Bilutleiegiganten Hertz ber om konkursbeskyttelse

Bilutleieselskapet Hertz søker om konkursbeskyttelse i USA etter at det ikke ble enighet med kreditorene om tilbakebetaling av gjelden på 19 milliarder dollar.

Bilutleieselskapet Hertz har ikke kommet til enighet med sine kreditorer og forbereder konkurs etter 102 års drift.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:

I en pressemelding opplyser selskapet at det fredag ikke var mulig å bli enige med kreditorene om en forlengelse av lånevilkårene.

Moderselskapet Hertz Global Holdings og flere av datterselskapene i USA og Canada søker derfor om konkursbeskyttelse.

I henhold til amerikanske konkurslover sendte selskapet selv inn begjæringen til en domstol i Delaware. Enn så lenge fortsetter driften mens det gjøres forsøk på å restrukturere det over hundre år gamle selskapet.

Aksjen falt 7,5 prosent på Wall Street fredag, men da nyheten om konkursen kom i etterhandelen raste aksjen ytterligere 35 prosent.

Corona-konkurs

– Covid-19s innvirkning på reisebehovet var plutselig og dramatisk og førte til en brå nedgang i selskapets inntekter og fremtidige bookinger, skriver Hertz.

Sidet det er usikkert når inntektene vil komme tilbake, var det nødvendig å starte en prosess for å oppnå restrukturering.

Fredag gikk fristen ut etter at Hertz i forrige måned ikke lenger greide å betjene gjelden på 19 milliarder dollar, om lag 190 milliarder kroner. Kreditorene ville ikke gå med på ytterligere utsettelser uten at det ble lagt penger på bordet.

Les også

Hertz risikerer coronakonkurs: Aksjen faller tungt før deadline

Norske Hertz ikke påvirket

Hertz i Norge er upåvirket av det som skjer med selskapet i USA, ifølge en pressemelding fra den norske virksomheten.

Hertz’ forretningsmodell er globalt basert på franchisedrift. I Norge eies og forvaltes franchiserettighetene av First Rent a Car Norway AS, som er et heleid datterselskap av Volvo Cars Corporation.

«I Norge kan kundene våre være sikre på å bestille og fortsatt få leiebil hos oss. Våre franchiserettigheter påvirkes ikke av utviklingen i USA, og vårt fokus er akkurat som før, å parere coronapandemien og å ivareta våre kunder og ansatte på en god og trygg måte», skrev leder for Hertz Norge Trygve Simonsen i meldingen forrige uke.

«Vi ser at reservasjonsinngangen går i riktig retning de kommende ukene og de nærmeste månedene, og det er positivt å se i disse utfordrende tider», tilføyer han.

Konkursen vil heller ikke ramme virksomhetens drift andre steder i Europa, Australia eller New Zealand med det første. Heller selskaper i USA som er franchiseholder under Hertz-paraplyen vil bli rammet. Dette gjelder også andre merkenavn som Thrifty, Firefly, Dollar og Hertz Car Sales.

Selskapet har over 1 milliard dollar i kontanter som kan sikre videre drift. Avhengig av lengden på covid-19-krisen regner selskapet med å kunne få ta opp nye lån.

Markedet for bilutleie har rast i takt med at flytrafikken er satt på bakken på grunn av koronapandemien. Hertz, som ble etablert i 1918, strevde med marginene allerede før krisen, og aksjekursen har falt med 82 prosent hittil i år.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Hertz
 3. Bilutleie
 4. Konkurs
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Hertz risikerer coronakonkurs: Aksjen faller tungt før deadline

 2. Norwegian søker konkursbeskyttelse for tre spanske datterselskap

 3. Norwegian søker konkursbeskyttelse også i Norge

 4. Kleskjeden Polarn O. Pyret søker om konkursbeskyttelse i Norge

 5. Dilla reddet av konkursbeskyttelse – ekspert tror få vil følge etter