Rema nekter å gi opp omstridte søndagsbutikker etter oppvaskmøte
Fredag formiddag møtte dagligvarekjempene kulturministeren for oppvaskmøte om søndagsåpne butikker, men Rema vil ikke ta ned sine sperrebånd med det første.
Mens hundretusener av nordmenn nyter en fredelig og solrik inneklemt fridag, har det gått hett for seg på et av møterommene i Kulturdepartementet i Akersgata.
Klokken 12 troppet nemlig landets dagligvaretopper troppe opp hos kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for en alvorsprat.
Dagligvarekjedene Rema, Coop og Norgesgruppen krangler i disse dagene så busta fyker om søndagsåpne butikker.
Det hele startet igjen fullt da Ole Robert Reitan og Rema i vår har åpnet stadig flere butikker på søndager.
Mens konkurrentene Coop og Norgesgruppen i stor grad følger reglene og avgrenser butikken fysisk til 100 kvadratmeter, tar ikke Reitan den byggekostnaden og bruker bare et bånd for å skille den mindre butikken fra resten av butikken på søndager.
Nylig gikk Coop ut og sa de mente Rema kunne omsette for syv milliarder kroner på disse båndene.
Hastemøte om søndagsåpne butikker
Nekter å gi seg
Kommunikasjonssjef Mette Fossum Beyer i Rema kunne etter møtet fortelle om en brutalt åpen runde.
– Vi håpet på signal om at loven skal utredes, og det fikk vi. Det var en brutal, ærlig og åpen runde mellom alle. Vi er ikke enige i praktiseringen nå, men mener loven er helt klar. Det er derfor vi anmeldte 120 butikker tidligere i år, sier kommunikasjonssjef Fossum til VG.
Ifølge Fossum var det høy temperatur under møtet, men ikke fra statsrådens side.
– Vil dere fortsette med bånd denne søndagen?
– Ja, vi fortsetter til konkurrentene endrer praksisen helt og holdent. En ting er sperrebånd, en annen ting er plakater og søppelsekker som Kiwi driver med.
– Men sperrebånd er ulovlig?
– Ja, men ingen er noen bedre enn andre.
– Så dere synes det er greit fordi andre gjør det?
– Nå gjør vi det fordi andre gjør det, og det har vi gjort i tre og en halv uke, for å vise poenget vårt.
– Men dere bryter loven?
– Det er mange måter å tolke loven på, og dette er ikke prøvd for en domstol.
– Hvorfor vil dere ikke følge loven?
– Fordi vi har sittet på gjerdet lenge og sett konkurrenter omsette ulovlig for millioner. Vi kan ikke sitte stille lenger og se på.
Forventer at alle følger loven
Statsråden beskriver det som et godt og nyttig møte.
– Det var fint å få aktørene rundt samme bord. Vi hadde en åpen og ærlig dialog om situasjonen, som oppleves vanskelig for flere, sier Helleland til VG.
– Ble det noen skyllebøtter fra deg?
– Det var en åpen og ærlig tone. Jeg er ansvarlig for lovverket, og ikke håndhevelsen. Jeg var opptatt av å få bekreftet om lovverket var vanskelig å forstå eller utydelig. Ingen av dem mente at loven er utydelig eller uklar. Selv mener jeg loven er krystallklar. Jeg var klar på at jeg forventer at loven følges av alle parter fra nå av.
– Men Rema hører ikke på deg og vil bryte loven også denne søndagen?
– Jeg ba alle aktørene om at norsk lov skal følges, og det skal de gjøre.
– Hvis alle er klar over regelverket, bunner problemet i at loven ikke håndheves?
– Det er opp til politiet å si noe om det. Men jeg forventer at norsk lov følges av alle.
Hun forteller at aktørene kom med innspill om mer kunnskap om hvordan man kan få en lov som gir like konkurransevilkår.
– Vi ser at fremtidig handel endrer seg, blant annet med mer netthandel. Skal vi endre lovverket, kan vi ikke flikke her og der. Vi må ha en lov som kan stå seg frem i tid. Vi vil ikke se på lovverket før vi har mer kunnskap om hvordan en slik lov kan fungere godt for alle. Aktørene kom med oppfordring om å sette ned et utvalg, og det vil jeg ta med meg videre.
HK og Virke lover lik praktisering av søndagsåpne butikker
Overrasket
Coop-sjef Geir Inge Stokke sier de har fulgt loven hele tiden.
– Vi hadde fire butikker med små avvik, og de har vi korrigert. Lovverket er helt klart og tydelig.
Han er overrasket over Remas praksis.
– Jeg er sjokkert over at noen kan bryte lovverket som er så klart og tydelig, og det fra et av de største selskapene i Norge. Det er Rema bryter lovverket hardest om dagen.
Også konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen mener Norgesgruppen følger loven.
– I de tilfellene hvor vi er i tvil eller oppdager brudd, så slår vi ned på det. Vi har nå engasjert et eget selskap som reiser rundt til våre søndagsåpne for å gjøre kontroller, slik at vi er sikre på at vi ikke bryter loven.
– Har kranglingen dere imellom gått litt over stokk og stein?
– Jeg synes kanskje vi kunne ha løst dette på en annen måte. Men det viser jo at konkurransen i bransjen vår er hard, og det er jo bra. Hva gjelder Rema, så er vi på helt forskjellige planeter når det gjelder virkelighetsorientering.
Krever fastvegger
Senest 15. april sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at småbutikken «må fremstå som et selvstendig lokale med fast monterte vegger og egen inngang. Det er ikke anledning til å bruke bevegelige skillevegger eller lignende for å unngå påbudet om å holde stengt på helligdager».
Dagligvareekspert og høyskolelektor Odd Gisholt ved BI mener Rema-sjef Ole Robert Reitan bevisst bryter loven og at han tjener store penger på det.
– Ole Robert Reitan har sovet i timen og har først i vinter skjønt at søndagsåpne butikker er et viktig marked. I et desperat forsøk på å bøte på egne feil, bryter han bevisst loven, og forsøker å legge skylden på konkurrentene, sa Gisholt til VG tidligere denne uken.