Regjeringen åpner for laksevekst

Mangel på laks gjør at regjeringen iverksetter tiltak for å øke produksjonen for oppdrettsnæringen.

MER AV DETTE: Regjeringen ønsker å gi oppdrettsnæringen økt fleksibilitet slik at de kan utnytte eksisterende kapasitet bedre – ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
Publisert:

– Mangel på laks kan føre til at vi priser oss ut av markedet. Derfor iverksetter vi tiltak som kan øke produksjonen nå, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Regjeringen ønsker å gi oppdrettsnæringen økt fleksibilitet slik at de kan utnytte eksisterende kapasitet bedre – ved at taket for hvor mye fisk som kan stå i sjøen økes i den beste tilvekstperioden, mot at det senkes i resten av året. Dermed kan oppdretteren utnytte de naturlige temperaturvariasjonene i sjøen bedre.

– Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden, sier Sandberg.

Han sier tiltaket vil gi industrien økt fleksibilitet og muligheter til å holde produksjonen oppe gjennom vinteren, og dermed unngå permitteringer.

FISKERIMINISTER: – Det er frivillig for oppdretterne å takke ja til tilbudet, og det er derfor ikke mulig å anslå hvor mye vekst dette vil gi. Men samlet vil det kunne gi vekst i prøveperioden, sier Per Sandberg (FrP).

Foto: Jan-morten Bjørnbakk NTB scanpix

Ordningen vil koste 1,5 millioner kroner per tillatelse, der 80 prosent tilfaller kommuner og fylkeskommuner, og de resterende 20 prosentene tilfaller staten.

Ifølge Nærings- og fiskeridepartementet er det nå en miljøsituasjon som gjør en vekst forsvarlig.

– Stadig færre anlegg overskrider lusegrensen, og lusenivået var lavt første halvår i år, sier Sandberg, som understreker at den enkelte oppdretter også må vurdere hva som er forsvarlig drift.

Les også

Fredriksen lager ny shippinggigant

Les også

Fra offshore til oppdrett: – Får et ben til å stå på

Les også

Fullskala oppdrett av steril laks stanset

Her kan du lese mer om