Coop økte inntektene til 59 milliarder kroner i fjor

Dagligvareselskapet melder om et solid år tross svak vekst i markedet, og trekker blant annet frem en vellykket snuoperasjon med Ica Norge-butikkene.

SNUOPERASJON: Coop Norge kjøpte opp totalt 553 ICA-butikker, som de nå har snudd fra underskudd til suksess.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Coop i Norge økte de totale driftsinntektene til 59 milliarder kroner i 2017, går det frem av en pressemelding fra dagligvareselskapet. For 2016 meldte selskapet om driftsinntekter på 58 milliarder kroner. Resultat før skatt ble på 1,3 milliarder kroner, ned fra 1,46 året før.

Resultatet for Coop Norge SA konsern var på 423 millioner kroner, en svak reduksjon fra 569 millioner kroner i 2016 da engangsgevinster fra salg av Coops kaffevirksomhet og eiendom bidro til resultatet.

– Fjoråret var preget av tøff konkurranse og svak vekst i markedet generelt. Vi lyktes likevel med å forbedre den underliggende driften gjennom effektivisering av logistikken, redusert svinn og bedre drift i våre datterselskap, sier konsernsjef Geir Inge Stokke i Coop Norge i en pressemelding.

Les også

Sommerværet har gitt rekordsalg av kjøtt

Ica-suksess for Coop

Fra 2017 trekker Stokke blant annet frem snuoperasjonen Coop har lyktes med for butikkene som tidligere var en del av Ica Norge. Coop overtok Ica Norge-butikkene i april 2015. Butikkene har vist solide forbedringer i underliggende drift, og kunne i 2017 rapportere om et samlet positivt driftsresultat.

– Vi kan trygt konstatere at vi har lykkes med kjøpet. Vi står sterkere i alle deler av landet og har i tillegg fått flere hundre tusen nye medeiere siden oppkjøpet. Dette forsterker vår posisjon som en annerledes dagligvareaktør, sier Stokke.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop påpeker at Coop ville vært en langt mindre aktør i dag uten Ica-butikkene.

– Coop trengte de butikkene. Med overtakelsen av Icas butikker fikk vi tilgang på lokasjoner i områder hvor vi hadde få fra før, sier Takle Friis til E24.

Les også

Coop øker kundeutbyttet etter «rekordår»

Norgesgruppen størst

Coop i Norge økte også markedsandelen i fjor til 29,7 prosent, en økning på 0,3 prosentpoeng fra 2016 – i et marked hvor det kun er tre store aktører, Coop, Norgesgruppen og Rema 1000, som konkurrerer om kundene, i tillegg til Bunnpris-kjeden.

I dagligvarebransjen er det en lavpristrend som gjelder, noe den årlige rapporten til analysebyrået Nielsen tydelig viser. Dette er det hovedsakelig Coops Extra og Norgesgruppens Kiwi som tjener på.

En annen tydelig trend er at Norgesgruppen fortsetter å vokse mer enn de andre kjedene. Giganten er nå oppe i 43,1 prosent av den samlede omsetningen på 171 milliarder kroner, og har langt flere butikker enn konkurrentene. Mens Norgesgruppen har 1.837 butikker, har Coop 1.119 og Rema 617.

Les også

Sommerværet har gitt rekordsalg av kjøtt

Les også

– Tror de andre kjedene kan dra nytte av at vi etablerer oss her

Les også

Skroter omstridt tjeneste for prissammenligning

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen

Flere artikler

  1. Dagligvarekjemper klare for å ta prisjegersaken til Høyesterett om nødvendig

  2. Rema med svært svak start på året – comebacket blåst bort

  3. Kiwi-sjefen: Rema bygger seg til vekst

  4. Annonsørinnhold

  5. Prisjegeravtalen legges død – Rema og Coop avslutter også samarbeidet

  6. Ferske dagligvaretall: Rema fortsetter å falle – Extra øker mest