Giske mener staten ikke lurte Cermaq-aksjonærene

Staten kjøpte tirsdag 5 millioner aksjer i Cermaq, men selv om prisen bare var så vidt høyere enn budet fra Marine Harvest som blankt ble avvist, mener Giske at Cermaq-aksjonærene ikke ble lurt.

IKKE NOE LURERI: Næringsminister Trond Giske mener at staten ikke lurte Cermaq-aksjonærene da de kjøpte seg opp i selskapet for 108 kroner per aksje.

Vegard Grøtt / Gorm Kallestad
  • NTB
Publisert:

– Nei, det føler jeg ikke. 108 kroner per aksje er betydelig over det aksjen ble omsatt for på Oslo Børs, sier næringsminister Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Etter kjøpet eier staten 59,17 prosent av havbruksselskapet. Prisen på 108 kroner er bare tre kroner mer enn Marine Harvests opprinnelige bud og bare én krone over det andre og siste budet som hadde frist sist fredag.

– Ansvarlig

Ifølge Dagens Næringsliv kommuniserte det John Fredriksen-dominerte laksekonsernet at det var villig til å betale 112 kroner per Cermaq-aksje, men budet kom aldri på bordet.

LES OGSÅ: Giske har fullført kjøpene i Cermaq

Giske er klar på at staten, som før handelen eide 43,5 prosent av Cermaq, ikke lurte aksjonærene til å selge til dem ved å prate ned Marine Harvest-budet.

– Vi har opptrådt ansvarlig og forutsigbart og gjort det vi varslet at vi ville gjøre, sier Giske.

Ifølge Dagens Næringsliv bet ingen av de aller største eierne, som Folketrygdfondet, på statens tilbud. Hos Pareto, som eier 1,7 prosent av Cermaq, sier administrerende direktør Petter W. Borg at de oppfatter at Cermaq har en høyere verdi enn de 108 kronene som staten ga for hver aksje.

Fullmakt

Da Nærings- og handelsdepartementet i forrige uke startet arbeidet med å kjøpe en større del av selskapet, ble samtlige aksjonærer invitert til å melde inn eventuelle salgstilbud gjennom en såkalt omvendt hollandsk auksjon.

LES OGSÅ: Analytiker om Cermaq: - End gamet er ikke gitt

Departementet har bedt Stortinget om fullmakt til å øke sin eierandel i selskapet til 65 prosent. Hva staten vil med selskapet, har næringsminister Trond Giske (Ap) ennå ikke bestemt seg for.

– Vårt mål er å få en best mulig verdiutvikling i Cermaq og ivareta våre eierinteresser på en best mulig måte, sa Giske til NTB.

Cermaq er et internasjonalt fiskeoppdretts- og fiskefôrkonsern med hovedkontor i Oslo. Cermaq driver med oppdrett av laks og ørret og fôrproduksjon til oppdrettsfisk.

LES OGSÅ:

Flere artikler

  1. Giske åpner for å selge Cermaq

  2. Giske har kjøpt segopp i Cermaq

  3. - Det er flere veier til Rom.Slaget er ikke tapt

  4. Annonsørinnhold

  5. Giske avventerCermaq-styrets svar

  6. Giske sier nei til Fredriksen