Ny rapport om byggsektoren: «Grønt skifte» kan gi 13.900 nye arbeidsplasser

Det har vært få klare svar på hvor mange arbeidsplasser et «grønt skifte» kan gi. Men i en fersk rapport har de gjort et forsøk på å tallfeste nettopp dette for energioptimalisering innen byggsektoren.

GRØNT SKIFTE-RAPPORT: Næringsminister Monica Mæland mottar tirsdag en rapport som blant annet viser grønn konkurransekraft innen energioptimalisering av bygg. T.v. Pingvinhotellet i Tromsø, som Schneider Electric nylig har levert en omfattende byggautomasjonsløsning til.
 • Astrid Dalen
Publisert:

Tirsdag får næringsminister Monica Mæland overrakt en fersk rapport om grønn konkurransekraft, i forbindelse med åpningen av Elektroforums messe Eliaden. I denne rapporten, som er laget på bestilling fra stiftelsen Elektroforum, har man gjort et forsøk på å tallfeste hvor mange arbeidsplasser det såkalte «grønne skiftet» kan gi for utvalgte sektorer.

Her konkluderes det blant annet med at en energioptimalisering av byggsektoren kan føre til 13.900 nye arbeidsplasser.

Rent konkret handler det i denne sammenhengen om energieffektivisering av norske bygg ved hjelp av produkter og tjenester fra elektrobransjen.

– Kan ta unna for olje-arbeidskraft

– Vi er fornøyde med å ha fått på plass ganske håndfaste tall for antall nye arbeidsplasser og verdiskapningspotensial. Noe av det mest positive er at dette kan ta unna for en del elektrorelatert arbeidskraft som blir fristilt i forbindelse med lavere oljeaktivitet, sier administrerende direktør i Elektroforeningen, Frank Jaegtnes.

Han påpeker at det her er snakk om jobber for både ingeniører, montører og installatører – i tillegg til at det kan bety flere arbeidsplasser hos leverandører og produsenter av utstyr som brukes innen energieffektivisering.

Han legger også til at selv om det vil trengs noe økt kompetanse innen for eksempel automatisering, styring og energiledelse, så vil mange installatører og montører raskt kunne omstille seg – for eksempel fra oljesektoren – til utførelse innen energieffektivisering.

Ikke-uttatt potensial

Frank Jaegtnes, administrerende direktør i Elektroforeningen (EFO)

– Dette er et marked som har vært pekt på lenge, men hvor potensialet ennå ikke er blitt tatt ut, sier Jaegtnes.

– Tidligere har Norge gjort mye med passive tiltak, som utskifting av vinduer, mer isolasjon og lignende. Men det er fortsatt et stort potensial å ta ut på aktive tiltak, for eksempel ved at man styrer bruken av energien bedre, legger Jaegtnes til.

Beregninger som det er vist til i nevnte rapport viser at det er et ubrukt potensial på så mye som 20 prosent når det kommer til energieffektivisering av norske bygg. Dette tilsvarer om lag 10 terawatt-timer (TWh), noe som gjennom sparte energiutgifter kan forsvare investeringer opptil 90 milliarder kroner med dagens sluttbrukerpriser på elektrisitet, ifølge rapporten.

Les også

Oljeleverandørselskapet Aibel satser på fornybar energi i trange tider

– Har omstillingsevne hvis vi vil

– Flere kunder og leverandører begynner å bli bevisst på potensialet, men det er fortsatt behov for å tilrettelegge for økt gjennomslag for fremtidens energisystemer. Med vår evne til å ta i bruk ny teknologi er håpet å kunne gjøre dette til en eksportartikkel, sier Jaegtnes, og legger til:

– Norge har høykompetente ressurser, er vant til høy automatiseringsgrad og har god økonomi. Vi har dermed omstillingsevne hvis vi vil. Vårt inntrykk er i alle fall at våre medlemsbedrifter – som er forberedt på omstillinger – er mulighetsorienterte.

