Finanstilsynet advarer mot Bergen-selskap: Tilbød investeringer uten konsesjon

Finanstilsynet påla i høst Bergen-baserte Inventa Finans å stoppe virksomhet de ikke hadde konsesjon for. Nå advarer de investorer mot å inngå avtaler eller overføre verdier til selskapet.

Daniel Mekki, daglig leder for Inventa Finans

Inventa Finans
  • Camilla Knudsen
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Finanstilsynet skriver i sin advarsel at de har fått opplysninger om at Inventa Finans har kontaktet norske investorer og tilbudt investeringstjenester.

«Finanstilsynet gjør oppmerksom på at Inventa Finans ikke har godkjenning til å drive investeringstjenester i Norge, og foretaket har derfor ikke nødvendig godkjenning etter norsk lov», står det i advarselen.

«Finanstilsynet anbefaler derfor investorer å ikke inngå avtaler eller overføre verdier til Inventa Finans», skriver tilsynet videre.

Inventa Finans tilbyr kundene å investere sammen med selskapet i lokale eiendomsprosjekter, og hevder å ha lavere risiko enn sammenlignbare selskaper og tilby bedre risikojustert avkastning, ifølge selskapets nettsider.

Ikke enig

Daniel Mekki, som også er Høyre-politiker og tidligere medlem av finanskomiteen i Bergens bystyre, grunnla selskapet i 2012 og er øverste sjef.

Han vil ikke besvare E24s spørsmål på telefon, men skriver dette i en mail:

«Vi er uenig med grunnlaget for vedtaket. I juni 2019 kom det en generell presisering fra Finanstilsynet som klargjorde retningslinjene ytterligere og vi har selvsagt rettet oss etter det. Vi driver ikke med konsesjonspliktige tjenester.»

Selskapet ble i fjor høst omtalt av Kapital, som hadde vært i kontakt med flere misfornøyde kunder av selskapet. Da var tilsynet ikke klar med sin vurdering.

I november sendte tilsynet imidlertid et pålegg om umiddelbar stans av virksomhet.

Til tross for at Inventa sier seg uenig med konklusjonen, har de ikke brukt klageretten.

Hvilke endringer som er gjort i Inventa Finans, og hva som eventuelt gjenstår etter stansen i investeringsvirksomheten, vil selskapet ikke svare på.

Finanstilsynet ga Inventa Finans beskjed om å stanse ulovlig investeringsvirksomhet i høst.

Terje Bendiksby / Scanpix

Investerer sammen – helt ulike betingelser

Finanstilsynet trekker fram eiendomsprosjektet Eldoradogården, som Inventa har tilrettelagt, som eksempel på investeringsvirksomheten.

Selskapet og daglig leder betalte fem kroner per aksje, mens prisen til de eksterne investorene syv måneder senere hadde økt til 6.750 kroner.

Kundene gikk inn med totalt 27 millioner kroner og fikk 60 prosent av aksjene, mens selskapet gikk inn med 30.000 kroner og satt igjen med 40 prosent.

«Foretaket bærer i praksis ingen risiko sett i sammenheng med investert kapital i tillegg til at foretaket og investorene går inn på ulike betingelser», skriver tilsynet.

Mistanke om ulovlig virksomhet i lang tid

Finanstilsynet tok kontakt med Inventa Finans allerede i januar 2017 på
bakgrunn av mistanke om ulovlig virksomhet.

Mistanken var basert både på tips fra kunder og informasjon på selskapets nettside.

Selskapet opplyste da at hovedvirksomheten var eiendomsutvikling, i
tillegg til at foretaket formidlet livsforsikringer som underagent for Jool
Capital Partner AS.

Jool Capital har tidligere vært i søkelyset etter at mange av agentene for selskapet fikk refs eller pålegg om stans av tilsynet. Det kom fram i Dagens Næringslivs serie om «investeringsrådgivere» som fikk eldre mennesker til å gi fra seg sparepenger.

Advarselen fra FinanstilsynetPålegg om stans fra FinanstilsynetArtikkelen i Kapital: Finansprofessor: – Dette er som å tro på julenissenDN: Seks av 15 Jool-agenter ble stoppet eller fikk kraftig kritikk av Finanstilsynet
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet

Flere artikler