Trond Mohn tapte 528 millioner på valutasmell

Investor Trond Mohn måtte i fjor ta et valutatap på 528 millioner kroner i regnskapet for datterselskapet Wimoh.

TAR RISIKO: Trond Mohn blir ofte kalt «Frank Shorter», fordi han er kjent for å ta risiko i markedene.

Foto: VG
Publisert:

I mange år har Trond Mohn handlet både i valutamarkedet og aksjemarkedet. I fjor gikk det ikke like bra, og investoren måtte ta et valutatap på 528 millioner kroner i regnskapet for datterselskapet Wimoh, skriver Dagens Næringsliv.

«Realisert valutatap var 440 millioner for 2015. Men med 5,2 milliarder kroner i valutagevinst for 2001–2014 kan jeg ikke si annet enn at det må være lov til å ha et dårlig år», skriver Mohn i en tekstmelding til avisen.

Han forteller at resten av valutaeffekten i regnskapet er knyttet til skipsinvesteringer i dollar, som han har sikret.

Flere vellykkede salg

Wimoh het tidligere Frank Mohn, men da sistnevnte utfisjonerte flere selskaper fra november 2013, ble selskapet omdøpt til Wimoh.

Wimoh inngår i konsernet Meteva, som hadde et resultat før skatt på 576 millioner kroner i fjor, blant annet etter flere vellykkede selskapsalg.

Ved utgangen av fjoråret hadde Meteva en bokført egenkapital på 10,6 milliarder kroner og en rentebærende gjeld på 4,4 milliarder, skriver DN.

Les også

Mohn med ny milliongave

Gavmild

Mohn er kjent for å være en særdeles gavmild investor. I april ga han blant annet bort 45 millioner kroner til Haukeland universitetssykehus. I fjor ga han bort 100 millioner kroner til sin bror Stein Mohn, som han har vært uvenner med i over 30 år.

Samme år ga han svimlende 300 millioner kroner til Tromsø forskningsstiftelse, som er knyttet til Universitetet i Tromsø (UiT)

Fredag skriver Finansavisen at Mohns investeringsselskap Meteva leverte nok et godt resultat i fjor, og at over halvparten av overskuddet blir gitt bort. Det innebærer gaver på 490 millioner kroner.

I fjor var årsresultatet etter skatt på nærmere 720 millioner kroner. Fra regnskapet viser det seg at han ikke tar ut en eneste krone i utbytte fra 2015.

Les også

– 2015 var «once in a lifetime»

Les også

Mohn med ny milliongave

Les også

Mohn hjelper kriserammet rederi

Her kan du lese mer om