Søkkrike på dine matkjøp

Johan Johannson (46) og Odd Reitan (61) har tjent milliarder på dine matinnkjøp de siste seks årene.

OPPTUR OG NEDTUR: For sammenligningens skyld har vi tatt med den fremste representanten for produsentene, Orklas storaksjonær Stein Erik Hagen. Han hadde en stor formue før solenergieventyret REC møtte natten og Orkla-aksjen falt, men har stabilisert formuen på rundt det halve av Johannson og Reitan.
  • Bjørn Haugan (VG)
Publisert:

For tiden foregår en av de råeste maktkampene som har vært utkjempet i næringslivet i Norge.

Jevnt

Det dreier seg om hvem som vinner kampen om 148 milliarder kroner, som det norske folk årlig legger igjen i landets 3975 dagligvarebutikker.

Dagens oversikt viser at kampen hittil har vært svært lukrativ og at den har vært oppsiktsvekkende jevn mellom de to store gigantene:

I 2007 var Johannson god for 15 milliarder matkroner. Odd Reitan styrte over en familieformue på 14,4 milliarder kroner, i stor grad skaffet via det norske folks kjøp i deres Rema-butikker.

Sett bort fra en liten nedgang i finanskrisen i 2009, som rammet begge forsiktig, har deres formuer fulgt hverandre dagligvare for dagligvare de siste årene, stor sett med Johannson et stort kålhode foran.

I fjor var formuen økt til 25,3 og 24,3 milliarder kroner. Det er Johannson som ligger en milliard kroner foran sin argeste konkurrent.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Solfrid Flateby kommer ca halvparten av formuesøkningen i Reitangruppen fra dagligvarer, altså rundt fem milliarder.

Reitan-familien gjør for tiden alt for å hindre at Johan Johannson og hans Norgesgruppen får overta mesteparten av innkjøpene til konkurrenten Ica 1. april.

Norgesgruppen har 38,3 prosent av markedet, Ica 12,7.

Les også: Rema tror Kiwi blir billigst

Tøffe angrep

Odd Reitan har sendt sønnen Ole Robert Reitan ut i krigen, som har kommet med tøffe angrep mot Norgesgruppen og personlige angrep på usynlige Johan Johannson.

Les mer: Reitan med nytt angrep mot Johan Johansson

Ole Robert Reitan er sjef for Reitan-Gruppens pengemaskin Rema 1000, som har 25,9 prosent av markedet, inkludert 3,8 prosent fra Bunnpris, som Rema har innkjøpssamarbeid med.

Kilder som følger feiden fremholder at konkurransen mellom Johannson og Reitan akkurat nå er på et balansepunkt:

Rema har greid å konkurrere med Norgesgruppen, selv om de er mindre. Det skyldes i stor grad at Rema har rendyrket ett konsept, lavpris, mens Norgesgruppen er mye bredere og tyngre å drifte.

HAR NOK: Odd Reitan sier han og familien har mer enn nok, men at milliardformuen kun blir tilgjengelig dersom de selger butikken.

Men hvis Norgesgruppen får økt sin innkjøpsmakt til rundt 50 prosent fra 1. april, vil over tid Johannson kunne suge luften ut av Reitan. Kjøttvekten er rådende i dagligvarebransjen og med femti prosent av markedet, har Ole Robert Reitan uttrykt frykt for at Rema og Coop vil bli utkonkurrert av Johannsons pengemaskin.

- Stolt

Som vanlig ønsker ikke Johan Johannson å kommentere, men det gjør Odd Reitan.

- Jeg og min familie har mer enn nok, men alle disse milliardene ser vi ikke noe til. De ligger i butikkene, trailerne og alt vi har bygd. Det er først når vi eventuelt skulle selge, at milliardene ville kommet til syne, sier Reitan.

- Og hverken jeg eller våre barn har planer om det. Snarere tvert om, det er i selskapet verdiene skal ligge og utvikles videre. Når jeg ser at vi skal ha verdier for 24 milliarder kroner, føler jeg en stolthet over at vi har greid å skape så mye, sier Reitan og legger til:

- Samlet betaler vi og våre selskaper 500 millioner kroner i skatt. Jeg er litt stolt av det også.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Nå er han Norges rikeste dagligvaretopp

  2. Dagligvaregiganten Norgesgruppen passerte 100 milliarder i omsetning i kriseåret 2020

  3. Utbyttefesten i dagligvarebransjen

  4. Rema taper kampen om kundene

  5. Disse tjente millioner på maten din