Coronakrisen ga full stopp, men Eirik peiser på: Investerer 50 millioner kroner i 60 nye rorbuer

Farout tapte én million kroner på corona-krisen. Nå bygger Eirik Bræin Gikling og partnerne et av Lofotens største rorbuanlegg som skal stå ferdig til sommeren.

SATSER STORT: Eirik Bræin Gikling tapte to millioner kroner i Tromsø-firmaet Farout på corona-krisen, men satser likevel millioner på rorbu-utbygging ved Reine i Lofoten.
Publisert: Publisert:

Denne saken er først publisert hos iTromsø.

Nesten alle ansatte i reiselivsnæringen i Nord-Norge er permittert under coronakrisen. 9 av 10 bedrifter har permittert nær alle ansatte, ifølge NHO. Eirik Bræin Gikling i guide- og eventbyrået Farout i Tromsø tapte en million kroner i inntekter de to første ukene etter at regjeringen innførte karantene for turister 12. mars.

– Det var bråstopp 12 mars. Det var kjedelig for oss. De to siste ukene av mars tapte vi én million kroner i omsetning. Det er en femtedel av årsomsetningen vår, sier Gikling.

– Vi har permittert de ansatte. Guidene våre har ingenting å gjøre. Vi er spent på cruisetrafikken i Tromsø til sommeren, akkurat nå ser det ikke veldig lovende ut, legger han til.

DOBLER KAPASITETEN: Farout går fra 45 til 105 rorbuer på Reine.

Likevel satser han og partnerne i Eliassen rorbuer ved Reine 50 millioner kroner på å bygge det største rorbuanlegget i Lofoten. Selskapet bygger 60 nye rorbuer og mer en dobler kapasiteten fra 45 til 105 rorbuer, tross coronakrise, ingen turister og null bookinger.

– Vi hadde fullt hus på 45 rorbuer og var fullbooket ut mars og hele sommeren, så var det stopp. Det rente inn kanselleringer fra utlandet, men heldigvis har vi mange norske kunder også sier Gikling.

«Peiser på»

Arbeidet med de nye rorbuene var godt i gang da turistene fikk beskjed om å dra hjem fra Nord-Norge. Uten turister blir det enklere for arbeiderne å bygge ferdig rorbuene før sommersesongen starter. Nå satser Gikling på at nordmenn velger å feriere i Norge, Lofoten og Tromsø til sommeren.

– Vi peiser på videre. Vi er i gang med utbyggingen. Den kan vi ikke stoppe. Dette skal stå ferdig til sommeren. Det er et voldsomt løft, det er den største reiselivsutbyggingen i Vest- Lofoten noensinne, sier Gikling.

– Du er ikke nervøs for å satse 50 millioner midt under coronakrisen?

– Det er voldsomme investeringer vi holder på med, tross sjokkerende nedgang akkurat nå. På sikt har vi klokkertro på turisme i Lofoten, Tromsø og Nord-Norge, sier Gikling.

– Vi holder hjulene i gang slik regjeringen har bedt om. Vi stopper ikke prosjektene og investeringene nå. Vi velger å ha godt mot og være optimistiske, legger han til.

Vil fjerne søring-karantene

Både Tromsø og flere kommuner i Lofoten har innført søring-karantene. Gikling håper begrensningene på innenlands reise blir opphevet i god tid før sommerferien starter. Flere turoperatører sørpå har ringt og ønsker å booke i sommersesongen, hvis landsdelen åpner opp for søringer, forteller han.

– Det store spenningsmomentet er å få vite når nordmenn kan reise som normalt i eget land. Vi satser på norske gjester. Folk trenger å få vite snart hvordan det går med karantenereglene i Nord-Norge for å kunne planlegge ferien.

– For reiselivet er det helt umulig akkurat nå. Vi håper søringene får lov å komme til Nord-Norge snart, sier Gikling.

Les også

Så mye kan coronakrisen koste

Han er sikker på at både Farout i Tromsø og Eliassen rorbuer i Lofoten vil klare seg gjennom krisen. Selskapene har gode bankforbindelser, og rorbuselskapet får noe hjelp fra statens krisepakke. Lofoten har lenge slitt med for dårlig hotellkapasitet, og Gikling er derfor sikker på at utbyggingen vil lønne seg på sikt.

– Vi vet det blir tøft i år, og at vi vil merke det også i 2021. For oss handler det om å komme gjennom dette året, sier Gikling.

Styreleder Torbjørn Torske i Eliassen Rorbuer sier det aldri var noe alternativ å stanse utbyggingen, selv om belegget ved rorbuanlegget gikk fra 70 prosent til null i løpet av mars. Selskapet har forsikret at de har kapital til utbyggingen av anlegget.

– For vår del ville det vært dristigere å stanse opp og være med på å forsterke krisen. Vi er beredt og står klar når krisen går over. Heldigvis har vi gode bankforbindelser, sier Torske.

Les flere saker fra iTromsø:

Publisert:
Gå til e24.no