Flyanalytiker: – Kunne ikke fått bedre eiere

Selskapene i Thomas Cooks nordiske virksomhet har lenge stått sterkt i sine markeder. Med en nordisk eier, tror flyanalytikeren at de kan få enda et løft.

Publisert:

– Dette var overraskende, men de kunne ikke fått en bedre eier, sier Hans Jørgen Elnæs til E24.

– Dette er eiere som kan reiseliv, og har betydelig med kapital, legger han til.

Det er den nordiske virksomheten til Thomas Cook, blant annet Ving i Norge og Sverige, Spies i Danmark og Tjæreborg i Finland, som har fått nye eiere.

Onsdag ble det kjent at Petter Stordalen, gjennom Strawberry Group, sammen med oppkjøpsfondet Altor kjøper 40 prosent hver av selskapet, og at britiske TDR Capital kjøper de resterende 20 prosentene.

Les på E24+

Ving Norge har blitt en utbyttemaskin for et selskap i krise

Erfarne eiere

Kjøpssummen er ikke kjent, men under pressekonferansen fortalte Stordalen at de nye eiere, sammen med øvre finansierer, kommer til å sikrestille omtrent 6 milliarder svenske kroner i likviditet og garantier.

I Altor Equity Partners jobber blant annet Eivind Roald, som tidligere var konserndirektør i SAS, og TDR Capital er hovedeier for Hurtigruten, der Daniel Skjeldam er konsernsjef. Skjeldam startet sin karriere i Norwegian, der han jobbet seg opp til å bli kommersiell direktør.

– Dette er gull, ikke bare for Ving, men også for alle som planlegger å reise på ferie med dem, sier Elnæs, som mener disse tre eierne «har samme DNA».

– De er interessert i forbrukerorienterte investeringer. Dette tror jeg er bra både for markedet, Ving og de andre selskapene. Dette kan gi dem et enda større løft, sier Elnæs.

Les også

Britene sliter, men i Norge går det bra: – Våre markeder er vidt forskjellige

Utbyttemaskin

For selv om selskapenes tidligere eier, Thomas Cook, gikk konkurs, så var den nordiske delen av selskapet en utbyttemaskin. På ti år sendte Ving Norge over en milliard kroner i utbytte til den britiske eieren.

Stordalen var selv inne på dette i sin pressekonferanse, hvor han i velkjent entusiastisk stil sa:

– De drenerte Ving, og tømte selskapet for milliarder.

Stordalen og konsernsjef Magnus Wikner ville ikke ut med kjøpesummen på onsdagens pressekonferanse, men de nye eierne skal stille med seks milliarder svenske kroner i likviditet og garantier.

Muligheter

Analytiker Elnæs sier at det også kommer mange nye muligheter for disse eierne gjennom oppkjøpet.

– Ving og de andre selskapene har opparbeidet en stor database med kunder, som nok er meget interessant for både Stordalens hotellbusiness, og for Hurtigruten, sier Elnæs.

Han sier at Stordalens satsing på digitalisering av reiselivet også passer veldig godt med Ving.

– Her kan det også hende at Stordalen griper muligheten til å la sitt hotellimperium vokse videre utenfor Norden, eller at Hurtigruten vil skreddersy ruter for å bringe turister til Hurtigrutens snuhavner, sier analytikeren.

– Dette blir spennende, legger han til.

Til E24 sier Petter Stordalen at det er åpenbart at det er synergieffekter mellom Nordic Choice og Ving.

– Det er også åpenbart at vi har mye å lære av hverandre, sier Stordalen.

Han bekrefter også det Elnæs sier, at databasen til Ving også var med i beregningen når de var interessert i Ving.

– Våre to millioner kunder som har Choice Club kommer åpenbart også til å få gode tilbud fremover, ikke bare i Norden, men også til å reise til solen, sier Stordalen.

Publisert:
Gå til e24.no