Restaurantkonkursene øker – bransjetopper tror det vil fortsette

Flere restauranter gikk konkurs i årets første kvartal, sammenlignet med fjoråret. To av landets fremste restaurantdrivere tror det er flere årsaker til økningen, og mener konkursene vil øke i omfang.

KONKURS: En av restaurantene som har måtte stenge det siste året er Nighthawk Diner i Bygdøy allé, men den er langt i fra alene viser ferske konkurstall.

Foto: Frode Hansen VG
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Nordmenn spiser ute mer enn før og bruker mer penger på opplevelser enn tidligere. Det har gjort at pengebruken innen restaurantbransjen har økt kraftig de siste årene, men har også ført til en ekspansiv etablering av nye konsepter.

I fjor advarte eksperter om en overetablering som igjen kunne føre til flere konkurser i bransjen.

Nå viser ferske konkurstall Experian har satt sammen at flere selskaper i restaurant- og overnattingsbransjen har gått konkurs så langt i år, sammenlignet med fjoråret og året før. Tallene øker også måned for måned.

En som har fingeren på pulsen i restaurantbransjen er Nezvat Arikan, som driver 14 serveringssteder i Oslo. Han har ventet på en korreksjon.

– Jeg har lenge sagt at det er en overetablering. Denne korreksjonen kommer til å vare og vil bli større, sier Arikan til E24.

Krever handling fra politikerne

Les også

Hamar-restaurant anker navnestrid mot Olav Thon

Arikan som har drevet og utviklet restauranter i en årrekke, har stoppet etableringen av nye steder.

– Vi har fått tilbud om å åpne flere steder, men har sagt nei. Nå handler det om å overleve, sier han og legger til at de ikke har røde tall på noen av sine restauranter.

Han sier boligbyggingen i Oslo har ført til at det også har blitt etablert en rekke nye restauranter og utesteder i blant annet Bjørvika og Sørenga i hovedstaden, og at dette legger et press på hele bransjen.

Arikan mener politikerne må tenke over at det ikke er forsvarlig å etablere et serveringssted i alle nye bygg som reises, selv om han ikke ønsker noe etableringsstopp.

– Vi trenger bedre reguleringer og flere alternativer, ikke bare restauranter. Hva med en slakter eller en grønnsakshandler i stedet for servering?

Gårdeiere vil ha mat fremfor varehandel

IKKE NÅDD TOPPEN: Administrerende direktør i Mat&Drikke AS, Tone I. Langbach tror ikke toppen er nådd hverken for nyetableringer eller for konkurser i den norske restaurantbransjen.

Foto: Mat&Drikke AS

Heller ikke Mat&Drikke AS, som driver flere større restauranter på Aker Brygge, tror det vil bli færre konkurser med det første.

– Korreksjonen har ikke nådd toppen. I fjor fikk vi vel 2.000 nye «restaurant-stoler» i Oslo alene, det er en voldsom vekst, sier administrerende direktør i Mat&Drikke AS, Tone I. Langbach.

Hun mener i motsetning til Arikan at det ikke er politikerne som nødvendigvis må på banen, men at mye av årsaken også er at gårdeiere ønsker å erstatte detalj- og varehandel med restaurantdrift.

Ettersom mange gårdeiere vil bort fra varehandel, strekker flere seg langt for å få inn serveringssteder og tilbyr tilsynelatende god tilbud.

– Vi får jo en rekke tilbud fra gårdeiere, og ser hva slags betingelser de tilbyr. Jeg skjønner at det kan være fristende for en person med en restaurantør i magen, sier Langbach.

Les også

Tjuvholmen-restaurant konkurs etter milliontap

Også andre tjenestebransjer opplever det enklere å etablere seg grunnet en svekket varehandel, deriblant Cutters som sier de ikke kunne ha etablert så raskt, hadde det ikke vært for butikkdøden.

Tøff sommer

I likhet med andre bransjer påvirkes også restaurantbransjen kraftig av hvilket vær det er, og fjorårets rekordvarme sommer bidro ikke til at folk ville sitte innendørs.

I etterkant av sommeren sa restaurant-gründer Henrik Henriksen som står bak blant annet stedene Ben Reddik og Taco República at han visste om mange som strevd seg gjennom juni og juli.

– Uten å nevne navn vet jeg om folk som sitter med seriøse røde tall etter denne sommeren, sa Henriksen.

Nå sier Langbach at hun tror sommeren som ble tøff for mange begynner å vise seg.

– Mange starter opp med et romantisk bilde av restaurantbransjen, men mangler kanskje den riktige erfaringen eller partnerne man trenger. Det er for eksempel fort å glemme at feriepenger og arbeidsgiveravgift skal betales. Det er veldig lett å bomme. En del brukte kanskje opp bufferen for å klare seg gjennom sommeren i fjor.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Restaurant

Flere artikler

  1. The Nighthawk Diner er konkurs – dørene holdes trolig åpne

  2. Egon-gründer: Rekordomsetning i fjor

  3. 100 restauranter har gått konkurs siden Norge «stengte»

  4. Oslo Street Food solgte for 150 mill. i sitt første år – nå kutter de «til beinet»

  5. Avviser krise i varehandelen