SAS-sjefens lønn har økt med 40 prosent: – De må jo kunne se det paradoksale i dette

SAS-pilotene ønsker høyere lønn. De peker på at både ledelse og styret fikk solide hopp da selskapet hadde kommet seg ut av krisen. 

HAR FÅTT LØNNSHOPP: SAS-sjef Rickard Gustafson er tilbake på «normallønn» etter å ha bidratt til SAS' redningsaksjon i 2012. Pilotene mener det illustrerer et paradoks i forhandlingene.

Foto: Jessica Gow/tt TT Nyhetsbyrån
 • Hans Jordheim
Publisert:,

Da SAS var på konkursens rand i 2012, gikk ansatte med på en «redningsaksjon». Pilotene slapp oppsigelser, men tok solide lønnskutt. Det samme gjorde SAS-sjef Rickard Gustafson som annonserte at han ville barbere vekk 20 prosent av sin egen inntekt.

Så spoler vi frem til 2016. SAS har kommet seg ut av knipa. Skuta er snudd. Da er det på tide å gi belønning for strevet.

Gustafsons lønn øker dette året med 35 prosent, fra 8 til 10,8 millioner svenske kroner. I tillegg tilsidesettes regelen om at pensjonsoppsparingen hans skal tilsvare maks 30 prosent av lønnen. Det blir 40 prosent i stedet.

I siste årsrapport fremgår det at Gustafsons lønn var 11,23 millioner kroner i fjor. Det betyr at SAS-sjefens lønn har steget med 40 prosent etter bunnen i 2012.

I en tidligere versjon av saken presenterte E24 Gustafsons samlede godtgjørelse, og da også pensjonsoppsparingen hans, som hans lønn.

Kraftig økning har selskapets styremedlemmer også opplevd. I fjor fikk de mellom 40 og 60 prosent mer i honorar enn året før.

– Nå er situasjonen endret og selskapet tjener penger igjen. Derfor har vi valgt å gå tilbake til nivået før 2012, sa Carl Rosén i det svenske næringsdepartementet, og formann for valgkomiteen i SAS, ifølge Finans.dk i fjor.

Skjønner ingenting

Ved hjelp av dette hoppet har Gustafson hatt en årlig lønnsøkning på 11 prosent siden 2015.

Pilotene har på sin side hatt en helt normal lønnsvekst. De ønsker nå også å få sin del av kaken, representert av fjorårets overskudd på to milliarder kroner.

– Selskapet må jo kunne se det paradoksale i å si at man skal tilbake til «normallønn» for visse arbeidsgrupper, men ikke er villig til å se på etterslep for oss som også var med på redningsaksjonen, sier Christian Laulund, leder for Norske SAS-flygeres Forening.

Men lønnskravet er altfor drøyt, mener SAS. Blir det innfridd, vil det sette selskapet mange år tilbake, ifølge pressesjef Knut Morten Johansen. Laulund stusser på premisset.

– Hvis våre piloter ikke kan lønnes som konkurrentene, så skjønner jeg ingenting. Da må det være noe galt med hvordan selskapet drives. Hadde vi fulgt «rammen» i norske lønnsforhandlinger, skulle vi hatt 33 prosent mer lønn.

Laulund legger til at pilotene ikke har krevd å bli «tilbakestilt» til før 2012-nivåene, slik administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart har beskrevet det.

– Det vi derimot har krevd er å diskutere de lønnsforskjeller som eksisterer mellom piloter i SAS og hos våre konkurrenter, sier han.

Les også

SAS-pilotene er villige til å ofre bonus på 100 millioner

Henviser til snuoperasjonen

Laulund beskriver det siste punktet som et nødvendig premiss for videre forhandlinger. Det kan imidlertid virke som det er et stykke frem dit.

For mens pilotene selv trekker frem en undersøkelse som viser at de har den nest laveste lønnen blant 20 sammenlignbare selskaper, påpeker Johansen at deres piloter jobber mindre og at lønningene er svært konkurransedyktige.

Og pilotene kom tross alt ganske godt ut av snuoperasjonen:

– Siden nær døden-opplevelsen i 2012 har vi hatt en svært vellykket omstilling, men på denne veien har mange i selskapet dessverre mistet jobben sin. I alle andre yrkesgrupper bortsett fra hos pilotene er det blitt færre ansatte, sier Knut Morten Johansen.

– Kan du forstå at det reageres på en så høy lønnsvekst hos ledelse og styre?

– Jeg får bare henvise til snuoperasjonen som har skjedd under Rickard Gustafsons ledelse, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Scandinavian Airlines (SAS)
 2. Streik
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette krever SAS-pilotene

 2. Betalt innhold

  Dette er krisen som nesten senket SAS for syv år siden, og som pilotene aldri glemmer

 3. SAS: – Ville tatt selskapet flere år tilbake i tid

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Så mye tjener SAS-pilotene

 6. Kilder til VG: Mot enighet i SAS-streiken