Tidligere Yara-styremedlem: - Kulturen var ikke sunn

I en e-post til næringsminister Monica Mæland gir tidligere styremedlem Lone Fønss Schrøder en real kraftsalve til Yara-ledelsen.

MISLIKTE KULTUREN I YARA: Lone Fønss Schrøder var styremedlem i Yara fra 2004 til 2009. Hun er en svært fremgangsrik dansk forretningskvinne, med styreverv i blant annet Aker Solutions og svenske Volvo.

Nils Bjåland
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Danske Fønss Schrøder satt i styret fra 2004 til 2009, og uttrykker stor frustrasjon over ledelseskulturen i Yara.

Hun var heller ikke overrasket da korrupsjonssaken rullet opp, skriver Dagens Næringsliv.

- Mitt inntrykk var at jeg ble betraktet som vanskelig i styret når jeg stilte mine spørsmål, men jeg er takknemlig for at jeg var vanskelig. Jeg hadde rett. Jeg er styrket i min tro på at en skal stole på sin intuisjon. Det krever et sterkt styre og en sterk styrekultur for å ta tak i slike ting. Det hadde ikke Yara.

Les også

KLP om Reitans avgang: - Veldig positivt

Kjenner seg ikke igjen

I e-posten, som er datert 26. januar i år, skriver hun blant annet at kulturen i styret, og mellom styre og ledelse, ikke var sunn.

Ingen i ledelsen tok hennes bekymringsmeldinger på alvor, forteller hun DN. Hun ble rådet til ikke å ta gjenvalg, forteller hun videre.

Øivind Lund var styreformann de fem årene Fønss Schrøder var styremedlem. Han kjenner seg ikke igjen i bildet hun tegner av kulturen.

Les også

Mæland vil droppe styremedlemmer som ikke bekjemper korrupsjon

- Styret har gjort årlige evalueringer av eget arbeid,der alle hadde anledning til å si sin mening. Det er helt klart at det kom frem ting som kunne bli gjort bedre, men at det skulle eksistere en ukultur, kjenner jeg meg ikke igjen i, sier han til DN.

Økokrim åpnet i 2011 etterforskning av Yara, med mistanke om at selskapet hadde vært involvert i bestikkelser i Libya, India og Russland.

I januar 2014 ble selskapet ilagt en korrupsjonsbot på 295 millioner kroner, en bot Yara godtok.

To dager senere ble også fire personer i Yaras tidligere toppledelse tiltalt av Økokrim.

Utskiftninger i styret

Tirsdag ble det kjent at Yara-styreleder Bernt Reitan stiller ikke til gjenvalg.

Reitan overtok lederstolen etter Øyvind Lund i juli 2011, bare noen måneder etter at politiet ble varslet om korrupsjonssaken i Yara. Reitan har vært i Yara-styret siden 2009.

Les også

Reitan: - Ønsker mer tid med familien

Som styreleder i Yara har han blitt kritisert av blant annet storaksjonæren Kommunal Landspensjonskasse (KLP) for utilstrekkelig håndtering av korrupsjonsanklagene.

Til tross for omfattende press på å fratre sin stilling uttalte Reitan i går til E24 at han har trukket seg frivillig.

KLP har tidligere bedt ham ta hatten sin og gå. De er fornøyd med utskiftningene i styret.

- Vi har ønsket en betydelig endring i styresammensetningen. Nå er det kommet et forslag om en stor endring i styret, og det ser vi veldig positivt på, sier direktør for KLP Kapitalforvaltning, Håvard Gulbrandsen til E24

I tillegg til Reitan vil Elisabeth Harstad og Juha Rantanen forsvinne ut av styret. De har begge vært ordinære styremedlemmer.

Valgkomiteen har innstilt tre nye styremedlemmer - Leif Teksum, Hilde Bakken og John Thuestad - samt gjenvalg av Hilde Merete Aasheim og Geir Isaksen.

Teksum anbefales som ny styreleder.

Les også:

Reitan trekker seg som styrelederMæland innkaller til korrupsjonsmøteYara-saken trolig opp for retten i januarHun blir ny HR-direktør i YaraTysk bank jekker ned Yara

Her kan du lese mer om

  1. Yara
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Reitan: - Ønsker mer tid med familien

  2. KLP om Reitans avgang: - Veldig positivt

  3. Reitan trekker seg som styreleder

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

  6. Libysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssaken