Toys ’R’ Us-eier sliter – må legge ned butikker i Norden

Den nordiske eieren og driveren av Toys 'R' Us har tapt 2,6 milliarder kroner det siste året. Opptil 450 ansatte vil rammes av en stor restrukturering. 

RESTRUKTURERING: Top-Toy Nordics må restruktureres. Det kan ramme butikker i Norge.
Publisert:

Toys ’R’ Us nordiske eier Top-Toy har tapt 2,6 milliarder kroner det siste året. Nå bekrefter selskapet at de vil gjennomføre en restrukturering.

Selskapet skal legge ned 100 butikker i Norden og Tyskland, ifølge dansk TV 2. I tillegg vil stillinger tilknyttet kundeservice i Danmark og Hongkong rammes av restruktureringen.

Opptil 450 ansatte i det nordiske selskapet blir rammet, opplyser selskapet.

– Det er veldig trist at vi må si adjø til talentfulle kollegaer, som alle har kjempet hardt for å snu Top-Toy til en lønnsom virksomhet, sier administrerende direktør Per Sigvardsson i Top-Toy Nordics en uttalelse.

E24 får bekreftet fra Top-Toys norske ledelse at butikkene i Norge informeres i et telefonmøte ved 10-tiden fredag morgen. Kontoret i Norge henviser til den danske ledelsen for informasjon om hvordan den norske virksomheten rammes.

Les også

Stor butikkdød-oversikt: Her har hver femte butikk forsvunnet

– Eieren vil ikke spytte inn mer

Det er det store oppkjøpsfondet EQT som er hovedeier i Top-Toy, og som nå tvinges til å restrukturere leketøyskjeden som blør milliarder. Fondet sa opp toppsjefen i Top-Toy for et år siden, og ansatte Per Sigvardsson som ny sjef, men det har ikke gått som planlagt.

EQT har spyttet inn penger i selskapet siden de kom på eiersiden i 2015, men nå ønsker de ikke å putte mer kapital i Top-Toys lekekasse, bekrefter selskapet til E24.

– Det har vært en veldig vanskelig beslutning, men Top-Toy kan ikke bli lønnsom i dagens struktur, sier pressekontakt i EQT, Jessica Olvestad.

Hun sier beslutningen om en restrukturering ble tatt av styret onsdag denne uken.

Top-Toy gjør nå nedskrivninger på 1,7 milliarder danske kroner, noe som er like mye som EQT i sin tid betalte for 75 prosent av aksjene i selskapet, skriver Berlingske.

Nyheten kommer et år etter den enorme konkursen i Toys ’R’ Us i USA.

E24 har foreløpig ikke fått kontakt med administrerende direktør Per Sigvardsson eller finansdirektør Christian K.H. Jakobsen i Top-Toy Nordics.

Les på E24+

Sjeføkonom: Norsk handelsnæring forstår ikke endringene som står bak butikkdøden

Julehandelen blir avgjørende

Det er enda ikke sikkert nøyaktig hvordan restruktureringen vil påvirke det norske markedet, men EQT tror at også norske butikker vil stenge.

Både EQT og de andre eierne i Top-Toy har brukt mye penger på å få leketøysgiganten på bena, som virkelig begynte å slite etter det man beskriver som en svak julehandel i fjor.

– Årets julehandel blir svært viktig, for den vil påvirke hvor stor omstruktureringen av selskapet blir, sier pressekontakt Olvestad.

Nå venter selskapet på godkjenning fra den danske skifteretten på å gå i gang med omstruktureringen.

Oppkjøpsfondet vil ikke si hvor mange millioner de har brukt på å få selskapet på rett spor.

– Jeg kan ikke gå inn på detaljene, men det er snakk om mye penger som er tapt, sier Olvestad.

Isolert drift

Etter at kjeden kom under konkursbeskyttelse i USA, uttalte Top-Toy i Norden at det ikke hadde konsekvenser for deres drift, ettersom de kun operer med en lisensavtale fra leketøyskjeden.

– Merkenavnet står sterkt i Norden, og vårt forhold til amerikanske Toys 'R' Us er kun en lisensavtale. Så vi føler oss faktisk relativt isolert fra denne situasjonen, sa Søren Torp Laursen, daværende administrerende direktør i Top-Toy.

Nå ser det ut som den nordiske kjeden opplever den samme motvinden som den amerikanske kjeden opplevde i fjor.

Les også

Nordisk netthandel vokser mest i verden

Les også

Spår Black Friday-rekordsalg på fire milliarder

Publisert: