- Her brytes alkoholloven

Ultra legger seg flat, mens Ringnes nekter for at de prøver å finne smutthull.

Helsedirektoratet kaller denne annonsen for øl og spekemat «et klart brudd på alkohollovens reklame- forbud».
Publisert: Publisert:

I forrige uke skrev Aftenposten at Aass Bryggeri i Drammen trues med dagbøter hvis bryggeriet ikke fjerner bilder av ølglass og omtale av øl og mat fra sine nettsider.

Det er i Norge forbud mot å reklamere for alkohol, og Helsedirektoratet mener innholdet på nettsiden var brudd på dette forbudet.

Mandag gikk også Ultra i baret. Et annonseblad trykket i 170 000 eksemplarer med en artikkel titulert "Øl – godt følge til spekemat" er ifølge Helsedirektoratet "et klart brudd på alkohollovens reklameforbud".

Foruten et bilde av fem flasker øl i en bøtte med is, guider tekstskribenten og en representant for ølbryggeriet Ringnes kundene gjennom hvilke av de rundt 100 ølsortene Ultra selger, som passer til både skinke og salami.

Ville ikke utfordre.

I teksten er en rekke spesifikke ølsorter ramset opp, som Ringnes Pils, Jacobsen Extra Pilsner og Pilsner Urquell, men også alkoholfrie Munkholm.

Direktoratet sendte tirsdag et brev til Ultras eier NorgesGruppen, opplyser fungerende avdelingsdirektør Stig-Erik Sørheim i Helsedirektoratet.

– Ultra beklager dette, det kom som lyn fra blå himmel, sier konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i NorgesGruppen da Aftenposten.no gjør ham oppmerksom på brevet.

– Man antar gjerne at en så stor aktør kjenner lovene som regulerer markedsføringen av produktene den selger?

– Her har vi handlet i god tro. Dette er en fagartikkel om øl og spekemat. Hvis myndighetene mener dette er utenfor loven, tar vi det til etterretning. Vi hadde ikke til hensikt å utfordre myndighetene eller reklameforbudet, sier Roskifte.

Strenge regler.

Ringnes, som har bidratt til teksten, la før helgen ut en støtteerklæring til Bryggeriforeningens sak mot helsemyndighetene.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes AS mener det først og fremst er utgiveren av bladet som er ansvarlig for innholdet.

– Vi sitter med noen medarbeidere hos oss som er blant dem som her i landet har mest kunnskap om øl. Det hender de blir kontaktet for å dele sin kunnskap om ølkultur og øl og mat. Dette vil jeg tro ble oppfattet som et intervju, med generell informasjon om valg av øl til mat, på lik linje med avisenes egne vinspalter. Når det likevel reageres fra myndighetenes side, er dette noe vi må ta på alvor, sier han.

Polet får lov.

Han presiserer at bryggeriet til enhver tid forholder seg til gjeldende lover og regler.

– Det er ikke slik at vi går rundt og leter etter smutthull for å få lov til å omtale våre produkter, selv om vi er uenige i myndighetenes strenge regler for informasjon om våre produkter og deres anvendelsesområde, sier Bruusgaard.

Han viser til at Vinmonopolet får lov til å omtale produktene de selger, selv om dette er produkter med langt høyere alkoholinnhold enn øl.

– Vi kjemper ikke for å oppheve reklameforbudet, men vi mener norske forbrukere må kunne gå på våre nettsider og finne artikler om øl, øl til mat og ølkultur, sier Bruusgaard.

Publisert: