Nabobil i fortsatt millionunderskudd – venter store investeringer i 2019

Bildelingstjenesten hadde en omsetning på 7,5 millioner kroner i fjor. De er likevel langt unna lønnsomhet.

OPPKJØP: I juni kom nyheten om at Getaround kjøper opp Nabobil for over 100 millioner kroner. Fra venstre: Nabobil-sjef Even Heggernes, Getaround-gründer og sjef Sam Zaid og Nabobils teknologisjef og gründer Christian Hager.
Publisert:

Driftsresultatet til Nabobil.no endte på minus 8.8 millioner kroner, opp fra minus 10,3 millioner i 2017, viser det ferske årsregnskapet til selskapet.

Den lille forbedringen skyldes økte inntekter og reduserte kostnader på henholdsvis 830.000 kroner og 670.000 kroner.

Nabobil er Norges største bildelingstjeneste med tilstedeværelse i 200 kommuner og 90 norske byer. Oslo er klart viktigst og står for 65 prosent av leieforholdene.

– Resultat som forventet

Nabobil-sjefen Even Heggernes befinner seg på ferie i Italia med familien når E24 tar kontakt og skriver følgende i en melding:

– Resultatet er som forventet. 2018 var et år hvor vi gjorde investeringer for å klargjøre tjenesten for nøkkelløs åpningsteknologi. Forventer enda større investeringer i 2019 med nye eiere.

I juni ble det klart at amerikanske Getaround kjøper opp Nabobil for 12 millioner dollar, tilsvarende 101,7 millioner kroner.

Til sammenligning var selskapets samlede eiendeler verdsatt til 8,2 millioner ved årsskiftet, viser balansen i årsregnskapet. Siden oppstarten har Nabobil hatt udekkede tap på 27,1 millioner kroner.

– Når det største bildelingsselskapet i USA og Europa slår seg sammen, og vi får være en del av det, så kunne vi ikke gå glipp av den sjansen, sa Nabobil-sjef Even Heggernes til E24 etter at oppkjøpet hadde blitt gjennomført.

Aksjonærene får aksjer i Getaround

– Nabobil har gjort det utrolig bra med tanke på deres ressurser og størrelsen på det norske markedet, uttalte Getaround-sjefen Sam Zaid til E24.

Nabobil vil med tiden bytte navn til Getaround. Oppkjøpet medfører at grunnleggerne får egne aksjer i Getaround og muligheten til å reinvestere og kjøpe seg opp ytterligere.

Det amerikanske selskapet har tidligere kjøpte opp Drivy, Europas største bildelingstjenester, for 300 millioner dollar (2,5 mrd. kroner).

Endringene som skaker den norske bilbransjen

Startet i 2015

Nabobil så dagens lys i 2015 da Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas, Strongpoint-topp Jacob Tveraabak og Christian Persson Hager gikk sammen og startet selskapet.

Siden har bildelingstjenesten fått 180.000 registrerte brukere som deler på 7.000 aktive biler. Til sammenligning har Drivy og Getaround rundt fem millioner brukere.

Nabobil fortalte i juni at den største forskjellen og investeringen fremover vil bli å få flere biler nøkkelløse. Det det vil si at man kan leie bil kun via selskapet app, ettersom disse bilene leies ut fem ganger oftere enn de som ikke er nøkkelløse.

Publisert:

Her kan du lese mer om