Fortviler over forlenget skjenkestopp: Etterlyser forutsigbarhet

Onsdag ble det klart at landets barer og puber fortsatt må stenge ved midnatt hver kveld. Det går hardt ut over bransjen.

Kim Søyland, daglig leder i byOslo Group, som driver flere utesteder i hovedstaden, etterlyser forutsigbarhet fra myndighetene.

byOslo Group
 • David Bach
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

– Dette er veldig uheldig for vår bransje. Det største problemet vi har merket er signaleffekten med at ting først gikk riktig vei, og så har det snudd. Det skaper en usikkerhet blant alt fra arrangører av konferanser til selskaper og private arrangement, som er en stor del av det vi driver med, sier daglig leder Kim Søyland i byOslo Group om den forlengede skjenkestoppen.

Under en pressekonferanse onsdag sa helseminister Bent Høie at de nå skal se på erfaringene etter drøye tre uker med tidligere stengte barer og puber. I mellomtiden videreføres dagens regler inntil videre.

Søyland er spesielt bekymret for den viktige julebordsesongen, som bedriftene gjerne planlegger mange måneder i forveien.

– Selskapsmarkedet inn mot julebordsesongen er viktig for oss, og det at arrangørene føler seg såpass usikre på at ting kan endre seg gjør at folk er avventende. For vår del påvirker det både drift og arbeidsplasser. Det er ansatte vi ikke får tilbake, og vi har måttet strekke en del permitteringer som det var planlagt å hente inn igjen, og dessverre noen oppsigelser også.

Les også

Regjeringen viderefører regelen om skjenkestopp ved midnatt

ByOslo driver utestedene Justisen, Stratos, Nedre Løkka, BA3, F6, Gamle Museet og IVY i hovedstaden, og selskapet har rundt 150 ansatte.

– Det ser ikke lovende ut for julebordene. Bedriftene må organisere i forveien, men de tør ikke, fordi de ikke føler seg sikre på hvordan regjeringen kommer til å legge frem tiltakene. Uforutsigbarheten er det største problemet.

Tar tid for folk å venne seg til

Søyland mener det har blitt vanskelig å forberede seg på neste grep fra regjeringen, og at tilvenningsperioden sitter hardere i for gjestene nå enn før.

– Da det først ble skjenkestopp klokken 24, så tok det litt tid før folk ble vant til å komme inn litt tidligere. Så åpnet det opp, og folk begynte å komme senere ut igjen, før det stengte på nytt, og nå tar det tid å få folk tilbake. Vi merker at litt av den goodwillen ikke lenger er der blant folk.

– Men konferanser og selskap er enda hardere rammet. Bedrifter tør ikke planlegge fordi noe kan skje, når det ikke er lagt opp til forutsigbarhet rundt det.

Ferske transaksjonstall fra DNB viser at det har gått bratt nedover for barene siden uke 31. Søyland bekrefter trenden.

– Det er brutalt vondt. Og det kunne vært unngått hvis man hadde hatt en større forutsigbarhet og holdt seg til planen.

– Det er klart det økonomiske bildet er kritisk. Det er mange som kjenner på det som skjer nå, og kontantstøtten er jo heller ikke lagt opp til å forlenges. ByOslo Groups selskaper er blant de mer robuste, men også vi har det tungt nå og da kan jeg garantere at det er mange andre bedrifter som nærmer seg konkurs hvis det ikke skjer noe drastisk snart.

Må permittere i oktober

Søyland får støtte av Erkan Yelkenci, som driver utestedene Chair og Couch på Grünerløkka.

– Vi hadde en grei juli, siden folk hadde blitt igjen i Norge. Siden har det blitt mye verre og det ligger an til at omsetningen på barene mine har falt med 60 prosent. Folk ble nok skremt av skjenkestoppen.

– Fortsetter det slik, må vi starte med permitteringer neste måned.

Yelkenci mener det er urettferdig at barene får skylden for de økte smittetilfellene.

– Folk drar ikke hjem etter midnatt, de drar på nachspiel og fester hjemme. Det er mye bedre at de er på barene, som har orden på smittevern. Når jeg har vært ute på restauranter og barer, har det alltid vært satt ut nok antibac og folk holder «enmetersregelen» overalt, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Utelivsbransjen
 2. Bransje
 3. Restaurant
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bareier reagerer på skjenkestopp: – Flere millioner kroner kommer til å gå tapt

 2. Omsetningen ble mer enn halvert etter skjenkestopp ved midnatt

 3. Utelivsbransjen i Oslo fortviler: – Vil få enorme konsekvenser

 4. Annonsørinnhold

 5. Stenger flere utesteder over hele landet: – Det er ikke folk ute lenger

 6. Opprop for å redde Oslos uteliv: – Vet ikke når pengene kommer