Venter dyrere torsk etter overfiske

Overfiske gjør at torskekvotene justeres ned. Fiskernæringen er spent på om høyere priser vil bøte på at de får mindre fisk enn i de foregående årene. 

MINDRE: Det blir litt mindre torsk for fiskeflåten og industrien i år. Prisene for torsken har vært svært gode i januar, men hvordan prisene blir de neste månedene sier Norges Råfisklag at er vanskelig å spå.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:,

Årets store fiskefest er under oppseiling i Nord-Norge, med skreien som er på vei mot kysten fra Barentshavet. Fiskerinæringen håper de høye kvotene som har vært de siste årene ikke gir dem en bakrus i år.

– Vi har alltid store forventninger mot skreisesongen, fordi det er det absolutt viktigste fiskeriet her oppe, sier Svein Ove Haugland, som er administrerende direktør for Norges Råfisklag.

Les også: Kraftig reduksjon i EUs torskekvoter i Nordsjøen og Skagerrak

Ifølge Fiskeridirektoratet gjør overfiske fra åpen gruppe at det er mindre torsk enn tidligere år. Mens norske fiskere i fjor kunne fiske 350.150 tonn torsk, så er kvoten for nordøstarktisk torsk redusert til 328.697 tonn i år. Det er en nedgang på drøyt seks prosent.

– Normalt sett vil reduserte kvoter gi høyere priser for fisken, men jeg tør ikke si om økte priser fra markedet vil ta igjen de reduserte kvotene. Fremdeles er det slik at det er en stor torskebestand, høye kvoter og en god markedssituasjon, sier Haugland.

Spente på prisene

På Senja har de første kiloene med skrei blitt levert på fiskebruket til Brødrene Karlsen på Husøy, selv om de store mengdene trolig ikke velter inn over kaikanten før om noen uker.

– Vi er jo spent på årets sesong med tanke på de reduserte kvotene, og om vi får de mengdene vi forventer. Selv om det er naturlig med en oppgang i prisene når kvotene er lavere, så har markedet et pristak, sier administrerende direktør Rita Karlsen.

Råfisklaget tror at det er nettopp fiskemottakene som kan få det tøffest i år sammenlignet med de foregående årene.

– De siste fem årene har det hvert eneste år vært tidenes år, og flere på land har derfor bygd opp kapasiteten. I industrien kan økt konkurranse om råstoffet gjøre at det blir en tøff sesong for å sikre lønnsomheten som har vært. For fiskerne er jeg rimelig optimistisk for hvordan sesongen vil utvikle seg, sier Haugland.

SPENT: Hos fiskemottaket Brødrene Karlsen på Senja er de spent på hvordan prisene for torsk blir de kommende månedene.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Strenge kvalitetskrav

Rita Karlsen mener kvalitet på fisken er særdeles viktig for å ta ut det økonomiske potensialet.

– Fiskerne leverer generelt godt, og kvaliteten har blitt bedre og bedre for hvert år som har gått, men markedet krever også god kvalitet på det som leveres, understreker hun.

Brorparten av skreien som fiskes eksporteres. Svak kronekurs gjør derfor at både fiskerne og fiskeriindustrien får mer igjen for fisken de selger.

– Kronekursen betyr veldig mye, og det er ikke tvil om at valutautviklingen i det siste har vært gunstig for oss og fiskerne, men dette er ikke noe man kan ta for gitt, sier hun.

Investerer

Råfisklaget mener at både fiskebrukene og kystsamfunnene har mye å vinne på å utnytte råstoffet mest mulig.

– Innovasjon og kvalitet er viktig for å få mest mulig verdi av hvert enkelt kilo industrien kjøper. Etter de rekordhøye kvotene etter 2013 så har en hel del av industrien innrettet seg mot eksport av fersk torsk for bearbeiding utenfor Norge. Vi ser samtidig at det kommer til nye filetaktører, som Primex' store, nye fabrikk på Myre, sier Haugland.

Les på E24+

Markedskommentar: Disse aksjene bør du eie i 2019

Brødrene Karlsen har nettopp investert 125 millioner kroner i sitt eget anlegg på Husøy. Her gleder de seg til det yrende livet som ventes om noen uker.

– Det er alltid morsomt når de første små fangstene kommer, ikke bare på grunn av aktiviteten, men også på grunn av den gode mølja vi får, sier Karlsen.

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeri
 2. Fisk
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Her kan fiskerne tjene 30.000 kroner dagen

 2. Fiskeindustrien i Lofoten holder pusten

 3. Betalt innhold

  Nytt torskevarsel viser at det blir færre fisk

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nekter å gi opp guttedrømmen: - Sinnsykt mye penger uansett hvor hardt du jobber

 6. Fiskeriene leverer historiske tall etter rekefest