Flygiganten Boeing gir millioner hvis du finner opp ny «jetpack»

Kan du finne opp en trygg og enkel «jetpack»? Da kan du vinne premier for opptil 16 millioner kroner fra flygiganten Boeing.

TIDLIG FORSØK: Bill Suiter eller «Rocket Man» flyr med «jetpack» under åpningsseremonien for OL i Los Angeles i 1984.

Foto: Rusty Kennedy / TT / NTB Scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Flyselskapet Boeing vil gi opptil to millioner dollar (15,76 millioner kroner) til oppfinnelser som kan få enkeltpersoner til å fly på en enkel og trygg måte.

Oppfinnelsen kan for eksempel være en ny type «jetpack», eller det kan være andre og gjerne helt nye og uvanlige konsepter.

Flyselskapet sponser nemlig «GoFly»-prisen, som skal deles ut til den som kan lage det første trygge, ultrakompakte personlige flyet som kan fungere i bymiljø.

Boeing utfordrer folk til å ta i bruk fremganger innen drivverk, energi, lettvektsmaterialer og kontroll- og stabilisatorsystemer til å «virkeliggjøre drømmen om personlig flyging.»

Les også

Sjekk listen! Her er privatbilismens utfordrere

Farkosten skal kunne frakte en person 20 miles (32 km) uten å fylle nytt drivstoff eller lade, og det skal kunne lande og lette neste vertikalt.

– Skal virkeliggjøre flydrømmen

– Det er kanskje ingen drøm som er mer universell enn menneskets drøm om å fly. GoFly skal gjøre den drømmen virkelig, sier Gwen Lighter, direktør for GoFly-prisen.

– I dag ser vi opp på himmelen og sier «se på det flyet», men om to år vil vi se opp og si «se på den personen som flyr der», sier hun.

Boeings teknologidirektør Greg Hyslop sier at selskapet ønsker mer utvikling innen luftfarten.

– Vi er spent på å se hvordan de fremtidsvisjonære vil gjennomføre denne ambisiøse og spennende utfordringen, sier Hyslop.

Konkurransen er delt inn i flere faser, med ulike premier til de som kommer med nyvinninger. GoFly-prisen er åpen for alt fra hobbyutøvere, ingeniører, akademikere og studenter, sier arrangøren.

Flydrømmen til da Vinci

Arrangørene av GoFly-prisen peker på at drømmen om å fly har preget store tenkere til alle tider. Allerede rundt år 1500 tegnet Leonardo da Vinci et såkalt «ornithopter» som etterlignet en fugls flukt.

På 1950- og 1960-tallet oppfant Bell Labs den første «jetpacken», som tillot folk å fly i korte perioder.

GoFly har også offentliggjort regler for konkurransen. De som ønsker å finne opp fremtidens personlige flymaskin må registrere seg innen april 2018.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boeing
  2. Luftfart
  3. Design

Flere artikler