Andresen-familien donerer 150.000 kroner til norske rideskoler
Rideskolebransjen sliter med store løpende kostnader og manglende inntekter som følge av smittevernstiltak. Nå vil Andresen-familien bidra til å støtte dem gjennom krisen.
– Rideskolen er navet i hestesporten – uten dem stopper hele sporten opp, sier Kristin Andresen til E24.
Hun forteller at rideskolene er den viktigste rekrutteringsarenaen til hestesporten, og der de aller fleste ryttere starter karrieren. Nå sliter rideskolene som følge av coronakrisen.
Katharina og Alexandra Andresen er landets rikeste under 30
– Kostnadene løper selv om kundene ikke er der. Man har kanskje 20 rideskolehester som må ha fôr og veterinær. De må komme seg ut, de må ris. Hele kostnadsbildet er der selv om inntektene forsvant over natten, sier Andresen.
Nettstedet dressursåklart.no startet en kampanje for å samle inn penger til rideskolene sammen med Eurosport-kommentator Heidi Skar. Ved å auksjonere bort utstyr donert av kjente personligheter innen sporten, fikk de samlet inn 150.000 kroner.
Andresen-familien valgte å doble beløpet, og donere 150.000 kroner selv. Det var nettstedet selv som først omtalte donasjonen.
Familien ligger høyt på listen over Norges rikeste. Johan Andresen er nummer syv på Kapitals liste, med en nettoformue på 33 milliarder kroner. Døtrene Katharina og Alexandra eier 80 prosent av familieselskapet Ferd gjennom hvert sitt holdingselskap, og er Norges rikeste under 30 år.
– Tøft og rørende
Familien har lenge vært involvert i norsk hestesport. Kristin Andresen har tidligere sittet i styret i Norsk Rytterforbund, og eier flere avls- og sportshester. Datteren Alexandra Andresen satser på dressurridning, og har flere mesterskapstitler under beltet.
Familieselskapet Ferd er også sponsor for flere breddearrangementer innen hestesport. Ferd omsatte for 14 milliarder kroner i 2018, og hadde et driftsresultat på 760 millioner kroner samme år.
Men pengene til rideskolene kommer direkte fra familien.
Johan Andresen i e-post til Ferd-ledere: – Kan være vår tids kamp
– Vi har fått 40 søknader om støtte. Jeg har lest alle, og det har vært tøft og rørende. Det er virkelig mange tøffe personer der ute som jeg bare må ta av meg hatten for. Noen har stått helt alene med 10 hester uten hjelp og uten mulighet til å betale strømregningen engang. Noen har måttet avlive hester, eller forsøke å selge dem, sier Andresen.
Går til rideskoler uten annen støtte
Pengene som er samlet inn gjennom kampanjen vil gå til rideskoler som ikke ennå har fått statlig støtte eller støtte gjennom en Spleis-aksjon for hestesporten.
– Poenget var at dette skulle gå til dem som trenger rask hjelp, derfor valgte vi å støtte de som per 4. mai ikke hadde fått noen annen støtte, sier Andresen.
Nå ser hun frem til at smittevernstiltakene blir lettet på, så rideskolene kan få inntekter igjen.
– Det er bra at det nå skal bli lov å samle 50 personer igjen, og 200 i juni. Da kan rideskolene så smått starte opp igjen, og man kan få arrangert stevner, som er en viktig inntektskilde for rideklubbene, sier Andresen.