Kraftig økning i konkurser

Antallet konkurser har steget 13 prosent så langt i år, viser en fersk oversikt fra Bisnode.

KONKURS: Konkursene fortsatte å øke i mai, ifølge Bisnode. Her fra da kleskjeden Moods of Norway gikk konkurs i 2017.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • David Bach
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Etter årets fem første måneder har antallet konkurser og tvangsavviklinger i næringslivet gått opp med 13,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det skriver kredittbyrået Bisnode i en pressemelding.

– Det har vært de høyeste konkurstallene på mange år, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

I mai var det 3,7 prosent flere konkurser i år sammenlignet med fjoråret.

April: 1.380 bedrifter konkurs så langt i år

Færre enn i fjor

I mai var økningen på 3,7 prosent sammenlignet med mai i fjor. Økningen var dermed noe mindre enn den har vært de foregående månedene, mye fordi antallet selskaper som er tvangsavviklet av myndighetene er gått ned med hele 40,9 prosent i mai.

– Det kan virke som en positiv utvikling, men samtidig har vi sett tidligere at antall tvangsavviklingene har store utslag fra måned til måned, spesielt i mai-juni. Det er grunn til å tro at vi vil se en betydelig økning i tvangsavviklinger i juni-tallene, sier Ruud.

Les også

Flest bedriftskonkurser siden finanskrisen i første kvartal i år

Særlig utsatt bransje

De tre bransjene som har opplevd flest konkurser de siste årene er bygg- og anlegg, tjenesteyting og detaljhandelen, ifølge Bisnode. Utviklingen i disse bransjene er nå mer moderat enn tidligere i år, skriver selskapet.

– Vi bør imidlertid ha juni-tallene før vi gir en endelig uttalelse om endringer i utviklingsbildet, da vi forventer flere tvangsavviklinger denne månedene, sier Ruud.

I april sa inkassoselskapet Lindorff til E24 at det særlig er bygg- og anleggsbransjen som er utsatt i månedene som kommer.

– Der har det økt kraftig og det vil øke fremover, så det er den bransjen vi er mest opptatt av. Blant annet har tilstrammingen i eiendomsmarkedet slått inn her, hvor mange nye prosjekter er satt på hold eller tar lenger tid. Dette sprer seg også nedover til underleverandørene, sa kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff.

Han la til at det ikke bare er økende antall konkurser, men flere ansatte som rammes.

– Det vi har vært opptatt av nå i det siste er at antall ansatte i hver av bedriftene som går konkurs er mye høyere enn det har vært historisk. Det tyder på at en del av bedriftene som har gått konkurs de siste kvartalene er større bedrifter i form av ansatte, sa Eikemo.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Konkurs

Flere artikler