Norges rikeste er nesten dobbelt så rik som nestemann på lista

Reder John Fredriksen er fremdeles Norges soleklart rikeste, med en formue på 114 milliarder kroner, ifølge Kapitals årlige oversikt over Norges 400 rikeste.

Skipsreder John Fredriksen er Norges rikeste person, ifølge Kapital. Han er med en formue på 114 milliarder kroner nær dobbelt så rik som landets nest rikeste. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Fredriksens formue har ifølge magasinet vokst med én milliard kroner det siste året.

75-åringen, som har kypriotisk pass, mener likevel at det har vært et dårlig år og peker på at formuen hans har vokst som følge av at dollaren har styrket seg, ifølge NRK.

– Jeg tjener på dollarstyrkelsen, men vi er jo en dollarbusiness, og da er det ikke størrelsen på nettoverdiene målt i norske kroner som er avgjørende, har Fredriksen sagt til Finansavisen og TradeWinds.

Uendret topp fem

Likt som i fjor er landets nest rikeste reder Torstein Hagen i Viking Cruises, hvis formue anslås til 60 milliarder kroner. Odd Reitan ligger på tredjeplass, med 42,4 milliarder kroner. De neste to plassene innehas av Johan Johannson og Kjell Inge Røkke, med henholdsvis 40 og 35,5 milliarder kroner.

Røkke er den på lista som har tapt mest siden i fjor – med en nedgang på hele 4,4 milliarder kroner. Likevel beholder han femteplassen på lista, og rekkefølgen på topp fem er dermed uendret fra i fjor.

Hotellinvestor Petter Stordalen var i fjor inne på topp-ti-listen, men har i år falt til ellevte plass. Hans formue anslås nå til å være 26,4 milliarder kroner. Han ble i år danket ut av topp ti-lista av Stein Erik Hagen, som har en formue på 28 milliarder kroner.

51 kvinner

Blant landets 400 rikeste er det listet opp 51 kvinner. Margaret B. Garmann er fremdeles Norges rikeste kvinne og ligger i år på 22. plass – én plass opp fra i fjor. Hun anslås å ha en formue på 9 milliarder kroner.

Norge har i år 33 flere milliardærer enn i fjor, noe som utgjør til sammen 341 norske milliardærer. Landets 400 rikeste personer har i snitt en formue på 3,5 milliarder kroner. Det siste året har de i snitt blitt 150 millioner kroner rikere.

For å komme inn på Kapitals liste må man ha en formue på minst 800 millioner kroner.

Les også:

Les på E24+

(+) Den enkle strategien bak Bill Gates' voksende formue

Les på E24+

(+) Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kjell Inge Røkke
 2. Torstein Hagen
 3. Petter Stordalen
 4. Odd Reitan
 5. Kapital

Flere artikler

 1. Viruskrisen rammer landets rikeste: Stordalen har tapt mer enn 10 milliarder

 2. Røkke er Norges rikeste

 3. Gustav Magnar Witzøe er Norges rikeste - rykker forbi Røkke

 4. Verdens 500 rikeste økte formuen med 15.500 milliarder i 2020

 5. John Fredriksen samler finanseliten til julelunsj