Administrerende direktør Schneider Norge, Dagfinn Ringås

Jaegtnes sier bransjen vil spille på lag med myndighetene for å finne gode ordninger som utløser markedet, både for energieffektivisering og de andre områdene som omtales i rapporten.

– Må kreve kutt i energibruken

For Schneider Electric Norge er energieffektiviseringsdelen et av de hurtigvoksende områdene, og selskapet holder selv til i et av Norges mest energivennlige bygg på Ryen.

– Vi må sette enda høyere krav til energieffektivisering i eksisterende bygg. Myndighetene kommer stadig med nye standarder for nye bygg, men disse utgjør tross alt bare fem prosent av bygningsmassen, sier Schneiders administrerende direktør, Dagfinn Ringås, om hva han mener må til for å få fart på energieffektiviseringen her til lands.

Han påpeker at førti prosent av verdens CO₂-utslipp kommer fra bygg, og videre at vi i Norge bruker hele 25 prosent av den totale strømbruken årlig (130 TWh) i bygg.

– Stadig flere kunder blir oppmerksomme på hva dette kan bety, men det hadde vært en fordel om myndighetene kom med et krav om kutt i den totale energibruken, slik EU har gjort med sitt kuttkrav på 27 prosent. Fordi vi har så mye ren elektrisitet i Norge, har det imidlertid vært lite oppmerksomhet rundt dette, mener Ringås.

Les også

Innovasjonsdugnad for å skape jobber når oljekranen skrus igjen: – Vi er sånne gærninger som tror vi kan redde verden

– Vinn-vinn-situasjon

Han forteller at de Schneider Electric leverer løsninger som styrer, optimaliserer og reduserer energiforbruk, og mener at det for store og mellomstore bygg er fullt mulig å få til besparelser på 30 prosent med løsningene de tilbyr.

Lene Hodge, energirådgiver i Bellona.

– Virksomheten vår har allerede vokst mye de siste fem-seks årene. Med en ytterligere vekst betyr det imidlertid at vi kan ansette enda flere. Videre kan bedrifters kutt i strømutgiftene bety at de kan bruke penger på andre ting – slik at dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, inkludert miljøet.

Ringås ser ikke noen motsetning mellom å både satse på passive tiltak som isolasjon og ventilasjon, og aktive tiltak i form av energieffektivisering.

– Bygninger er den store synderen når det gjelder energiforbruk, men bevisstheten rundt det er fremdeles for lav. Det har myndighetene kanskje glemt litt bort, avslutter Ringås.

Bellona: – Dette bør Mæland merke seg

Bellona sier til E24 at de lenge har visst at potensialet for energieffektivisering i Norge er stort, og at det er viktig å frigjøre ren strøm for klimakutt i andre sektorer.

– Denne rapporten viser at energieffektivisering også er et næringstiltak – det bør Monica Mæland og regjeringen merke seg, sier Lene Hodge, energirådgiver i Bellona.

– Skal potensialet for energieffektivisering utløses og disse arbeidsplassene skapes, bør regjeringen gjøre det enklere for folk flest å energieffektivisere hjemme gjennom bedre støtteordninger og spisset informasjon. Man trenger også tilpassede krav om energieffektivitet for rehabilitering av større bygg, legger Hodge til.

Les også

Tok omstillingsgrep i grevens tid

Les også

– Vi er sånne gærninger som tror vi kan redde verden

Les også

Oljeleverandørselskapet Aibel satser på fornybar energi i trange tider

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Energi
 3. Monica Mæland
 4. Bellona

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Anbefaler oppgradering av 3000 fiskebåter

 2. NHO-sjefen får kritikk etter elbil-utspill: – Det er drøyt

 3. Vil øke takten på energisparing i bygninger: Strømbruken kan kuttes med nær 10 prosent

 4. Sjekk listen: Slik vil Høyre innfri gründer-ønskene

 5. Mener klimakutt vil kreve naturinngrep: – Må erkjenne at det blir en brutal omstilling