Tror sportsbransjen vil rammes av konkurser

2010 var et dårlig år for de minste i sportsbransjen. Nå tror en bransjeekspert at flere butikker vil gå konkurs.

TAPER PENGER: De små sportsbutikkene taper penger viser en analyse fra Hartman Consulting
Publisert: Publisert:

Over en tredjedel av norske sportsbutikker tapte penger i 2010, mens fire av ti tjente maks en krone og femti øre for hver hundrelapp de omsatte, skriver Dagens Næringsliv.

Avisen viser til en undersøkelse gjennomført av Hartmark Consulting.

- Dette var langt dårligere enn jeg hadde trodd. Bransjen har jo hatt en god utvikling omsetningsmessig, sier Reidar Mueller i Hartmark til DN.

Dommen fra Mueller er klar; grunnen til at driftsmarginene går ned er at små butikker må gi tapt i konkurransen mot de store.

Overetablering

Mueller mener videre at det har vært en overetablering i bransjen de siste årene, med inntoget av store butikker som XXL og G-Max. Dette, kombinert med en dårlig vintersesong, tror han at vil føre til flere konkurser i bransjen fremover.

- Mange sliter med store varelageropphopninger. Når de må realisere og rabattere varen, ødelegges bruttofortjenesten. Samtidig ser vi at lønnsomhetsnivået aldri har vært så ille som i 2010, sier han til DN.

Bransjen selv ser at den dårlige vinteren har satt spor.

- Utfordringen i bransjen er at alle trodde vinteren som var i 2010/11 skulle fortsette videre. Og når alle har kjøpt etter et godt år, får selvsagt bransjen en utfordring, sier administrerende direktør i Sport1, Johnny Austad, til E24.

XXL-sjef Fredrik Steenbuch

- En naturlig konsekvens vil da være at sportshusene sitter igjen med store varelager, og jeg tror det vil være en kombinasjon av nedprising av varer og å holde varer til neste sesong.

- Vi er dumme alle sammen

XXL-sjef Fredrik Steenbuch er enig med Austad.

- Vi er like dumme alle sammen, sier han og ler.

- Men sannheten er jo at de fleste har kjøpt inn etter flere gode vintre, og det er klart når vinteren uteblir, blir man sittende igjen med store varelager, poengterer han overfor E24.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no