Stordalens Strawberry har fått 131 millioner i kontantstøtte

Strawberry Group hadde et omsetningsfall på 56 prosent i mars, april og mai. Men nå ser Stordalen lysere på fremtiden etter suksess på nyåpnet hotell.

KONTANTSTØTTE: Petter Stordalen gestikulerte på sedvanlig vis da E24 møtte han under åpningen av Villa Copenhagen tidligere denne måneden.
Publisert:

Gigantkonsernet Strawberry Group går rett inn i toppen som selskapet som har fått mest penger fra statens kompensasjonsordning.

Søndag 12. juli fikk selskapet innvilget til sammen 131 millioner kroner i kontantstøtte, ifølge E24s oversikt over bedrifter som har fått kontantstøtte.

– Vi er glad for den støtten vi har fått, men det er et plaster på et stort sår og dekker ikke særlig mye av tapet vi har lidd, skriver Petter Stordalen til E24.

Summen fordeler seg på 48 og 47 millioner kroner i henholdsvis april og mai, mens selskapet fikk 35 millioner kroner for mars.

Til sammenligning har Scandic Hotels fått 129 millioner kroner, noe som gjør det svenske hotellkonsernet til det selskapet som har fått nest mest i kontantstøtte.

Statens kompensasjonsordning for bedrifter har til hensikt å dekke deler av bedriftenes faste uunngåelige kostnader under coronakrisen. Siden ordningen ble satt i drift er det betalt ut over fire milliarder kroner fra ordningen.

Les også

I over ti år har Petter Stordalen forberedt seg på en krise – bare ikke denne

Mer enn halverte inntektene

Strawberry Groups inntekter for månedene mars, april og mai endte på 532 millioner kroner, en nedgang fra 1,2 milliarder kroner i samme periode året før.

Det tilsvarer et inntektstap på 56 prosent i perioden.

I de tre månedene hadde Strawberry Group samlede utgifter på 345 millioner kroner.

Strawberry Group eies av Strawberry Holding som igjen eies av Petter Stordalen og hans barn Emilie, Henrik og Jacob. Selskapet eier blant annet Nordic Choice Hotels, samt Stordalens eierandeler i Ving.

– For reiselivet ser juli bra ut i Norge nå om sommeren og frem til skolestart, men etter det er usikkerheten stor. Vi trenger en positiv avklaring om antallet som kan møtes til sikre konferanser og møter ganske raskt, skriver Stordalen.

«Koker» på nytt hotell

Stordalen opplyser at åpningen av Villa Copenhagen i København i starten av juli har vært en «enorm suksess».

– Det koker der hver dag. Vi er meget fornøyd og ganske overrasket over så god respons i disse tider. Det er den desidert største hotellsuksessen i Kongens by denne sommeren, fortsetter han.

Han forteller samtidig at markedet i Norge virker å være bra i sommer, selv om noen hoteller har måttet holde stengt.

– Sverige er ganske tøft, spesielt fordi så få land åpner for trafikk til og fra Sverige. Vi håper smittetallene i Sverige nå fortsetter ned og at antall gjester går opp.

Han formidler også at 2020 er et «lost year» for reiselivet, men ser lyspunkter for neste år.

– Ving flyr igjen og sommersalget for 2021 er allerede startet og ser lovende ut. Hurtigruten seiler igjen med full flåte, så tror vi at det tyngste er bak oss og at vi er begynt den lange veien tilbake, skriver Stordalen.

Les på E24+

Nesten tre av fire hotellrom sto tomme i Bergen i juni: – Dramatisk nedgang

Øker gjelden

Da E24 møtte Stordalen i København i forbindelse med åpningen av suksesshotellet Villa Copenhagen tidligere denne måneden, uttalte han at de hadde en slags bufferkonto klar for en krise.

– Ja ja, det hadde gått så lang tid siden forrige krise. Kriser pleier å komme sånn hvert femte, sjette år. Nå hadde det ikke vært krise siden finanskrisen i 2008. Oppgangsperioden har vært en av de lengste vi har hatt etter krigen. Så vi var forberedt på, og hadde stresstestet for, forskjellige typer krise – bare ikke en krise som innebar stengte grenser og yrkesforbud.

Les også

Stordalen har sikret ny milliardhjelp

I tillegg ble selskapet nødt til å ta opp et nytt lån. Storbanken DNB gikk med på å gi et nytt lån på én milliard kroner, samt fornyelser av eksisterende engasjementer.

– De har kjent selskapet gjennom 25 år, og vi har økt lønnsomheten hvert eneste år. Da er det sannsynlig at vi blir lønnsomme igjen, bare vi kommer gjennom krisen. Nå er vi i prinsippet finansiert gjennom krisen, sa Stordalen.

Han opplyste samtidig at de ikke trodde hele bufferkontoen på to milliarder kom til å ryke i forbindelse med krisen, men kunne ikke gi noe svar på hvor mye som vil bli brukt på å redde konsernet

– Du spør om hele ryker, og det tror jeg ikke. Men jeg vet ikke hvordan høsten blir, om myndighetene sier at nå kan vi begynne å ha konferanser igjen, eller når Sverige får kontroll slik at svensker kan reise til Norge og omvendt, sa Stordalen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om