Skatteetaten: – Vi har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumenetene

Skattemyndighetene kaster seg på jakten etter skjulte penger i skatteparadiser etter lekkasjene i Panama papers.

JAKTER SKJULTE PENGER: Skatteetaten representert ved skattedirektør Hans Christian Holte opplyser til E24 at de gjennom etablerte internasjonale samarbeidsfora har opprettet dialig for å få tilgang til dokumneter knyttet oppmot Panama papers.
Publisert:

Skatteetaten opplyser i en melding E24 har fått tilsendt at de har «opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumentene»

– Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er hverken er forbudt eller kriminelt. Det vil alltid være navn på slike lister, som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, uttaler skattedirektør Hans Christian Holte i meldingen.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av avsløringen at 220 nordmenn har skjult penger i skatteparadiser, først publisert i Aftenposten av norske medier.

Avsløringene har fått tilnavnet Panama papers, da avsløringene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonsaeca i Panama.

– Samfunnet ønsker også åpenhet

Skattedirektør Holte sier videre i meldingen:

– Saker som dette demonstrerer hvilke utfordringer som ligger i hemmelighold og hvor viktig det er å etablere utveksling av opplysninger på tvers av landegrenser.

– Vi har lenge påpekt utfordringene knyttet til internasjonal økonomisk aktivitet og behovet for åpenhet for å sikre riktig beskatning. Når vi ser reaksjonene på Panama-saken, er det etter vårt syn et tydelig signal om at samfunnet også ønsker seg denne åpenheten, avslutter skattedirektøren.

Skatteetaten samarbeider med det de beskriver som «etablerte internasjonale samarbeidsfora» om å få tilgang til dokumentene.

Les også

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer

DNB som tilrettelegger

Søndag kveld ble det kjent at DNB har hjulpet kunder til å opprette selskaper i skatteparadiser. Konsernsjef Rune Bjerke uttalte kort tid etter at han vil forklare seg om saken til styret så snart den er blitt gjennomgått internt:

– DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdige, skriver Bjerke.

Vil dere vurdere å kreve inn opplysninger av personene DNB har tilrettelagt for?

– Dette blir for konkret til å kunne besvare på nåværende tidspunkt, opplyser Anette Bjerke til E24, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Les også

Statsledere og politikere skjuler milliarder

Artikkelen fortsetter under VGTV-innslaget

Finanstilsynet vil ha DNB-svar

Finanstilsynet opplyser til NTB at det vil be om en redegjørelse fra de berørte bankenes styrer om avsløringene som kommer fram i lekkasjene fra et advokatfirma i Panama.

Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen i Finanstilsynet.

– Finanstilsynet vil be om en redegjørelse fra berørte bankers styrer for de forhold som er kommet fram i oppslagene. Innenfor rammen av det europeiske tilsynssamarbeidet vil Finanstilsynet også ta opp saken med finanstilsynet i Luxemburg, opplyser direktør Morten Baltzersen til E24.

Se på Finanstilsynets rolle

VG skriver mandag at Tax Justice Network ber Stortinget ta en grundig titt på Finanstilsynets rolle.
– Avsløringene viser at kampen mot skatteparadisene er langt fra vunnet, og at tiltakene som har blitt gjort til nå har vært alt for puslete, sier Sigrid Kæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge i en pressemelding.

Finanstilsynet ved Morten Baltzersen skriver til E24:

– Finanstilsynet er ikke skattemyndighet. Vi er imidlertid opptatt av at norske banker driver forsvarlig og har god virksomhetsstyring. Det innebærer blant annet at bankene opptrer i samsvar med norsk lovgivning og lokal lovgivning i virksomhet som drives i utlandet, og ikke legger til rette for lovbrudd.

– Kundearrangementer av den typen som nå har kommet fram, kan bidra til å svekke tilliten til berørte banker og til finansnæringen generelt.

Det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen, har kontaktet myndighetene i Luxemburg for å få tilgang til Nordeas rolle i Panama papers-saken, skriver Dagens Industri, som gjengir Reuters.

Les også

Islands statsminister kan bli felt av selskap i skatteparadis

Les også

KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB

Les også

DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Publisert:

Her kan du lese mer om