Næringslivstopper tar avstand fra Trump: – Det har blitt politisk å være toppsjef

Stadig flere amerikanske næringslivstopper tar avstand fra USAs president.

MØTE: Her er president Donald Trump med Apple-topp Tim Cook (t.v.) og Microsoft-sjef Satya Nadella (t.h.) under et møte i Washington i juni.
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Det har blitt politisk å være toppsjef, sier Charles Elson, direktør ved John L. Weinberg Center for Corporate Governance ved universitetet i Delaware til Bloomberg.

– Negativiteten er så utrolig stor at alt blir en sak. Om du ikke sier noe, om du sier noe, om du ikke sier nok får du trøbbel, sier Elson.

De siste dagene har vært spesielt urolige rundt USAs president Donald Trump.

Bakteppet er Trumps håndtering av opptøyene og et bildrap i Charlottesville, som skjedde etter at hvite nasjonalister og nynazister samlet seg til demonstrasjoner.

Les også

Facebook og Spotify kaster ut høyreekstreme

– Ødeleggende

Trump har lagt skyld både på nasjonalistene og motdemonstrantene for det som hendte. Flere toppsjefer og andre i maktposisjoner i USA har tatt klar avstand fra det som skjedde.

– Han hadde satt dem i en vanskelig situasjon, sier finansprofessor Anat R. Admati ved Stanford Graduate School of Business til New York Times.

– Dette har ødelagt hans forhold til noen av dem, sier han.

Det tok ikke lang tid fra uttalelsene til næringslivslederne begynte å flykte fra Trumps prestisjeråd. Presidenten gikk tirsdag hardt ut mot toppsjefene som trakk seg fra rådene hans, og sa at de kun gjorde det for å få oppmerksomhet og ikke burde ha deltatt til å begynne med. Onsdag skrev Trump på Twitter at han legger ned to av sine råd.

MOT TRUMP: Mark Zuckerberg la onsdag ut et innlegg der han det er viktig at Facebook er et sted der folk med forskjellige meninger kan møtes, men at det ikke er rom for hat.
Les også

Rømmer fra Trumps prestisjeråd

– Som kreft

Apple-sjef Tim Cook sendte i natt norsk tid ut en melding til sine ansatte, der han tok opp de siste dagenes uttalelser.

– Som også mange av dere, er likestilling en av mine grunnleggende verdier, skriver Cook i meldingen, som har blitt publisert av blant annet Recode.

– Det som skjedde i Charlottesville har ingen plass i vårt land. Hat er en kreft, og om man ikke er oppmerksom på den, kan den ødelegge alt på sin vei. Historien har lært oss dette igjen og igjen, både i USA og i andre land, skriver Cook.

Fjerner innhold

Flere teknologi-plattformer har også trukket støtte til hatgrupper. Apple Pay har fjernet muligheten til å betale til nettsider som selger ting med hvite nasjonalist- eller nazitema, Facebook har slettet kontoer på Facebook og Instagram, og strømmetjenesten Spotify har begynt å fjerne innhold som er knyttet til hvit makt-bevegelsen.

I et innlegg på Facebook skriver Facebook-topp Mark Zuckerberg at det er viktig at Facebook er et sted der man kan utveksle meninger, og være uenige, men at det ikke er rom for hat eller trusler om vold.

– De siste dagene har vært vanskelig å fordøye. Jeg vet at mange av oss har spurt hvor alt dette hatet kommer fra. Som jøde, er dette noe jeg har tenkt på stort sett hele livet. Det er en skam at vi fremdeles må si at nynazister og hvite nasjonalister tar feil, som om det ikke er åpenbart, skriver Zuckerberg.

Også sjefen for Walmart har kritisert Trump. I en melding til sine ansatte sier han at presidenten misbrukte en viktig mulighet til å samle landet ved å ta avstand fra hvite nasjonalister.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Apple
 4. Facebook
 5. Mark Zuckerberg

Flere artikler

 1. Trump legger ned to prestisjeråd

 2. Trump angriper toppsjef etter rådsexit

 3. Kraftige reaksjoner etter at Trump snudde igjen

 4. Wall Street-topper fordømmer opptøyene i Kongressen

 5. Store bedrifter tar oppgjør med rasisme i USA