Tingvollost takker konkurrentens gullmedalje for fortsatt millionvekst

Da støvet nettopp hadde lagt seg for ysteriet Tingvollost som laget verdens beste ost i 2016, vant et nytt norsk ysteri verdensmesterskapet, og ga ny vind i seilene. Nå har Tingvoll utvidet produksjonen. 

VM-OST: Tingvollost drives av familien Waagen, og hele storfamilien bidrar inn i oste-eventyret på Nordmøre.
  • Sindre Hopland
Publisert:

– Det var egentlig veldig heldig for oss at Ostegården med «Fanaosten» vant VM i fjor. De opprettholdt oppmerksomheten på norsk ost, slik at det ikke bare ble et blaff, sier ostebonde og medeier i Tingvollost, Kristin Waagen.

I fjor vant Jørn Hafslund fra Ostegården i Fana verdensmesterskapet med goudaosten «Fanaost», og ble med det andre norske verdensmester på tre år.

Helt siden det lille gårdsysteriet på Saghaug gård på Nordmøre vant verdensmesterskapet World Cheese Awards med osten «kraftkar» har selskapet måtte si nei til kunder som ønsker den ettertraktede osten.

– Vi får fremdeles mail fra internasjonale kunder hver eneste uke som lurer på hvor de kan kjøpe osten, sier Waagen som har ansvar for forretningsutvikling og strategi for det vesle ysteriet.

Hun sier de er klare på at de må fortsette å utvikle seg til tross for etterspørselen.

– Vi kan ikke bare lene oss på «kraftkar», sier Waagen.

Les også

McDonald's solgte burgere for to milliarder i Norge

Bygger ut

Ysteriet har brukt fjoråret på å utvide for å svare på etterspørselen fra inn- og utland.

I fjor omsatte selskapet for 13,3 millioner kroner, en økning på 13 prosent fra i fjor, men da presset selskapet fasilitetene til det ytterste. I februar var anlegget doblet, og selskapet har nå begynt å kontakte kunder som tidligere har fått nei til å kjøpe ost.

– Vi hadde vel rundt 100 kunder som har stått på venteliste, men nå har vi kunnet selge til flere av dem.

Verdensmesterne fikk også et beskjedent overskudd på 1,7 millioner kroner, hvor 800.000 kroner ble tatt ut i utbytte. Til tross for utbyggingen, ble produksjonen bare utvidet fra 22 til 28 tonn ost i året som maksimum kapasitet.

Nesten all osten som Tingvollost produserer, selges i Norge. Ysteriets fire ostetyper tas inn av rundt 150 butikker og 200 restauranter og hoteller over hele landet.

Med utvidelsen av ysteriet tar Tingvollost også imot turister og har arrangementer på eiendommen hvor de også selger osten sin.

OSTELAGER: Slik lagrer Tingvollost den prisbelønte osten «kraftkar».

Utelukker masseproduksjon

Foruten Jarlsberg er eksport av ost relativt liten

Waagen sier hun de siste årene har sett en utrolig vekst i mindre norske osteprodusenter, men tror ikke at de selv kan fortsette veksten inn i himmelen.

– Så det er ikke snakk om masseproduksjon med det første?

– Nei, det er det ikke. All osten vi lager er fra våre egne kuer, og vi har våre 57 kuer så det er begrenset hvor stor produksjonen kan bli, sier Waagen.

Agri Analyse har sett på potensialet for eksport av norsk ost, og mener det finnes store muligheter.

Les på E24+

Slik kjemper kjedene mot «kioskdøden»

– Det er en underdrivelse at det finnes et potensial her, sier siviløkonom Bjørn Eidem ved Institutt for rural og regionalforskning, og som har vært med å utforme rapporten om eksportmuligheter for norsk ost og lam.

Eidem sier Norge er helt i startgropen av det som kan bli en stor oste-eksport, hvor det takket være mange priser de siste årene har gjort at etterspørselen på norsk ost er stor i utlandet.

– Mye av utfordringen er at hjemmemarkedet har tatt unna alt som produseres, sier Eidem.

Han mener myndighetene bør komme på banen å se muligheten som finnes på eksport av spesial-ost. Eidem mener også man kan lære av hvordan italienerne eksporterer parmesanost. Da har man et felles kontrollorgan som kontrollerer kvaliteten fra mange mindre produsenter, og man får dermed opp volumet og kontinuiteten i produksjonen.

– Vi er på startstreken av noe som er veldig lovende, men det kan ta lang tid å bygge opp, og produsentene selv må være interesserte.

Les også

The Nighthawk Diner er konkurs – dørene holdes trolig åpne

Les også

Restaurantkonkursene øker – bransjetopper tror det vil fortsette

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder

  2. Betalt innhold

    Nå selger de lokalmat som aldri før: - Folk har strømmet på

  3. Salget av norsk olje og gass er på det høyeste siden 2008

  4. Betalt innhold

    Rekordmye snø gir historiens billigste strøm

  5. Fortsatt mangel på enkelte varer