Scandic får 38 millioner i kontantstøtte fra staten

Etter en tid med strenge virustiltak, stengte hoteller og reduserte inntekter, sier hotellkjeden at de er takknemlige for den statlige støtten.

Scandic-kjeden har måtte stenge ned flere hoteller i møte med viruskrisen – blant dem er Grand Hotel i Oslo.
Publisert: Publisert:

En av Norges største hotellkjeder har blitt tildelt til sammen 37,88 millioner kroner i «kontantstøtte» fra staten i løpet av de siste par månedene. Det er mer enn noe annet selskap – så langt.

Støtten er fordelt på omtrent 18,9 millioner for både mars og april.

Fungerende direktør i Scandic Norge, Asle Prestegard, sier kjeden er takknemlige for den statlige støtten i krisetiden.

I tillegg til dette har Scandic Hotel Gardermoen, som Scandic Norge eier i fellesskap med Eiendomsspar, blitt tildelt til sammen 273.923 kroner for de sammen månedene.

– Vi er takknemlig for støtten vi har fått i en krevende tid for næringen, sier fungerende administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Asle Prestegard til E24.

– Det økonomiske bidraget gir oss bedre forutsetninger for å håndtere utgiftene i perioden vi søkte for. Nå håper vi støtten videreføres utover de tre månedene den foreløpig gjelder for.

Les også

Eksperter: Sterke grunner til å droppe kontantstøtten

Tapte millioner

Hotellkjeden har, i likhet med resten av hotell- og reiselivsbransjen, vært hardt rammet av restriksjonene viruskrisen førte med seg.

En måned etter at de omfattende virustiltakene ble iverksatt i Norge, nådde Scandic-gruppens belegg et rekordlavt nivå på seks prosent. Det betyr at 94 prosent av rommene sto tomme.

I rapporten for første kvartal, som ble publisert i forrige uke, måtte Scandic melde om nedskrivninger på nær 3 milliarder svenske kroner.

Ved utgangen av kvartalet snudde driftsresultatet til minus 174 millioner svenske kroner, etter et overskudd på 160 millioner året før.

Samtidig har krisen tvunget Scandic til å ta grep for å spare penger.

I mars stengte kjeden ned 60 av sine 86 norske hoteller midlertidig, mens 7.000 ansatte internasjonalt ble permittert.

– Det er åpenbart smertefullt å bli tvunget til å si opp eller permittere ansatte, men det har vært absolutt nødvendig gitt den nåværende situasjonen og vi jobber hardt for å kutte kostnader og beskytte kontantstrømmen, sa toppsjef Jens Mathiesen i Scandic den gang.

Les på E24+

Fløibanen har aldri opplevd en slik krise før. Nå må de tenke nytt.

Gjenåpner hoteller

Nå, omtrent to måneder senere, har Scandic i Norge begynt å åpne opp igjen, sier Prestegard.

– Vi gjenåpner nå stadig flere hoteller, og inn mot sommeren vil vi ha mange hoteller i drift. Det blir hyggelig å åpne dørene igjen og ønske gjestene velkommen.

– Har man gjort mer, eller jobbes det med ytterligere tiltak for å redusere kostnader?

– Vi jobber til enhver tid med å tilpasse kostnadene i forhold til omsetningen og den nye hverdagen vi befinner oss i.

Les også

Norske charterselskaper innstiller alle reiser til og med 20. august

Satser på norgesferie

Tidligere denne måneden kom Utenriksdepartementet med oppdaterte reiseråd, der alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige frarådes frem til 20. august.

En ny vurdering for reiser til Europa er varslet før den tid, men usikkerheten har ført til at flere reiseselskaper har bestemt seg for droppe tilbudet for sommeren. Samtidig tvinger krisen flyselskapene til å fortsette med en betydelig redusert kapasitet.

Det betyr at nordmenn kan måtte forberede seg på norgesferie til sommeren.

– Vi ser en positiv utvikling på noen av våre typiske sommerdestinasjoner, og håper nordmenn benytter anledningen til å oppleve hjemlandet og bo på våre hoteller den kommende tiden. Vi er klare for å ta imot gjester og vil sørge for å gi dem flotte opplevelser innenfor trygge rammer, sier Prestegard i Scandic.

Publisert:
Gå til e24.no