Venter storinnrykk av kinesiske turister etter diplomatisk
opptining

Innovasjon Norge er forberedt på en massiv økning av pengesterke kinesiske turister i år.

DUKET FOR VIDERE VEKST: Kinesiske turister strømmer til Norge som aldri før, og med normaliserte diplomatiske forhold mellom de to landene ligger alt til rette for en kraftig vekst også fremover. Bildet viser næringsminister Monica Mæland (H) som møter kinesiske turister i Bergen.

Tor Erik H. Mathiesen VG
 • Geir Molnes
Publisert:

De siste årene har Norge hatt en markant vekst i antall kinesiske turister. I perioden mellom 2007 og 2015 var antallet tredoblet til 287.153 kinesiske reisedøgn.

Nå forventer Innovasjon Norge et ytterligere løft etter at de diplomatiske relasjonene mellom landene omsider er normalisert, nesten syv år etter at dissidenten Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010.

– Nå kan vi igjen markedsføre Norge og norske produkter direkte mot de kinesiske reisende. Det gir oss et helt annet handlingsrom i forhold til hvordan vi jobber i markedet, og det er naturlig å tenke at dette bidrar til økt vekst, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Les også

Her sikrer BI ny Kina-avtale

62 prosent høyere i april

Margrethe Helgebostad, ansvarlig for Turistundersøkelsen i Innovasjon Norge, forteller at kineserne bruker mye penger når de er i Norge, spesielt på shopping.

– Mange kinesiske turister kommer til Norge med spesifikke ønsker på handlelisten. Det er også årsaken til at de internasjonale «high end-butikkene» i Oslo har ansatt egne ekspeditører som snakker kinesisk, sier Helgebostad.

– Tror du vi vil få flere kinesiske turister til Norge denne påsken enn tidligere?
– Helt ferske tall fra ForwardKeys viser at antall bestilte flybilletter til Norge ligger 62,1% høyere i april 2017 sammenlignet med 2016, sier hun.

Les også

Slik merker norsk næringsliv oppmykningen av Kinas isfront

Tallene viser en sammenstilling av data fra store bookingløsninger, og direktebestillinger til flyselskaper er ikke inkludert i tallene, opplyser hun.

I fjor var påsken mot slutten av mars, men det er uklart hvor mye det påvirker turismen fra Kina, da bare drøye 2 prosent av den kinesiske befolkningen er kristne.

Så langt i år har kineserne overnattet mer enn noensinne i Norge. Overnattingstallene viser en vekst på hele 185 prosent i januar, mens veksten var på 51 prosent i februar.

Ikke skremt av snøfattig vinter

En snøfattig vinter og sen påske har ikke skremt nordmenn vekk fra alpinanleggene i år. Innovasjon Norge venter at samme tendens også vil gjelde for utenlandske turister.

– Vintersesongen startet tidlig, og det er fremdeles mye snø i høyden. For eksempel planlegger Hemsedal Skisenter å være oppe til 7. mai, som er ny rekord, så det er grunn til å tro at påsken også blir bra i år, sier Helgebostad.

På denne tiden av året kommer utenlandske turister primært til Norge for å stå på ski, spesielt svenske og danske turister, forteller hun.

– Ellers kommer de for nordlyset, spesielt fra Storbritannia og Tyskland, men dette begynner å spre seg til mange markeder, som Sør-Europa, Asia og USA, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Reiseliv
 2. Innovasjon Norge
 3. Kina
 4. Norge

Flere artikler

 1. Innovasjon Norge gir Trump skylden for turistnedgang

 2. Kinesisk turistboom til Norge

 3. NHO opplever massivt Kina-trøkk

 4. Annonsørinnhold

 5. Hurtigruter skiltes på kinesisk

 6. Wuhan-viruset rammer turistnæringen i Nord-Norge