PM-ledelsen på desperat eierjakt etter konkurs

To uker etter at PM slo seg konkurs, kan ikke bostyrer melde om konkrete forhandlinger, og kaller kjeden svært uheldige. 

KONKURS: PM (tidligere Personlig Mote) er konkurs etter å ha kjempet en hard kamp mot markedskreftene. Underskuddet bygget seg opp over flere år, og nå er det slutt.
Publisert: Publisert:

– Det hele avsluttet før vi virkelig fikk begynt, sier markedsdirektør i PM, Cecilie Reitan Schrøder.

Hun ble sammen med resten av ledelsen ansatt i januar for å snu PM-kjeden som lenge hadde gått dårlig.

– PM er mer enn butikkene og varelageret, man kjøper også ledelsen og et helt nytt konsept som er klart til utrulling, det er bare å trykke på knappen så er vi i gang, forklarer Schrøder.

Kjeden forklarer at det var sviktende salg i sommer som gjorde at PM gikk over ende, men toppsjef i selskapet Marianne Bjarstad mener rotårsaken til konkursen ligger flere år tilbake i tid.

Men det å selge et retailkonsept i klesbransjen i 2018 er ikke lett, noe bostyrer Håvard Wiker i advokatbyrået Ro Sommernes også skriver under på.

Les også

– Den siste avtalen gikk i vasken i helgen

Ingen interesserte

– Det er ikke så lett å selge et konsept uten at det høres ut som fantasi, for virksomheten rammes jo også av bransjeutviklingen og hvordan det ser ut i retail akkurat nå. Det er flere uheldige momenter her, sier Wiker.

Kleskjeden som har satset på godt voksne kvinner har over de tre siste årene bygget seg opp et underskudd på 73 millioner kroner.

Dagen etter konkursen sa Wiker til Dagens Næringsliv at de var i samtaler med mulige kjøpere, men disse samtalene har strandet.

Bostyreren sier til E24 onsdag at de for tiden ikke er i forhandlinger med potensielle nye eiere, men at de har et par «leads» på listen.

Nøytral

Wiker synes oppriktig synd på PM og den nye ledelsen som han mener har gjort en god jobb.

– For 3-4 uker siden solgte vi Enklere Liv, og det gikk veldig greit. Situasjonen ser verre ut i dette tilfellet. Det er jo dessverre slik at dette selskapet har hatt uflaks, de hadde jobbet hardt og lenge med å snu konseptet og stod helt på øverste trappetrinn da de slo seg konkurs.

– Er du optimistisk til at dere finner nye eiere?

– Jeg ganske nøytral for øyeblikket, men erfaringsmessig, når man har holdt på i 14 dager og ikke sitter i konkrete samtaler, blir det feil å si at jeg er optimistisk.

PMs tidligere eiere, oppkjøpsfondet FSN Capital, sa til E24 da konkursen var et faktum at de ikke trodde at et nytt fond ville ta over selskapet. Det tror ikke bostyrer heller er aktuelt, men sier at ledetrådene de har er andre aktører i retailbransjen, og folk som har snudd lignende prosjekter.

I 2017 omsatte selskapet for 281 millioner kroner, ned fra toppåret 2015 da omsetningen endte på 358 millioner kroner. Bostyrer sier omsetningen for 2018 fortsetter nedover, men vil ikke si hvor mye.

Saken fortsetter under bildet.

LEDELSEN: Anja Holst Christensen (fra venstre), Aina Børdal, Cecilie Schrøder, Beate Rognlid, Nina Sandvold og Marianne Bjarstad.

– Et hull i markedet

PM-ledelsen mener de har utviklet fremtidens handleopplevelse, og legger stor vekt på en ny nettbutikk og de 270.000 kundemedlemmene de har i sin database

– Vi har et behov for å synliggjøre det uforløste potensialet som ligger i strategien og planene vi har jobbet hardt med de siste åtte månedene. Vi er klare for utrulling, sier markedssjef Schrøder.

Hun mener PM er den eneste kjeden som fyller hullet i markedet - klær for vokse kvinner.

– Vår forventning var å se resultater først nærmere jul. Når det er sagt, var vi fullstendig klar over at en snuoperasjon av PM vil bli omfattende og kunne ta tid. Du kan nesten se på det som en oppstartbedrift, sier Schrøder.

Les også

Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet

Butikkene holder åpent

Kjeden har 270 ansatte og 51 butikker fordelt rundt omkring i landet, og butikkene stenges ikke med det første, ifølge bostyrer.

– Det jeg kan si er at vi i løpet av veldig kort tid må realisere en alternativ løsning, men uansett hva som skjer vil butikkene uansett holdes åpne i ukesvis, sier Wiker.

Han har ikke prioritert å finne ut nøyaktig hvor mye selskapet skylder kreditorer, og sier fokuset nå handler om nye eiere.

PM-sjef Bjarstad som tidligere har ledet Din Sko og Bik Bok mener motvinden i handelsnæringen er misforstått.

– Mange hevder at krisen i retail kommer av at eiere og ledere ikke har tatt digitaliseringen innover seg i tide. Det er, etter min mening, en sterk forenkling. Det er kundens forventninger til handleopplevelsen de ikke har tatt innover seg i stor nok grad, og i tide.

Se hvor mange færre butikker det har blitt i ditt fylke.

Publisert:

Her kan du lese mer om