsynden. Kultur har havnet i blindsonen, det samme gjelder prosesser og rutiner.

Vet du hva som er verre? Jeg har gjort det helt bevisst.

Om ikke vi klarte å hjelpe restaurantene og butikkene å overleve da pandemien traff, ville vi selv gå under. Det var vekst eller død. Vi valgte vekst.

For å sikre rask nok vekst valgte jeg å bruke Blitzscaling, en strategi brukt av blant andre LinkedIn og PayPal for å sikre hurtig økonomisk og organisatorisk vekst, i tillegg til vekst i kundebasen. Dette innebærer et gambit-trekk for de som er kjent med sjakk. Der ofrer man bonden tidlig i spillet for å oppnå en fordel senere.

Innen Blitzscaling ofrer man gjerne fokus på kultur, rutiner og prosedyrer på hurtighetens alter. Dette funker i korte perioder.

Kulturen i foodora var så sterk og rigget for tempo at vi kunne rette fokuset andre steder. Det kom av at vi hadde gründerånden i veggene. Selskapet var jo bare noen få år gammelt og hadde ikke en gang vært gjennom det som for mange gründere er dødens dal. Det er nemlig kun 30 prosent av bedriftene som overlever de fem første årene.

I en gründerkultur er det gjerne sånn at om man ser noe som må fikses eller noen som trenger hjelp, så gjør man det, uavhengig av stillingstittel. Det er en styrke man bør dyrke.

Men, ingen kultur varer ikke evig. Ledere må forstå at den er i konstant endring. Foodora er ikke det vi en gang var. I morgen vil vi være noe annet enn i går. Det leder meg tilbake til min første bekjennelse.

Jeg er ingen organisasjonsutvikler, men det skal jeg bli. Selskapet har vokst og det skal det fortsette å gjøre, men nå skal det virkelig bygges. Det er nå jobben starter.

Les på E24+

– Det sitter i hodet hva du klarer å få til

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Debatt
 2. Foodora
 3. Ledertalentene
 4. Ledelse

Flere artikler

 1. Foodorasjefen: – Det var en aha-opplevelse for meg

 2. Ledertalentets råd: – Det handler om å levere litt mer enn andre

 3. Emilie Stordalen om faren: – Vi har ganske forskjellig stil

 4. Foodora har åpnet sin tiende butikk – nå kommer svensk konkurranse

 5. Kjenner du et ledertalent? Tips oss i sommer!